Horský: V SaS čakajme nových odpadlíkov

Politológ Michal Horský hovorí, že šéf SaS a europoslanec Richard Sulík si v Bruseli asi zrátal, že ak si chce predĺžiť svoj mandát šéfa strany, musí konať rázne, skôr ako sa zorientuje 160 členov strany.

17.05.2016 12:00
Richard Sulík Foto: ,
Richard Sulík oznámil, že sa na mimoriadnom kongrese strany vzdá funkcie predsedu SaS a následne sa bude o ňu opäť uchádzať.
debata (72)

Pôvodne mal byť kongres SaS až o rok, kde sa mal voliť jej predseda. Súčasný šéf SaS Sulík ho narýchlo zvoláva už o necelé štyri týždne. Vyjde mu tento ťah?
Takzvané náhle rozhodnutie lídra pravice vyvoláva pozornosť, malo by však skôr vyvolať ľútosť nad biedou pravicovej straníckej scény. Oddaní sulíkovci, ktorí svojho času chceli zachrániť Európu pri hlasovaní o eurovale a povalení vlastnej vlády, budú mať možnosť po takzvanej diskusii zachrániť miesto lídrovi strany.

Richard Sulík tvrdí, že chce predísť diskusiám, že v strane je dusno a rozkol. Nedosiahne svojím postupom skôr opak?
Zrejme áno, pretože tých niekoľko kritických hlasov vo vlastných radoch, ktoré prenikli na verejnosť, sa viac-menej dotýka hodnotového problému, pretože europoslanec Sulík sa doma tvári ako liberál a v Európskom parlamente vystupuje ako konzervatívec a reformista. Verejnosť sa tiež diví nad skutočnosťou, že chce ako líder opozície v slovenskom parlamente pôsobiť rovno z Bruselu. Asi si v Bruseli zrátal, že ak si chce predĺžiť svoj mandát, musí konať rázne, než sa zorientuje jeho tzv. stranícka základňa 160 Sulíkov.

Jeho budúci protikandidát Jozef Mihál má iné predstavy o SaS. Kritizoval Sulíka, za jeho postoj k ĽS NS či k tomu, že stojí len na ekonomickom pilieri. Čo si myslíte o výhradách Mihála?
Nielen poslanec Mihál, ale aj podpredsedníčka parlamentu za SaS Lucia Nicholsonová a poslanec Martin Poliačik celkom jednoznačne prezentujú širší hodnotový základ. Pre nestranícku verejnosť čin predsedu Sulíka stojí za vážnu pozornosť, pretože takto sa líder politickej opozície a takmer premiér, za ktorého ho mnohí pasovali, nespráva.

Je SaS stranou, ktorá by dokázala prežiť aj bez Sulíka?
Richard Sulík podobne ako Igor Matovič sú plody strašidla antipolitiky, ktorá deštruuje zastupiteľskú demokraciu. Po voľbách Sulík tvrdil, že vybuduje regionálne štruktúry, a zdalo sa teda, že sa bude usilovať o budovanie štandardných nástrojov zastupiteľskej demokracie. Urýchlenie voľby šéfa SaS so 160-člennou straníckou základňou je však paródiou tohto prístupu. Voľby v SaS ukážu, či sa Sulíkovia odvážia prežiť bez Sulíka. Pravdepodobne nie. Môžeme čakať nových odpadlíkov z tejto strany, ktorých volič už raz poslal do politickej minulosti.

© Autorské práva vyhradené

72 debata chyba
Viac na túto tému: #Richard Sulík #Kongres #predseda strany #SASKA