Najvyšší súd miniauto vyhral, teraz mieri k exekútorovi

Imidžové autíčko, na ktorom jazdil aj legendárny Mr. Bean. Presne také, akurát v červenej farbe, vyhral pred necelými štyrmi rokmi Najvyšší súd. Vo vianočnej hre jedného z mobilných operátorov.

17.05.2016 15:00
Najvyšší súd, Mini Cooper Foto: ,
Mini cooper v garáži Najvyššieho súdu.
debata (11)

Odvtedy súdna inštancia využívala mini cooper ako referenčné vozidlo, čo znamená, že na ňom podľa vnútorných pravidiel mohli jazdiť určití zamestnanci. Teraz oň môžu prísť v exekúcii.

Okresný súd Bratislava I minulý týždeň rozhodol, že miniauto spolu s ďalším služobným autom VW Passat má exekútor právo zhabať a predať. Z peňazí by mal potom Najvyšší súd odškodniť vlastnú sudkyňu Elenu Kováčovú. Tá požaduje 100-tisíc eur za to, že mala v minulosti nižší plat ako sudcovia bývalého Špeciálneho súdu.

„V novembri 2012 Najvyšší súd podpísal s mobilným operátorom dodatok k zmluve o poskytovaní verejných služieb. Na základe uvedenej skutočnosti ho spoločnosť zaradila do žrebovania vianočnej hry,“ vysvetlil hovorca Boris Urbančík, ako sa súd k mini dostal. Daň z výhry ani zdravotné odvody súd zaplatiť nemusel, keďže je podľa zákona od toho oslobodený.

Kde napokon anglické miniauto skončí, ukáže sa neskôr. Rozhodnutie o jeho exekúcii ešte nie je definitívne. Najvyšší súd avizoval, že sa proti verdiktu okresného súdu odvolá. Na rad potom príde Krajský súd.

Na súdnom pojednávaní plánovanom na začiatok júna sa tiež ukáže, aký majetok Najvyššieho súdu bude chcieť exekvovať ďalšia jeho sudkyňa. Aj ona, rovnako ako Kováčová, žiada odškodnenie 100-tisíc eur. Z piatich vozidiel označených exekútorom ponechala okresná sudkyňa Najvyššiemu súdu Škodu Superb, ktorú má pridelenú jeho podpredsedníčka, tá má zo zákona na služobné auto nárok. V garážach súdu zostanú aj Škoda Octavia a minivan Ford Galaxy, ktorými sa prepravujú spisy.

Z Najvyššieho súdu uspelo s antidiskrimi­načnou žalobou 11 sudcov. Tí tvrdili, že zákon ich diskriminuje, pretože prideľuje sudcom Špeciálneho súdu špeciálne príplatky, zatiaľ čo im nie. Sudkyňa Okresného súdu Bratislava I im pred šiestimi rokmi na odškodnom priklepla dokopy vyše milióna eur. Rozsudok z roku 2010 je právoplatný, pretože vtedajší šéf Najvyššieho súdu Štefan Harabin sa proti nemu neodvolal.

Antidiskriminačné žaloby riešia súdy už deväť rokov. Pôvodne žiadalo vyše 800 sudcov od štátu 70 miliónov eur.

© Autorské práva vyhradené

11 debata chyba
Viac na túto tému: #exekúcie #antidiskriminačné žaloby #Najvyšší súd SR #Mini Cooper