Nicholsonovej asistenta podozrievajú z podvodu

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) ako svojho asistenta zamestnala prepusteného ekonóma zo štátneho Metodicko-pedagogického centra (MPC), ktorého podozrievajú z toho, že z centra previedol 38-tisíc eur na svoj účet, prípadne na spriaznené účty. Organizácia sa už obrátila na Generálnu prokuratúru. Asistent a bývalý ekonóm pre Pravdu povedal, že on žiadne peniaze nespreneveril.

11.05.2016 13:03 , aktualizované: 19:41
debata (129)

Pochybných má byť 16 platieb v celkovej sume 38-tisíc eur, ktoré sa uskutočnili od roku 2011 do roku 2015. Podľa štátneho tajomníka ministerstva školstva Erika Tomáša si mal bývalý vedúci ekonomického oddelenia MPC Jozef Kováč posielať peniaze z centra na vlastný účet alebo účty svojich komplicov. Tieto prevody mal kryť dvoma spôsobmi. „Buď táto osoba vypracovala fiktívne dohody o vykonaní práce, alebo vypracovala duplikáty krycích listov a faktúr k reálnym platbám. Na tieto krycie listy a faktúry namiesto čísel účtov osôb, ktoré boli reálnymi prijímateľmi, uvádzala svoje súkromné číslo účtu,“ vysvetlil Tomáš. Ekonóm pracoval v centre od roku 2009.

To, že ide o jeho účet, zistili zo zmluvy asistenta poslanca, ktorá je zverejnená na webe. Štátny tajomník vyslovil podozrenie, že bývalý ekonóm mohol mať dvoch komplicov, ktorí mali kryť podvod v záverečných uzávierkach.

Centrum, ktoré spadá pod školský rezort, už podalo trestné oznámenie pre podozrenie na trestný čin podvodu a prípad začala preverovať Generálna prokuratúra.

Jozef Kováč pre denník Pravda tvrdí, že informácie Erika Tomáša sa nezakladajú na pravde, a že peniaze z centra na svoj účet neprevádzal. „Neviem, odkiaľ k takým údajom prišiel, ale od roku 2011 na MPC prebehlo niekoľko hĺbkových auditov a následných kontrol, ani jedna však takéto zistenia neuviedla,“ reagoval. Tieto kontroly podľa neho prebiehali každý rok. Nariadilo ich ministerstvo školstva, ako aj Správa finančnej kontroly. Dodal tiež, že na MPC bol radovým zamestnancom, vedúcim ekonomického oddelenia sa stal od októbra 2014.

Kováč si myslí, že zo strany rezortu ide o odplatu za vyhratý súdny spor ohľadom neplatnosti rozviazania pracovného pomeru. Zároveň uviedol, že bude spolupracovať s prokuratúrou či orgánmi, ktoré budú v tejto veci konať.

Nicholsonová bude žiadať od svojho asistenta vysvetlenie. Pripustila, že ak nebude postačujúce, tak s ním rozviaže pracovný pomer. S pedagogickým centrom sa spája prešľap z vlaňajšieho roka, keď 17. augusta poslalo na účet podvodníka 459 555 eur. Vedúci oddelenia ekonomickej správy MPC dostal 29. júna e-mail od dodávateľskej spoločnosti, podľa ktorého spoločnosť zmenila číslo svojho bankového účtu. Neskôr však zistili, že e-mail im poslal podvodník, dodávateľ účet nezmenil a centru nijaký e-mail o zmene čísla účtu neposlal. Riaditeľka centra Danka Kapucianová podala trestné oznámenie pre podozrenie z podvodu na neznámeho páchateľa. O prácu okrem Kováča prišli aj dve finančné manažérky. Kováč tvrdil, že s touto kauzou nič nemal. Stratené peniaze dostala organizácia späť až tento rok v apríli.

Agentúrnu správu sme vymenili za redakčný článok.

© Autorské práva vyhradené

129 debata chyba
Viac na túto tému: #podvod #ministerstvo školstva