Vedcom roka je Ján Tkáč z Chemického ústavu SAV

Slovenským vedcom roka 2015 sa stal Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Ocenenie dostal za využitie nanotechnológií pri konštrukcii rôznych zariadení aplikovateľných v oblasti glykomiky a diagnostiky rozličných ochorení vrátane rakoviny prostaty. Ocenenia najlepším slovenským výskumníkom v súťaži Vedec roka SR v Bratislave odovzdali v piatich kategóriách už po 19. raz.

10.05.2016 12:34
ján tkáč, veda Foto: ,
Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied.
debata (7)

Tkáč vo svojom príhovore uviedol, že si váži ocenenie, ktoré je dôležité pre celú skupinu a zároveň je zaväzujúce do ďalšej práce. Vedec roka sa vyjadril aj k financovaniu vedy. Ak chce vedec na Slovensku robiť špičkový výskum, bez financovania z európskych či zahraničných grantov je to podľa neho veľmi ťažké. „Ak si chcete vytvoriť a udržať skupinu mladých talentovaných ľudí, bez financovania zo zahraničia je to prakticky nemožné,“ uviedol Tkáč a dodal, že ďalším negatívom je aj odchod mladých vedcov do zahraničia.

V súčasnosti sa podľa Tkáča situácia zlepšuje vďaka štrukturálnym fondom. Hlavný strašiak vedcov z minulosti, a síce nedostatočná infraštruktúra, tu podľa Tkáča už nie je. Treba však vytvoriť grantové schémy, ktoré by pritiahli mladých ľudí zo zahraničia aj po finančnej stránke. Zdôraznil, že v tomto Predsedníctvo SAV urobilo významný krok s projektom Saspro, ktorý je zameraný práve na pritiahnutie mladých ľudí. Tkáč si na vede chváli najmä slobodu a možnosť vybrať si smer, ktorým sa môže vedec vybrať.

Vedcov ocenili aj v ďalších štyroch kategóriách. V kategórií Vedkyňa roka SR vyhrala Monika Rychtáriková zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave. Ocenenie dostala za aplikáciu znalostí stavebnej a priestorovej akustiky v medzipredmetnom kontexte, najmä v oblasti virtuálnej akustiky, pri výskume akustickej orientácie slepých ľudí v interiéri budov a poznatkov psychoakustiky pri overovaní akustických veličín.

V kategórii Osobnosť roka v oblasti technológií vyhral Daniel Šlosár z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach. Ocenenie získal za vývoj prenosného generátora elektrickej energie, ktorý dokáže nabiť rôzne mobilné zariadenia.

Ocenenie si odniesol aj Tibor Hianik z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského v Bratislave, a to v kategórii Osobnosť roka v programoch EÚ. Komisia ho ocenila za významný prínos a výsledky v oblasti vývoja biosenzorov určených na diagnostiku priónových ochorení, na monitorovanie kvality a kontaminácie potravín a znečistenia životného prostredia.

V poslednej kategórii Mladá osobnosť roka ocenili Tomáša Plecenika z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky na Univerzite Komenského v Bratislave. Plecenika ocenili za vedecko-výskumnú a publikačnú činnosť vo fyzike tuhých látok, ktorá súvisí s využitím nanotechnológií v senzorike, biomateriáloch a supravodivých materiáloch.

Oceneným zablahoželal aj minister školstva Peter Plavčan, ktorý zároveň vedcom poprial veľa tvorivých síl do ďalšieho obdobia. „Tých, ktorí uskutočňujú vedu, si veľmi vážim, pretože to robia nie vždy v úplne vhodných podmienkach a preto bude aj mojou úlohou tieto podmienky zlepšiť. Zaslúžia si naše uznanie a mám obavu, že nie vždy sa im uznanie dostane v tom čase, aby si ho mohli ešte užiť,“ uviedol Plavčan.

Súťaž významných slovenských vedcov, technológov a mladých výskumníkov zo všetkých oblastí vedy Vedec roka SR 2015 vyhlásili Centrum vedecko-technických informácií SR ako priamo riadená organizácia ministerstva školstva, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností. Cieľom 19. ročníka súťaže je profesionálne a spoločensky vyzdvihnúť najlepšie a najvýznamnejšie osobnosti vedeckého života, ako aj dosiahnuté výsledky vo vede a výskume. Tento ročník sa konal pod záštitou prezidenta SR Andreja Kisku.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #veda #ocenenie #SAV #vedec