Danko by už v utorok mohol viesť schôdzu parlamentu

Predseda parlamentu Andrej Danko, podobne ako premiér Robert Fico, nevydržal dlho mimo politického diania. Už v pondelok, tri týždne od operácie žalúdka, sa chce vrátiť do práce. Je možné, že povedie aj časť májovej schôdze Národnej rady, ktorá sa začína v utorok 17. mája.

13.05.2016 14:00
vlada, rokovanie, andrej danko, Foto: ,
Predseda Národnej rady SR Andrej Danko.
debata (18)

Danko pre Pravdu potvrdil, že v nedeľu ukončí svoju práceneschopnosť a nastúpi opäť do parlamentu. „Nikdy som nebol na péenke a nechcem počúvať a čítať, že porušujem liečebný režim,“ uviedol jeden z dôvodov svojho rozhodnutia Danko. Povedal, že sa cíti dobre a okrem diéty nemá od lekárov nariadené žiadne obmedzenia. Nevylúčil, že ak sa bude cítiť po zdravotnej stránke dobre, povedie aj rokovanie Národnej rady.

Už v pondelok, ak bude všetko v poriadku, by sa mal predseda parlamentu zúčastniť sľubu nových členov Štátnej komisie pre voľby a financovanie politických strán. Ako vysvetlila hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková, jeho ďalšia liečba si nevyžaduje ožarovanie, rádiológiu ani tabletkovú liečbu. Danko po prepustení do domácej liečby 2. mája sa pre médiá vyjadril, že výsledky histológie sú dobré.

Podľa odporúčaní ošetrujúcich lekárov mal šéf Národnej rady po operácii minimálne dva týždne dodržiavať šetriaci režim a prísnu diétu. S odstránenou časťou žalúdka sa podľa lekárov dá normálne existovať. Jediným obmedzením je prijímanie veľkého množstva jedla naraz. Prednosta Kliniky chirurgickej onkológie bratislavského Národného onkologického ústavu Juraj Pechan po zákroku povedal, že dávky potravy sa u týchto pacientov postupne zvyšujú. "Po niekoľkých týždňoch alebo mesiacoch, je to u každého individuálne, sa prechádza na normálnu stravu ako bežný človek,“ doplnil Pechan. Predseda SNS však bude naďalej pod ich kontrolou.

Vo vedení parlamentu Danka zastupoval počas jeho neprítomnosti podpredseda Národnej rady Béla Bugár.

Aj premiér sa už vracia do pracovného tempa. Na rokovanie vlády prišiel už minulý týždeň, len pár dní po prepustení z nemocnice, kde mu operovali srdce. V stredu ju opäť na kratší čas viedol. Na verejnosti sa Fico objavil tiež 9. mája na pietnej spomienke pri príležitosti 71. výročia Dňa víťazstva nad fašizmom na bratislavskom Slavíne. Hovorkyňa vlády Beatrice Szaboová uviedla, že predseda vlády rehabilituje a je v kontakte s ministrami. Na otázku, či sa chystá do kúpeľov a kedy, nereagovala.

Minister vnútra Robert Kaliňák, ktorý Fica sčasti zastupuje aj spolu s podpredsedom vlády pre investície Petrom Pellegrinim, povedal, že premiér si postupne predlžuje pobyt v práci. "Nie som s tým úplne spokojný, pretože by si ešte trošku pokoja zaslúžil, a bohužiaľ sa nejako menej začína hovoriť o kúpeľoch, čo ma mrzí,“ dodal.

Premiéra prepustili z Národného ústavu srdcových a cievnych chorôb 1.¤mája. Je aj naďalej pod dohľadom odborníkov. Operovali ho 22. apríla. O tom, o aký zákrok išlo, doteraz oficiálne lekári z ústavu neinformovali.

© Autorské práva vyhradené

18 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #práceneschopnosť #Andrej Danko #predseda parlamentu