Šéf VšZP nemusí byť z rezortu, tvrdia lekári

Žiadne kauzy ani prepojenia na skupiny, ktoré sú v zdravotníctve, sprehľadnenie ambulancií či lepší prístup na vyšetrenia. To sú očakávania odbornej verejnosti od nového šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Miroslava Kočana, ktorý by mal do funkcie nastúpiť v krátkom čase. Kandidát na generálneho riaditeľa štátnej poisťovne pritom so zdravotníctvom nemá skúsenosti.

11.05.2016 13:00
Miroslav Kočan Foto: ,
Nový šéf VšZP Miroslav Kočan.
debata

Členom parlamentného výboru pre zdravotníctvo Kočana predstavil minister zdravotníctva Tomáš Drucker na žiadosť opozičných poslancov. Doteraz sa ešte nestalo, aby bol nominant na vysoký post v štátnom podniku parlamentom vypočúvaný ešte predtým, ako ho vymenuje do funkcie vláda. Preto sa očakávalo, že Kočana opozícia na výbore vyzvŕta. Nič také sa neudialo, nakoniec čelil novinárskym otázkam.

Budúci riaditeľ VšZP viac než dvadsať rokov pôsobí v súkromnej sfére, posledných 15 rokov v spoločnosti Allianz. Ponuku riadiť najväčšiu zdravotnú poisťovňu berie ako výzvu, najväčší rešpekt má pred záujmom verejnosti. „Očakávam, že pôsobenie vo verejnom sektore bude trochu odlišné ako doterajšie,“ povedal Kočan. V poisťovni plánuje nastaviť pravidlá a systémy tak, aby sa zvýšila transparentnosť a zlepšil imidž poisťovne, ktorý zhoršili medializované kau­zy.

To, že nepozná prostredie zdravotníckeho sektora, nepovažuje za hendikep. Uviedol, že je v prvom rade manažérom. „Nemám priame skúsenosti s riadením v zdravotníctve, ale uchádzam sa o manažérsku pozíciu a nie o odbornú v rámci zdravotnej poisťovne,“ doplnil Kočan s tým, že verí, že nájde desiatky odborníkov, s ktorými bude riadiť túto spoločnosť tak, aby sa zlepšili jej služby.

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko si myslí, že riaditeľ zdravotnej poisťovne nemusí byť lekár ani zo zdravotníckeho prostredia, ak sa obklopí ľuďmi, ktorí rozumejú zdravotníctvu. „Tých káuz za posledné roky bolo dosť veľa, a to, že nepôsobil v rezorte, môže byť plus,“ mieni Petko. Dodal, že pre asociáciu bude dôležité, koho si zvolí za šéfa nákupu zdravotnej starostlivosti. Ten totiž musí rozumieť zdravotníctvu.

„Bude na ňom, akým odborným tímom sa obklopí a ako rýchlo sa oboznámi s problematikou verejného zdravotného poistenia,“ priblížil prezident Asociácie súkromných lekárov Marián Šóth. Súkromní lekári očakávajú od nového šéfa partnerský vzťah v rokovaniach. Chceli by, aby špecialisti mali s poisťovňou individuálne dohodovacie konanie pre nadlimity, ďalej by sa mala sprehľadniť sieť ambulancií v porovnaní s tými, ktoré sú v nemocniciach. Ambulancie by sa mali rozmiestniť podľa toho, aká je potreba v okresoch. Zlepšila by sa tak dostupnosť lekárov.

„Nepoznám ho ako osobu, ani výsledky jeho práce, ale ak je človek schopný manažér a má zručnosti v poisťovni, nemusí to byť zlé, závisí, akých bude mať poradcov,“ zhodnotil Kočanovu nomináciu hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre všeobecnú starostlivosť o deti a dorast Martin Olej.

Najväčšiu zdravotnú poisťovňu, ktorá zastrešuje takmer 3,3 milióna poistencov, od jesene minulého roka vedie Miroslav Vaďura, ktorý nahradil Marcela Foraia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #VšZP #Miroslav Kočan