Sviečky už nemajú, úrodu zachraňujú vrtuľníkmi

Ešte stále sa spamätávajú z prvých ničivých mrazov a už sú tu ďalšie. Pestovatelia sú opäť v pohotovosti, aby zachránili to, čo z úrody zostalo.

16.05.2016 20:00
vrtuľník, úroda Foto:
Ovocinári používajú proti mrazu vrtuľníky na rozháňanie vzduchu aj parafínové kahance.
debata (28)

Viacerí z nich však už nemajú takmer žiadne sviece a musia sa spoliehať iba na vrtuľníky či prikrývanie textíliami. Prezident Ovocinárskej únie Marián Varga priznáva, že veľa neistých a náročných dní majú ešte len pred sebou.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na pondelok, na utorok aj na stredu výstrahu pred prízemnými mrazmi. Žltou farbou prvostupňového rizika na svojej webovej stránke vyfarbil celé Slovensko.

„Tí, ktorým úroda zmrzla už v apríli, nemajú čo riešiť a tí, ktorým nezamrzla alebo sú poškodení, ešte bojujú. Zostali nám už iba helikoptéry, pretože väčšina sviece minula. Kupovali sme ich štyri, päť rokov a stále dopĺňali, ale tento rok sme vypálili všetko,“ komentoval aktuálnu situáciu prezident Ovocinárskej únie Marián Varga. Dokúpiť ich nie je ľahké, pretože ich vyrábajú v rafinérii vo Francúzsku ako vedľajší produkt, takže ich nie je príliš veľa.

Jeden vrtuľník na noc znamená podľa Vargu pre pestovateľov náklady takmer 5-tisíc eur. Sviečky sú síce finančne náročnejšie, ale sú účinnejšie ako vrtuľník. Jedna stojí okolo 5 alebo 6 eur a na hektár ich treba až 500. Horí desať hodín, takže keď sa páli dlhšie, vydrží iba jednu noc. Stroj sa môže na premiešavanie teplejšieho vzduchu s chladnejším používať, iba ak je bezvetrie. Vôbec najúčinnejším spôsobom ochrany je protimrazová závlaha, je však aj najdrahšia, na jeden hektár vyjde na 12-tisíc eur.

Podľa neho zachrániť sa dá ešte asi 30 percent z doteraz mrazmi nezasiahnutej úrody. Keď je však úrody menej, môže sa stať, že ovocie bude väčšie. Pri ošetrovaní počas roka tak môže úroda narásť až na 40 percent. Niektorých však môžu druhé mrazy definitívne položiť na kolená.

„Zvyčajne poznáme jarné mrazy tak jednu, dve noci, ale v apríli ich bolo sedem a teraz tri. V jednom roku desať nocí, to sa nedá zvládnuť. Niektoré subjekty už aj nám avizujú, či ich niekto nekúpi, niektorí sú na tom veľmi zle,“ doplnil Varga.

V ovocných sadoch v Dunajskej Lužnej aprílové mínusové teploty zničili asi polovicu budúcej úrody čerešní a približne tretinu hrušiek a jabĺk. Chystajú, čo sa dá, aby nepribudli ďalšie škody. „Ešte niečo zo sviečok máme, ale už to určite nestačí na všetky sady. Budú pracovať vrtuľníky aj protimrazová závlaha, podľa toho, aká bude zima a kedy to začne. Sme v pohotovosti,“ konštatoval pestovateľ Jozef Vozár.

Pre niektorých ovocinárov sú už akékoľvek opatrenia zbytočné. Spoločnosti Fructop z Ostratíc v okrese Partizánske predchádzajúce mrazy zničili takmer celú úrodu. „Nás to rozdrvilo už v prvej fáze. Ideme v udržiavacom režime a čakáme, že vláda nám pomôže nejakým odškodnením. V tejto situácii by nám pomohlo každé euro,“ uviedol majiteľ spoločnosti Miloš Šebo.

Zeleninári bojujú proti mrazom prekrývaním niektorých plodín netkanou textíliou. Robia tak najmä pri drahších plodinách a náročnejších na starostlivosť. „Najnáchylnejšia je paprika, takže najmä tú prekrývame. Takisto zapaľujeme pneumatiky, podobne ako ovocinári. Ale najviac pomôže, keď plodiny prekryjeme netkanou textíliou,“ spresnil prezident Slovenskej zeleninárskej únie Peter Horváth. Ale napríklad zemiaky či cibuľa sa pestujú na veľmi veľkých plochách, takže sa ťažko chránia textíliou.

Celkovú škodu spôsobenú aprílovými mrazmi vyčíslili pestovatelia na 35 miliónov eur. Z toho ovocinári prišli približne o 15,8 milióna eur. Po súčasných mrazoch však budú musieť výšku škôd aktualizovať. Na cene ovocia by sa to podľa Vargu zatiaľ malo premietnuť 10– až 15-percentným navýšením ceny. Súčasná situácia to však ešte môže zmeniť.

Klimatológ Pavol Faško označil za kritické noci z pondelka na utorok a z utorka na stredu. Potom by sa situácia už mala zlepšiť. Mrazy sa podľa neho zvyčajne sústreďujú na obdobie pred tým, ako sa v kalendári objavia takzvaní ľadoví muži a Žofia alebo počas neho. Teraz sa však posunuli aj na neskorší termín.

„Celé toto ochladenie už trvá skoro mesiac. Vzduch, ktorý sem začal prúdiť, je pomerne dosť studený a pri vyjasnení v noci, ktoré je väčšinou spojené aj s utíšením vetra, potom dochádza k výraznému ochladeniu,“ hovorí Faško.

Pre nížiny by podľa neho mohlo ísť už o posledné mrazy. Pranostika ich však viaže ešte aj k menu Urban. „Vtedy tiež zvykne byť riziko výskytu mrazov. Myslím si, že také horské kotliny niekde na severnom Slovensku, ako je Orava alebo horný Spiš, tam sa ešte môže prízemný mráz objaviť aj v júni. V nížinách už asi nie,“ doplnil klimatológ.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #úroda #mrazy #pestovatelia #prízemný mráz