Obvinení v kauze s onkoliekmi sa chcú dohodnúť

Deviati obvinení v kauze krádeže onkologických liekov v Národnom onkologickom ústave chcú pristúpiť na dohodu o vine a treste.

10.05.2016 09:02
02 nou 4x majer Foto: ,
Kauza s liekmi prepukla v Národnom onkologickom ústave vlani v decembri.
debata (11)

„Všetci obvinení vyjadrili záujem o ukončenie trestného stíhania konaním o dohode o vine a treste," uviedol pre televíziu Markíza hovorca Krajskej prokuratúry v Bratislave Oliver Janíček.

Kauza prepukla minulý rok v decembri. Boli do nej zapletení siedmi zamestnanci onkologického ústavu a dvaja pracovníci farmafiriem. Podľa obvinení kšeftovali s liekmi, na čo mali upozorniť ich kolegovia. „Prišli mi to oznámiť farmaceutická laborantka spolu s primárkou nemocničnej lekárne," povedal v tom čase pre Pravdu riaditeľ ústavu Jozef Dolinský. Ten to nahlásil polícii, ktorá rozbehla vyšetrovanie. Následne prehľadala štyri bytové a jeden nebytový priestor. Krajský policajný riaditeľ Csaba Faragó povedal, že zaistili výpočtovú techniku, cytostatiká a značnú hotovosť.

Obvinení, ktorým hrozí väzenie na tri až 10 rokov, sa ku skutku priznali. Siedmich zamestnancov z ústavu už prepustili.

Dolinský uviedol, že najpravdepodob­nejšie zarábali na zvyškoch liekov, ktoré pacienti nespotrebovali. Pacientovi sa liek dávkuje podľa jeho hmotnosti. Na kilogram potrebuje 6 miligramov, cytostatiká sú balené v 150 mililitrových ampulkách. To znamená, že 80-kilogramový človek by mal dostať 480 miligramov. Aby mu vedel farmaceutický laborant pripraviť infúziu, potrebuje otvoriť 4 ampulky, t. j. 600 miligramov. Zvyšných 120 miligramov sa malo podľa predpisov vyliať, ale nestalo sa tak. Ak pri druhom pacientovi laborant ušetril iba 30 miligramov, už mal pripravenú dávku 150 miligramov, čiže jedno originálne balenie si odkladá a môže ho predať.

Lieky pravdepodobne predávali do zahraničia. Cena cytostatík je v susedných krajinách vyššia, preto sa oplatí vyvážať ich von. Na jednej ampulke mohli obvinení zarobiť od tisíc do tisícpäťsto eur. Riaditeľ ústavu Dolinský zároveň poprel, že by dochádzalo k znižovaniu dávok u pacientov. Aj vznesené obvinenie smerovalo podľa neho k trestnému činu krádeže a nie z ohrozenia na zdraví.

Vyšetrovanie prípadu stále pokračuje. K dohode budú môcť obvinení pristúpiť až po jeho ukončení, vtedy sa navrhnú aj tresty.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Národný onkologický ústav #krádež liekov