Školstvo chce posilniť uznanie neformálneho vzdelávania

Vyučený murár, ktorý roky robí čašníka, zostáva "na papieri" stále murár. Uznanie kvalifikácie, ktorú človek získa rokmi praxe v inom odbore, ako vyštudoval, by sa v budúcnosti malo uľahčiť. Rezort školstva chce totiž posilniť uznávanie neformálneho vzdelávania.

17.05.2016 16:00
reštaurácia, obed, večera, obsluha, čašník Foto:
Ilustračné foto.
debata (5)

Ten, kto pracuje v inom povolaní, než akému sa vyučil, by tak mohol pred komisiou preukázať svoje vedomosti, zručnosti a kompetencie. Ak mu ich komisia uzná, získa certifikát o kvalifikácii, prípadne aj stupeň vzdelania. Toto je základná idea, ako by vydávanie dokladov malo prebiehať. Kedy a ako presne sa zavedie do praxe, nie je zatiaľ jasné.

„Hovorí sa o tom už dlho. Ide o uznanie neformálneho vzdelania u ľudí, ktorí vyštudovali iný odbor ako ten, v ktorom pracujú, a potrebujú doklad o vzdelaní. Firmy často zamestnávajú bývalých absolventov gymnázií, hotelových škôl alebo obchodných akadémií a potrebujú im dať po určitej praxi technické vzdelanie, aby im mohli uznať vyššiu platovú triedu,“ vysvetľuje František Tamašovič, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch. Ako dodal, vzdelávanie v škole alebo na kurze je pri pracovníkoch, ktorí kvalifikáciu nadobudnú praxou, aj pre zamestnávateľov zbytočne zdĺhavé.

Ide o uznanie neformálneho vzdelania u ľudí, ktorí vyštudovali iný odbor ako ten, v ktorom pracujú, a potrebujú doklad o vzdelaní.
František Tamašovič, riaditeľ Strednej odbornej školy technickej v Šuranoch

Skutočnosť, že na takú úpravu čakajú aj firmy, potvrdzuje Martin Hošták z Republikovej únie zamestnávateľov. „Ide o to, aby sa umožnilo formálne uznať kvalifikáciu, ktorá je preukázateľná, ale ktorá nebola získaná nejakým formálnym vzdelávaním. Napríklad vyučený murár, ktorý celý život pracoval ako čašník a je veľmi dobrý čašník, by mohol svoje znalosti a kvalifikáciu preukázať pred príslušnou certifikačnou komisiou. Tak by mu kvalifikácia mohla byť uznaná,“ hovorí Hošták. Podľa neho podobný praktický nástroj je bežný už vo viacerých krajinách EÚ, pričom jeho cieľom je zníženie nezamestnanosti.

Jednoznačné výhody by to podľa Hoštáka malo pre obe strany. „Zamestnávatelia môžu získať pracovníka, ktorý sa vie preukázať príslušným osvedčením o kvalifikácii. To by bolo pre nich zárukou, že uchádzač skutočne ovláda prácu, má zručnosti a podobne. Na druhej strane človek s dokladom o kvalifikácii si ľahšie nájde prácu. Zároveň existuje európsky kvalifikačný rámec, takže s takým osvedčením môže uspieť aj na trhu práce v iných krajinách únie,“ dodal Hošták.

Zavedenie nového systému v rukách rezortu školstva. „Netrúfam si odhadovať, kedy to bude. My len veríme, že čo najskôr,“ vraví Hošták.

Rezort školstva zatiaľ tvrdí, že podľa zákona o celoživotnom vzdelávaní je teraz možné preukázať nadobudnuté vedomosti a zručnosti buď absolvovaním kurzu, ktorý má akreditáciu ministerstva, alebo zdokladovaním piatich rokov praxe. Tento postup využívajú živnostníci. „Skúškou získané osvedčenie o úplnej kvalifikácii umožňuje uchádzačovi predovšetkým požiadať o živnostenské oprávnenie v danom odbore,“ priznáva ministerstvo.

Zákon sa však má upraviť, zmeny pripravia nadrezortné pracovné skupiny. Aktuálne sa pripravuje vyhláška, ktorá určí, ako sa bude overovať vzdelanie a prax.

Na to, čo všetko bude vo vyhláške, sú zvedaví i riaditelia stredných škôl. „Mali by existovať skúšobné komisie v daných odboroch,“ predpokladá Tamašovič z odbornej školy v Šuranoch. Podľa neho by tieto komisie mali byť na školách, ich členmi by mali byť aj zástupcovia firiem.

„Nemala by v tom byť anarchia. Malo by ísť jednoznačne o ľudí po určitom veku, nie vo veku, keď by mohli ešte získať stredoškolské vzdelanie, aby sa tým nenahrádzalo riadne vzdelanie,“ myslí si Tamašovič. Inak podľa neho hrozí, že najmä mladým by sa neoplatilo chodiť do školy a vytváral by sa paralelný vzdelávací systém. Uznávanie kvalifikácie by sa podľa neho malo týkať tých, ktorí nadobudli potrebné zručnosti či už na Slovensku, alebo v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #certifikát #neformálne vzdelávanie