Harabin: Švecová a Bajánková sú juristútky, vykonávajú vôľu politikov

Predsedníčka Najvyššieho súdu SR Daniela Švecová a predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková sú juristútky, ktoré vykonávajú vôľu politikov konkrétne "bývalého úžerníka" Andreja Kisku a "bývalého advokáta mafiánov" Roberta Kaliňáka. Vyhlásil to na utorkovom zasadnutí disciplinárneho senátu NS SR sudca Štefan Harabin, ktorý momentálne čelí disciplinárnemu stíhaniu.

10.05.2016 17:07
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin.
debata (61)

Návrh na disciplinárne stíhanie Harabina podala Bajánková za jeho výroky na adresu Švecovej. Na jej adresu sa totiž Harabin v septembri 2015 vyjadril, že „svojím spôsobom je to chudera“ a „môže sa stať, že skončí na psychiatrii“. Za tieto výroky Bajánková navrhuje Harabinovi znížiť plat o 30 percent na tri mesiace.

Harabina podľa jeho vlastných slov šokovalo, že keď sa minister Kaliňák na jeho adresu vyjadril, že nepozná zákon, Švecová sa ho ako sudcu nezastala. Spor sa vtedy týkal rozhodnutí Harabinovho senátu, ktorý oslobodil viacerých policajtov s odôvodnením, že policajná inšpekcia, ktorá ich obvinila z trestnej činnosti, funguje v rozpore zo zákonom.

Švecová však podľa Harabina namiesto toho, aby sa zastala nezávislého sudcu a jeho právneho názoru, avizovala rozpustenie ním vedeného senátu na Trestnoprávnom kolégiu NS SR. „Keď som v roku 1988 v miestnosti plnej eštébákov oslobodil katolíckeho mnícha, komunisti mi senát nerozpustili. Ani Hitler si nedovolil rozpustiť senát lipského súdu, ktorý oslobodil Dimitrova,“ vyhlásil pred súdom Harabin.

Podľa vlastných slov je momentálne asi jediným sudcom v Európskej únii, ktorý je trestaný za právny názor. „Stojím tu neprávom, som šikanovaný. Tu pritom nejde o Harabina, tu ide o všetkých sudcov a ich nezávislosť,“ vyhlásil s tým, že návrh na disciplinárne stíhanie „zavraždil jeho nezávislosť“.

Švecovú počas svojho vyhlásenia pred súdom označil aj za schizofreničku ktorá raz hovorí jednu vec, mesiac na to tvrdí niečo iné. Bajánková je podľa neho podvodníčka a právny impotent. Harabin pred súdom vystupoval emocionálne, niekoľkokrát ho predseda senátu napomínal.

Tiež požadoval z miestnosti vyviesť hovorcu najvyššieho súdu, ktorý podľa neho asistoval Švecovej pri porušení zákona, keď zverejnili návrh na jeho disciplinárne stíhanie. Rozhodnutie v tomto prípade vynesie senát v piatok 13. mája.

Zo strany šéfky Najvyššieho súdu SR Harabin čelí ďalším trom disciplinárnym návrhom. V týchto prípadoch neboli zatiaľ vytýčené pojednávania, aj keď ich podala skôr ako Bajánková. Na začiatku októbra minulého roka podala Švecová prvý disciplinárny návrh na stíhanie členov senátu trestnoprávneho kolégia Štefana Harabina, Gabrielu Šimonovú a Viliama Dohňanského.

Tento senát riešil dovolanie vo veci Milana M., ktorý bol stíhaný za trestný čin sexuálneho násilia. Švecová je presvedčená, že sa všetci traja dopustili závažného disciplinárneho previnenia, lebo v tejto veci vydali svojvoľné rozhodnutie, ktoré je v rozpore s právom. Ich rozhodnutie spôsobilo obzvlášť závažný následok – prepustenie Milana M. na slobodu, čím došlo k celospoločenskému ohrozeniu.

Švecová v tomto prípade navrhla preradenie Harabina a Dohňanského na súd nižšieho stupňa, v prípade Šimonovej navrhla zníženie funkčného platu o 50 percent na pol roka. Začiatkom novembra podala druhý návrh na disciplinárne stíhanie, pretože podľa nej Harabin bez ospravedlniteľných dôvodov nezvolal rokovanie kolégia podľa zákona, a to ani na základe vlastného rozhodnutia, ani na základe podnetu predsedu senátu Juraja Klimenta a ani na základe jej žiadosti.

Neurobil tak, hoci trval stav právnej neistoty vytvorenej rozdielnym rozhodovaním senátov NS SR. Aj v tomto prípade Švecová navrhla, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa a funkčný plat by sa mu znížil o 50 percent. Koncom novembra podala Švecová disciplinárny návrh na členov senátu Štefana Harabina, Viliama Dohňanského a Gabrielu Šimonovú za rozhodovanie v prípadoch týkajúcich sa policajnej inšpekcie a navrhla vyzliecť ho z talára.

61 debata chyba
Viac na túto tému: #disciplinárne konanie #Štefan Harabin #Jana Bajánková #Daniela Švecová