Suchánek mal lobovať za najdrahšie CT

Na kauze kúpy predraženého CT prístroja spred dvoch rokov si lekár piešťanskej nemocnice Alan Suchánek urobil meno. Upozorňoval na chyby, ktoré urobila bývalá riaditeľka Mária Domčeková a správna rada. To mu zabezpečilo cenu Biela vrana a zrejme aj postup do parlamentu za OĽaNO.

13.05.2016 08:00
Alan Suchánek, Foto:
Alan Suchánek (OĽaNO-Nova) na snímke z preberania osvedčenia o zvolení za poslanca Národnej rady v marci.
debata (301)

„Karma“ ho však dobehla. Na verejnosť totiž prenikli informácie, že Suchánek v minulosti v nemocnici preferoval nákup CT, ktoré bolo zo všetkých ponúk najdrahšie. A navyše po technickej stránke nemocnici nevyhovovalo. Informácie o tom priniesol týždenník Plus 7 dní. To, že Suchánek mal lobovať za drahší prístroj, naznačila minulý rok bývalá riaditeľka Domčeková v rozhovore pre denník Pravda.

Vedenie piešťanskej nemocnice plánovalo kúpiť CT ešte v roku 2012. Suchánek bol členom komisie, ktorá ponuky firiem vyhodnocovala. Chirurg a v tom čase člen správnej rady mal presadzovať nákup oveľa drahšieho CT prístroja, takmer o 250-tisíc eur, ako v tom čase ponúkali ostatní uchádzači. Navyše pri prístroji, za ktorý poslanec loboval, boli v súťaži uvedené nesprávne údaje, čo znamená, že nebol technicky vybavený tak, ako to nemocnica požadovala. A Suchánek o tom vedel.

Dokazujú to kópie zápisníc výberovej komisie aj výpoveď človeka blízkeho nemocnici, ktorý si neželal uviesť meno. „Celá súťaž bola pochybná, vyhrala spoločnosť, ktorá predávala najdrahší prístroj, navyše bol tender napadnutý s tým, že víťaz uviedol klamlivé údaje. Suchánek bol proti tomu, aby sa táto spoločnosť zo súťaže vylúčila, a trval na podpise zmluvy aj po tom, čo dozorná rada odporučila tender zrušiť,“ povedal zdroj denníku Pravda.

Chirurg a v tom čase člen správnej rady mal presadzovať nákup oveľa drahšieho CT prístroja, takmer o 250-tisíc eur, ako v tom čase ponúkali ostatní uchádzači.

Suchánek pre Pravdu reagoval, že si nemyslí, že by uprednostňoval jednu spoločnosť pred ďalšími. „Mojím záujmom bolo, aby nemocnica konečne mala prístroj, ktorý nám chýba,“ povedal s tým, že ani cena nebola v podmienkach súťaže na prvom mieste. Dôležitý bol podľa neho aj servis, ako rýchlo firma v prípade poruchy dokáže zabezpečiť jeho prevádzku, a na tomto získala víťazná firma body.

O spornom tendri z roku 2012 hovorila tiež exriaditeľka nemocnice Mária Domčeková. Podľa nej podozrivé bolo už samotné nastavenie podmienok súťaže, kde najnižšia cena nebola jediným kritériom, čo spôsobilo, že víťazom po elektronickej aukcii sa stal uchádzač s najdrahšou ponukou.

Z kópií zápisníc výberovej komisie, ktoré má denník Pravda k dispozícii, vyplýva, že ponuky záujemcov vyhodnocovala štvorčlenná komisia. Tá pred elektronickou aukciou uskutočnila predbežné vyhodnotenie a stanovila predbežné poradie uchádzačov. Podľa toho sa víťazom stala firma s najnižšou ponukou za 737-tisíc eur s DPH. Ďalší dvaja uchádzači ponúkali prístroje za 798-tisíc a 1,2 milióna eur s DPH.

Neskôr prebehla elektronická aukcia, opäť zasadla komisia a zrazu bolo všetko inak. Súťaž vyhrala firma s najvyššou cenou. Tento výber napadli dvaja neúspešní uchádzači, ktorí tvrdili, že víťaz uviedol nesprávne technické parametre (išlo o počet vrstiev na jednu plnú rotáciu rtg. lampy) a komisia preto nesprávne vyhodnotila ich ponuky. Vedeniu nemocnice poslali 17. mája žiadosť o nápravu.

Na to, že uspel kandidát s najdrahším prístrojom, mala listom upozorniť aj primárka rádiológie ako členka komisie. Denník Pravda ju oslovil, no k prípadu sa odmietla vyjadriť.

Kvôli týmto námietkam opäť zasadala komisia. Našla viaceré technické nezrovnalosti. Chcela víťaznú firmu vylúčiť zo súťaže, s čím nemal súhlasiť Suchánek. „Komisia chcela ísť situáciu prerokovať s riaditeľom, ale ten sa rozhodol rokovať iba so Suchánekom, ostatní členovia komisie sa ho nesmeli zúčastniť,“ prezradil zdroj z prostredia nemocnice. „Suchánek potom komisii iba oznámil stanovisko riaditeľa, že komisiou pripravené listy o vylúčení úspešného uchádzača nepodpíše ani riaditeľ, ani on,“ doplnil s tým, že riaditeľ cez chirurga prikázal poslať neúspešným uchádzačom listy o zamietnutí ich žiadosti o nápravu.

Tieto slová potvrdzuje aj zápisnica zo zasadnutia výberovej komisie z 23. mája. Traja členovia podľa nej vzniesli námietky, vyslovili podozrenie na úmyselné prikrášľovanie údajov úspešným uchádzačom a tiež na prekročenie predpokladanej hodnoty zákazky. Podpísali ju všetci členovia, okrem lekára Sucháneka.

„Nepodpísal som ju, pretože víťazná firma neuviedla klamlivé údaje, overoval som si to u mojej známej, ktorá je odborníčka v skúšobnom ústave na overovanie a vydávanie certifikátov. V prípadnom súdnom spore so spoločnosťou by sme ako nemocnica mohli byť neúspešní,“ vysvetľoval Pravde Suchánek. Tieto argumenty podľa jeho slov v tom čase vysvetlil aj riaditeľovi, ktorý chcel, aby mu nákup prístroja odobrila správna rada nemocnice. „Nebolo to tajné stretnutie, iba som riaditeľovi zaklopal na dvere a on ma vypočul a potom som sa opäť vrátil na zasadnutie komisie,“ doplnil Suchánek.

Hoci dozorná rada nemocnice odporučila riaditeľovi nemocnice toto verejné obstarávanie zrušiť, Suchánek ako člen správnej rady spolu s riaditeľom vtedy aj naďalej presadzovali dokončenie súťaže s podpisom kúpnej zmluvy s úspešným uchádzačom s najdrahšou ponukou. Správna rada nakoniec na tlak dozornej rady tender zrušila.

Domčeková podala ešte vlani na Sucháneka v súvislosti s jeho postupom pri tendri trestné oznámenie. Lekár včera pripomenul, že polícia nezistila žiadne jeho pochybenia. Denník Pravda oslovil aj políciu, tá prisľúbila, že sa vyjadrí dnes.

© Autorské práva vyhradené

301 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza CT #Alan Suchánek