Vládny Airbus by mal byť v Bratislave už tento týždeň

Vládny Airbus A-319, ktorý pribudne do obmenenej letky ministerstva vnútra, by mal byť v Bratislave do konca tohto týždňa. Zmluva naň je už uzavretá, pričom lietadlo rezort kúpil za 41,9 milióna eur. Potvrdil to hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

11.05.2016 17:09
debata (19)

„Priebeh rokovaní aj to, čo sa nám podarilo vyjednať za ceny, za ktoré lietadlá nakupujeme, ovplyvňuje, kedy jednotlivé lietadlá prídu,“ povedal po stredajšom zasadnutí vlády minister vnútra Robert Kaliňák. Okrem Airbusu A-319 pribudnú do letky ministerstva dva Fokkery 100 holandskej výroby, zmluva však v ich prípade ešte nie je uzavretá. Všetky tri lietadlá sú používané.

Po prílete na Slovensko pôjde Airbus A-319 do Ostravy, kde dostane nový, slovenský náter. Späť by malo byť v polovičke júna, vtedy už bude pripravené na plné využívanie. Tento týždeň sa podľa ministra začne výcvik posádky, pričom piloti sa do polovičky júna stihnú vyškoliť. „Máme pilotov, ktorí majú papiere na Airbus,“ vysvetlil. Počas nadchádzajúceho slovenského predsedníctva v Rade EÚ tak budú všetky tri lietadlá k dispozícii.

Do ceny za Airbusu A-319 dokázal rezort vnútra vtesnať generálnu opravu, dve ďalšie paluby, ako aj veľa ďalších vecí – výcvikov a technického zabezpečenia. Pôvodná cena za lietadlo mala byť 45 miliónov eur. „Sú to tak ďalšie tri milióny, ktoré sa nám podarilo usporiť,“ povedal novinárom Kaliňák. Airbus A-319 je podľa jeho slov v oveľa lepšej kondícii ako Fokkery 100, a preto má generálnu opravu budúci rok v decembri. „Keby išiel na ňu teraz, termíny by sa poposúvali,“ dodal.

V prípade Fokkerov 100 sa ešte rokuje, povedal Kaliňák. Tie by mali stáť päť miliónov eur. „Keďže sa nám podarilo presadiť, že za tú cenu chceme lietadlá po generálnej oprave, museli sa nájsť kapacity, priestory a sloty, pretože servisné stredisko, ktoré je v Bratislave, je obsadené. Zmluva môže byť uzavretá až vtedy, keď bude aj zmluva o technickej podpore, ktorú potrebujeme na to, aby sme mohli lietadlá zaregistrovať,“ povedal minister vnútra. Rezort tak kúpi lietadlá, ktorých súčasťou bude aj generálna oprava, už od začiatku to chce mať zadokumentované a jasne dohodnuté.

Ministerstvo vnútra má vo svojej letke dve lietadlá Jak-40 a dva Tupolevy Tu-154 M, z ktorých jeden je odstavený na ploche a nelieta. Fokkery bude podľa Kaliňáka po desiatich až pätnástich rokoch potrebné vymeniť, pretože technika sa vyvíja dynamicky. Airbus by mohol slúžiť ďalších 30 rokov. Jedno z lietadiel Tu-514 M bude aspoň tri nasledujúce roky slúžiť ako záloha alebo na humanitárne účely.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #vláda SR #Airbus