Harabin zatiaľ vyviazol bez trestu

Znevažovať sa, častovať sa nevkusnými označeniami o "chudere", ktorá môže skončiť na "psychiatrii", je, zdá sa, medzi sudcami dovolené. Aspoň tak to vyzerá po oslobodzujúcom rozsudku disciplinárneho senátu, ktorý si vypočul sudca Najvyššieho súdu a jeho bývalý predseda Štefan Harabin.

13.05.2016 13:46 , aktualizované: 20:00
Harabin Foto: ,
Sudca Najvyššieho súdu a jeho bývalý predseda Štefan Harabin.
debata (160)

Ale nielen to, Harabin uspel v piatok aj v ďalšom prípade. Disciplinárny senát zastavil konanie voči Harabinovi a jeho ďalším dvom kolegom v súvislosti tým, že na základe ich rozhodnutia sa dostal na slobodu sexuálny deviant. Harabinov senát pustenie devianta odôvodnil tým, že vo veci rozhodoval nezákonný sudca.

Z celkových štyroch disciplinárnych návrhov tak Harabin vyhral v dvoch. Čo sa týka už spomenutých výrokov, Harabin ich vyslovil na adresu šéfky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej. Disciplinárne konanie proti nemu navrhla predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková.

Zloženie senátu, ktorý dal za pravdu Harabinovi

  • predseda senátu Juraj Florovič, sudca Krajského súdu v Trenčíne
  • členovia senátu – sudkyňa Krajského súdu v Bratislave Soňa Pekarčíková a právnička Martina Gajdošová z Trnavskej univerzity,
  • sudca Florovič bol vlani na zozname sudcov, ktorých Súdna rada pôvodne navrhla prezidentovi odvolať z funkcie na základe veku 65 rokov. Ten sa na Súdnej rade obhajoval, že ho v Trenčíne potrebujú, lebo majú nedostatok sudcov. Nakoniec vo funkcii zostal.

„Pani Švecová sa riadi podľa verejnej mienky a podľa politikov. Svojím spôsobom je to chudera. Hovorím vám, za chvíľu sa môže stať, že skončí na psychiatrii. A potom mňa z toho budú obviňovať. Ale ja za to nemôžem,“ vyjadril sa vlani Harabin. Trojčlenný disciplinárny senát v zložení Juraj Florovič, Soňa Pekarčíková a Martina Gajdošová ho v piatok v plnom rozsahu oslobodil. Harabin tak nebude potrestaný znížením platu o 30 percent na tri mesiace. „Nebolo možné obvinenému sudcovi jednoznačne preukázať zavinenie ako základný predpoklad pre naplnenie všetkých zákonných skutkových podstát disciplinárneho previnenia, ktoré sa mu kládlo za vinu,“ odôvodnil rozhodnutie disciplinárny senát. Etický kódex sudcov pritom hovorí, že sa majú vyhýbať nevhodnému správaniu a vystupovaniu a že medzi základné vlastnosti sudcu patrí zdvorilosť a tolerantnosť. Právnička Eva Kováčechová z mimovládky Via Iuris uviedla, že nielen etický kódex, ale aj zákon o sudcoch a prísediacich hovorí, že sudca sa má správať tak, aby neznižoval dôstojnosť justície tak v pracovnom, ako aj v súkromnom živote. „Toto bol presne prípad, kedy sa sudca Harabin tak nesprával,“ povedala Kováčechová.

Predsedníčka Súdnej rady Bajánková sa môže proti verdiktu odvolať. Odkázala, že sa rozhodne až po doručení uznesenia. Ak sa odvolá, vec bude posudzovať päťčlenný odvolací senát. Hovorca Najvyššieho súdu Boris Urbančík nechcel výrok senátu širšie komentovať. „Najvyšší súd rešpektuje rozhodnutie disciplinárneho senátu, ale viac sa nebudeme k nemu vyjadrovať,“ povedal Urbančík.

Harabin po pojednávaní vyhlásil, že nikdy neprekročil zákon. „Zvíťazila súdna nezávislosť. Sudcovia si uvedomili, že nebudú vynášať rozsudky pán Kaliňák, pani Švecová, pani Bajánková, ako juristúti Smeru,“ povedal. Podľa neho Bajánková nemôže vojsť do jeho mysle. „Ona ma trestá za myšlienky. Preto pani Bajánková a Švecová by mali okamžite podať demisiu,“ tvrdil. „Toto sa tu deje preto, lebo pán Kaliňák nemôže pripustiť, že osem rokov hrubo porušoval zákon. A dokonca tento človek, ktorý je bývalým mafiánskym advokátom, riadi teraz štát, lebo premiér je chorý. Toto je katastrofa,“ vravel Harabin.

Druhý návrh stíhať Harabina, v ktorom v piatok uspel, podala predsedníčka Najvyššieho súdu Švecová. Na základe rozhodnutia Harabinovho senátu bol prepustený na slobodu sexuálny deviant, ktorý znásilňoval svoju sedemročnú sestru. Harabinov senát to odôvodnil tým, v kauze devianta rozhodoval na Okresnom súde vo Veľkom Krtíši nezákonný sudca Milan Varga. V roku 2011 Vargu v Česku odsúdili za trestný čin jazdy pod vplyvom alkoholu. Podľa Harabinovho senátu tak nemohol súdiť už ani na Slovensku. S tým však Švecová nesúhlasila, pretože v danom čase jazda pod vplyvom alkoholu na Slovensku nebola trestným činom. Rozhodnutie, ktoré viedlo k prepusteniu devianta, preto Švecová označila za svojvoľné a v rozpore s právom. Keďže bolo podľa Švecovej aj spoločensky nebezpečné, navrhla zaň všetkým trom sudcom zo senátu disciplinárne tresty. Harabina a Viliama Dohňanského mali preradiť na nižšie, teda krajské súdy, a Gabriele Šimonovej sa mal na šesť mesiacov znížiť plat na polovicu. Disciplinárny senát však podľa hovorcu Najvyššieho súdu toto disciplinárne konanie zastavil.

Ako by sa mali správať sudcovia

Podľa zákona o sudcoch

  • V občianskom živote, pri výkone funkcie sudcu aj po jeho skončení sa musí zdržať všetkého, čo by mohlo narušiť vážnosť a dôstojnosť funkcie sudcu alebo ohroziť dôveru v nezávislé, nestranné a spravodlivé rozhodovanie,
  • Dbať svojím správaním na to, aby jeho nestrannosť nebola dôvodne spochybňovaná,
  • Dodržiavať zásady sudcovskej etiky.

Podľa etického kódexu sudcov

  • Medzi základné vlastnosti sudcu patrí zdvorilosť či tolerantnosť.
  • Sudca sa vyhýba nevhodnému správaniu či vystupovaniu vrátane takého, ktoré objektívne vzbudzuje dojem nevhodnosti.
  • Sudca vo vzťahu k účastníkom konania, svedkom, právnym zástupcom, ako aj k iným osobám, s ktorými prichádza do styku v rámci svojej funkcie, vystupuje s trpezlivosťou, dôstojnosťou a so zdvorilosťou.
  • Hlavným garantom dodržiavania zásad sudcovskej etiky sú samotní sudcovia, ktorí ich dobrovoľne akceptujú a aplikujú.

© Autorské práva vyhradené

160 debata chyba
Viac na túto tému: #Štefan Harabin #Daniela Švecová