Harabin píše Čižnárovi, tvrdí, že ho mali zavraždiť lampou

Bývalý šéf Najvyššieho súdu a jeho terajší sudca Štefan Harabin vyčíta v liste generálnemu prokurátorovi Jaromírovi Čižnárovi, že nezačal trestné stíhanie pre pokus o vraždu jeho osoby.

13.05.2016 12:46 , aktualizované: 15:51
Štefan Harabin Foto: ,
Štefan Harabin (na archívnej snímke) tvrdí, že spadnutie lampy v pojednávacej miestnosti bolo pokusom o jeho zavraždenie.
debata (156)

Pokusom o vraždu resp. pokusom zločinu ťažkej ujmy na zdraví malo byť spadnutie lampy v pojednávacej miestnosti, ktoré Harabin tiež opisuje v liste. List poslal emailom aj redakcii Pravdy.

Zároveň menuje v liste najmenej šesť dôvodne podozrivých aj s ich motívmi. Sú medzi nimi minister vnútra Robert Kaliňák, predsedníčka NS SR Daniela Švecová a aj šéfka Súdnej rady SR Jana Bajánková. Hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová potvrdila, že "Generálna prokuratúra SR preskúma skutočnosti uvedené v e-mailovom podaní a následne rozhodne o ďalšom postupe“.

Na Harabinove vyjadrenia reagoval aj tlačový odbor rezortu vnútra. „Nemôžeme vylúčiť, ale ani potvrdiť, že sa minister vnútra nepohyboval v utorok so skrutkovačom v ruke v okolí budovy najvyššieho súdu," píše sa v ich stanovisku. Ochranku Harabinovi ministerstvo vnútra neposkytne, pretože jediné nebezpečenstvo, ktoré Harabinovi hrozí, je od neho samého. A pred Š. Harabinom ho žiadna ochranka neochráni, uvádza sa v reakcii.

„V pojednávacej miestnosti bolo minimálne šesť lámp, zakúpených od rovnakého predajcu v rovnakom čase a v rovnakom čase inštalovaných tým istým človekom. Prečo spadla iba lampa visiaca nad hlavou Harabina? Neboli uvoľnené skrutky na tejto lampe? Manipulovalo sa s touto lampou pred pojednávaním? Kto nepovolaný bol v pojednávacej miestnosti pred disciplinárnym konaním? Nebol tu zámer umlčať ma raz a na navždy,“ pýta sa Harabin v e-mailovom liste.

Je mu divné aj to, že predseda disciplinárneho senátu Juraj Florovič po páde krytu lampy okamžite neukončil pojednávanie a nezavolal vyšetrovateľa polície na zdokumentovanie všetkých stôp, expertízne zaistenie lampy a úlomkov z lampy, ohliadku miesta činu s tým, že ide o podozrenie z pripraveného fyzického útoku, atentátu na Harabina.

Na adresu generálneho prokurátora okrem iného uviedol, že si myslel, že začne konať sám na základe informácii z médií a že neostanete ľahostajný voči fyzickej násilnej trestnej činnosti voči trestnému sudcovi len preto, že politická moc ho nedonútila zmeniť právne názory. Dúfa, že sa už konečne spamätá a začnete si plniť služobne povinnosti prokurátora pokiaľ ide vyšetrovanie a stíhanie aj násilnej trestnej činnosti vo vzťahu k sudcom.

K opisovanej udalosti došlo v utorok 10. mája počas zasadnutia disciplinárneho senátu NS SR.

Na úvod disciplinárky zo stropu pojednávacej miestnosti spadla sklenená časť svietidla priamo na kreslá Harabina a jeho právneho zástupcu. Tí práve nesedeli na svojich miestach. Predseda disciplinárneho senátu musel pojednávanie prerušiť.

Na pojednávaní Štefan Harabin čelil disciplinárnemu stíhaniu za výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu SR Daniely Švecovej. V septembri 2015 sa vyjadril, že „svojím spôsobom je to chudera“ a „môže sa stať, že skončí na psychiatrii“. Za tieto výroky predsedníčka Súdnej rady SR Jana Bajánková navrhla Harabinovi znížiť plat o 30 percent na tri mesiace. Senát dnes návrh zamietol, na plat Harabinovi nesiahnu.

Počas zasadania senátu sa Harabin vyjadroval neúctivo nielen o Švecovej a Bajánkovej, o ktorých povedal, že sú „juristútky“, ale prezidenta Andreja Kisku nazval „bývalým úžerníkom“. Nešetril ani ministra vnútra Roberta Kaliňáka, ktorého počastoval pomenovaním „bývalý advokát mafiánov“.

© Autorské práva vyhradené

156 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaromír Čižnár #Najvyšší súd #Štefan Harabin #Jana Bajánková #disciplinárny senát #Daniela Švecová