Vláda ponúka ZMOS-u otvorené dvere, profesionalitu aj dialóg, vyhlásil Fico

Otvorené dvere, solídnosť, profesionalitu a otvorený dialóg ponúkol v stredu predseda vlády Robert Fico delegátom snemu Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) v jeho prvom verejnom prejave od operácie srdca.

18.05.2016 16:19 , aktualizované: 16:43
ZMOS, robert fico, fico, Foto: ,
Snem ZMOS je podľa Fica druhou najvýznamnejšou udalosťou na Slovensku po parlamentných voľbách.
debata (1)

Sľuby, ktoré dal na predchádzajúcom sneme ZMOS-u, podľa neho vláda splnila. Konkrétne spomenul zmeny vo verejnom obstarávaní, posilnenie právomocí obcí pri menovaní riaditeľov škôl, ako aj zvýšenie výnosov z daní fyzických osôb tak, že samosprávy dostávajú 70 percent.

„Naprávali sme finančné krivdy,“ konštatoval Fico. Dodal, že za prvé mesiace roku 2016 tak obce dostali takmer o 77 miliónov eur viac. Samosprávam premiér poďakoval za dobré hospodárenie s financiami. V roku 2014 podľa neho skončili samosprávy so schodkom 11 miliónov eur, no už v minulom roku vykazovali prebytok 65 miliónov eur.

V nasledujúcom období čaká Slovensko implementácia zákona o sociálnych službách a stavebného zákona, ktoré by mali byť pre obce finančne vykonateľné. Vláda podľa Fica bude pokračovať v politike zamestnanosti a v čerpaní fondov EÚ. Fico v tejto súvislosti povedal, že aj vďaka samosprávam Slovensko patrí medzi krajiny s najvyšším podielom čerpania európskych fondov.

„Budeme naďalej pokračovať v príspevkoch na lyžiarske kurzy, na rozširovanie kapacít materských škôl, budeme pokračovať v podpore nájomného bývania, ako aj v realizácii zákona o najmenej rozvinutých okresoch, kde ich máme vytypovaných 12, no sme pripravení tento počet rozšíriť,“ povedal premiér delegátom snemu ZMOS.

Snem ZMOS je podľa Fica druhou najvýznamnejšou udalosťou na Slovensku po parlamentných voľbách. Delegátom pripomenul, že stojí na čele strany Smer, ktorá štyrikrát za sebou vyhrala parlamentné voľby a už tretíkrát zostavil vládu.

„Toto všetko mi pomerne významne rozviazalo ruky. Či veríte, alebo nie, cítim sa podstatne slobodnejšie, ako som sa cítil pri prvom alebo druhom mandáte,“ konštatoval s tým, že pri takto rozviazaných rukách má záujem podať profesionálny politický výkon pri riadení vlády, ktorú nazval vládou historického kompromisu.

Osobitne chce premiér venovať pozornosť slovenskému predsedníctvu v EÚ, do ktorého sa zapoja všetky zložky spoločnosti vrátane samospráv. Fico zdôraznil, že na politickej scéne bude naďalej presadzovať silný ľavicový prúd napriek tomu, že ostatné koaličné vlády sú nasmerované viac doprava. Premiér by chcel tiež naďalej udržiavať silný sociálny dialóg.

Robert Fico sa nevyhol kritike médií. „Nemôžem súhlasiť s obrazom Slovenska, ktorý sa umelo vytvára v niektorých médiách a v opozícii. V tejto krajine sa zatajujú pozitívne správy a negatívne sa rozvíjajú, pracuje sa s najhoršími ľudskými vlastnosťami, ako je závisť a nenávisť,“ vyhlásil Fico a dodal, že nasledujúce štyri roky by sa malo viac hovoriť o „dobrých veciach a dobrých ľuďoch“.

Kritizoval, že ľudia, ktorí si to zaslúžia, nie sú dostatočne oceňovaní a celebritami sa stávajú „prostitútky, neznámi herci a vagabundi“. „Toto sa musí skončiť,“ zdôraznil.

Premiér spomenul aj svoje nedávne zdravotné problémy. „V politike platí zásada, že keď vás ohovárajú a robia vám zle, je s vami dobre, a keď vás ľutujú, je zle. Už sa teším, ako mi opäť budú robiť zle a ohovárať ma, pretože potom sa už budem cítiť v dobrej kondícii,“ konštatoval premiér.

ZMOS je dôležitým partnerom envirorezortu

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) poskytne samosprávam intenzívnejšiu pomoc pri využívaní európskych fondov, pri znížení administratívnej záťaže prijímateľov, ako aj pri zavádzaní nového odpadového zákona do praxe.

Delegátom snemu Združenia obcí a miest Slovenska (ZMOS) to povedal minister životného prostredia László Sólymos. „Som presvedčený, že naším spoločným cieľom je efektívne, adresné a zmysluplné čerpanie finančných prostriedkov z nového operačného programu. Napríklad redukujeme rozsah požadovaných dokumentov potrebných na čerpanie eurofondov,“ vyhlásil.

Sólymos na sneme predstavil dva dokumenty, ktorých cieľom je lepšia informovanosť samospráv o činnosti rezortu. Prvý dokument sa venuje podporovaným projektom v rámci Operačného programu Kvalita životného prostredia na roky 2014 až 2020 vrátane prioritných osí, finančnej alokácie a prehľadu vyhlasovaných výziev.

Druhý je o vytvorení Registra priestorových informácií ako jednotného zdroja údajov o priestorových informáciách pre všetkých vrátane štátu, obcí, podnikateľov a občanov. Je zameraný na význam národného programu OPIS pre mestá a obce.

Sólymos chce podľa vlastných slov uplatňovať otvorenú politiku v oblasti životného prostredia. Za jej kľúčový nástroj považuje aj konštruktívny dialóg so samosprávou, napríklad pri implementácii nového zákona o odpadoch. „Už teraz máme indície, že budeme musieť dotiahnuť určité veci, napríklad čo sa týka stavebného odpadu alebo problémov so zberom pneumatík,“ uzavrel minister.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #ZMOS #László Solymos