Ocenili výskum rakoviny i netradičnú nabíjačku

Rýchlejšia a presnejšia diagnostika rakoviny prostaty, pomoc pri orientácii nevidomých ľudí v budovách či prenosná nabíjačka pre mobilné zariadenia, ktorá vyrába elektrinu z tepla. Autori najlepších slovenských výskumov si v utorok v piatich kategóriách prebrali ocenenia Vedec roka 2015.

11.05.2016 14:00
Vedec roka 2015, Tomáš Plecenik, Tibor Hianik,... Foto:
Ocenení vedci (zľava) Tomáš Plecenik, Tibor Hianik, Daniel Šlosár, Monika Rychtáriková a Vedec roka 2015 Ján Tkáč.
debata (1)

„Chcel by som vyzdvihnúť prácu ďalších mladých kolegov, ktorí sa rozhodnú robiť vedu, aj keď ich finančné ohodnotenie je tragikomické,“ povedal pri preberaní ceny Mladá osobnosť vedy Tomáš Plecenik, experimentálny fyzik z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského. Plecenik sa so svojím tímom zaoberá výskumom fyziky tuhých látok. Konkrétne vývojom nového senzora vodíka, ktorý môže byť veľmi zaujímavý najmä pre automobilový priemysel, a to v elektromobiloch využívajúcich vodíkové palivové články. Uplatnenie by mohol nájsť aj na čerpacích staniciach s možnosťou tankovať toto palivo budúcnosti.

Hlavnú cenu Vedec roka 2015 získal Ján Tkáč z Chemického ústavu Slovenskej akadémie vied. Venuje sa glykomike, čo je vedecká disciplína, ktorá zažíva búrlivý rozvoj vďaka pokroku v tvorbe biočipov. Tkáč sa zameral na dosiaľ v odbornej literatúre neopísaný prístup v detekcii biomarkerov rakoviny prostaty, ktorá trápi mnoho mužov nad 50 rokov. Vďaka jeho projektu bude možné toto ochorenie diagnostikovať rýchlejšie a presnejšie. Aj Tkáč sa poďakoval mladým kolegom, ktorých má v tíme, no upozornil, že výskum nie je pre každého: „Práca vedca nepozná piatky ani sviatky.“

Bývalá vrcholová atlétka je v súčasnosti medzinárodne uznávanou odborníčkou na akustiku a za svoju prácu získala ocenenie Vedkyňa roka. Monika Rychtáriková zo Stavebnej fakulty Slovenskej technickej univerzity pomocou jediného tlesknutia ohodnotila aj akustiku v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca, kde sa ceny odovzdávali. Označila ju za vhodnú na hudobnú produkciu, no už menej na počúvanie hovoreného slova. „Niekedy som snívala, že sa stanem športovkyňou roka, no som šťastná, že sa moja kariéra nakoniec vyvíjala takto. Keďže zameranie môjho výskumu je všestranné, tak získať túto cenu je, akoby desaťbojár vyhral šprint na sto metrov,“ uviedla s úsmevom. Rychtáriková vo svojom výskume prepája znalosti zo stavebnej a priestorovej akustiky a vplyv fyzikálnych javov na psychiku človeka. Takto pomáha pri vývoji lepších načúvacích prístrojov a výskume akustickej orientácie nevidiacich vnútri budov.

Daniel Šlosár z Fakulty baníctva, ekológie, riadenia a geotechnológií Technickej univerzity v Košiciach je odborník na využívanie alternatívnych zdrojov energie. Za vývoj prenosného generátora elektrickej energie s názvom Chargebrella získal ocenenie Osobnosť roka v oblasti technológií. Chargebrella – „dobíjačkový dáždnik“ – ponúka riešenie pre ľudí, ktorí sa ocitnú na miestach alebo v situáciách, keď nemajú prístup k zdroju elektrickej energie na dobíjanie svojich prístrojov. Chargebrella je patentovanou technológiou a jej pridanou hodnotou je skutočnosť, že má potenciál významne prispieť k zvýšeniu využívania obnoviteľných zdrojov. Táto nabíjačka totiž vyrába elektrinu prakticky z akéhokoľvek zdroja tepla.

Laureátom ceny Osobnosť roka v programoch EÚ sa stal Tibor Hrianik z Katedry jadrovej fyziky a biofyziky UK, uznávaný vedec a koordinátor projektov, na ktorých sa zúčastňujú výskumníci nielen z Európy, ale aj USA či Kanady.

Celkovo bolo na tohtoročné ceny nominovaných 48 vedcov. „Na Slovensku máme viac špičkových laboratórií a v tom treba pokračovať. Stále však máme medzery vo vyhľadávaní a v podpore mladých talentov,“ dodala na záver Eva Majková, vedúca hodnotiacej komisie a podpredsedníč­ka SAV.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #ocenenie #veda a výskum #vedec roka