Sťahujú z trhu nosné kvapky proti alergii Sanorin

Liek, ktorý používajú alergici pri nádche, sťahujú z trhu od minulého týždňa. Ide o Sanorin - Analergin, číslo šarže 3A503051.

18.05.2016 14:00
debata

Dôvodom je, že hodnota pH nosných kvapiek je iná, než aká by mala byť podľa predpisov. Pacientom môže prechodne spôsobovať pocit suchého prostredia v nose. Informoval o tom Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL).

Zmena pH podľa ústavu nemá vplyv na účinok lieku. Sanorin sa používa ako nosový roztok na zmiernenie príznakov sennej a alergickej nádchy. Podľa ŠÚKL v súvislosti s ním neboli hlásené podozrenia na nežiaduce účinky.

Ak by tam bolo niečo závažné, napríklad výmena účinnej látky, tak by sa liek bral aj od pacientov.
Ondrej Sukeľ, prezident Slovenskej lekárnickej komory

Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ uviedol, že ide len o preventívny charakter a nepredpokladá, že by mohlo ísť o ohrozenie pacientov. „Čo sa týka pH u nosných kvapiek, tak sa to berie trocha prísnejšie, lebo kyslosť alebo zásaditosť roztoku môže spôsobovať lokálne dráždenie na sliznici,“ vysvetlil Sukeľ. To, že šaržu kvapiek sťahujú z trhu, je podľa neho ukážka toho, že kontrola liekov funguje. „Ak by tam bolo niečo závažné, napríklad výmena účinnej látky, tak by sa liek bral aj od pacientov,“ doplnil šéf lekárnikov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alergie #nosné kvapky #Sanorin