Rezort školstva pripravil úlohy na skvalitnenie VŠ vzdelávania

Ministerstvo školstva pripravilo v spolupráci s predstaviteľmi vysokých škôl prehľad konkrétnych úloh, ktoré by mohlo splniť ešte v tomto roku. Ako po skončení okrúhleho stola z oblasti vysokého školstva na štvrtkovom brífingu povedal minister školstva Peter Plavčan, ide o 26 úloh.

19.05.2016 15:09
debata (9)

Je medzi nimi príprava dokumentov aj úpravy právnych predpisov. Vo všeobecnosti sú to podľa Plavčana úlohy zamerané na zvýšenie kvality poskytovania vysokoškolského vzdelávania a vedy.

Konkrétne úlohy sa týkajú zmeny systému akreditácie vysokých škôl, sprísnenia kritérií na hodnotenie výskumu vysokých škôl či podpory grantových súťažných systémov, na základe ktorých rozdeľujú prostriedky pre výskumné aktivity vysokých škôl.

Súčasťou zvyšovania kvality poskytovania vysokoškolského vzdelávania bude aj revízia študijných odborov vysokoškolského vzdelávania. Jednou z úloh bude podľa Plavčana aj to, aby vynikajúci vedci zo zahraničia mohli pôsobiť na miestach profesorov a docentov na účely akreditácie študijných programov aj bez titulu profesor a docent, keď preukážu špičkovú kvalitu.

Minister zároveň pripustil, že pri revízii odborov môže aj zaniknúť niektoré odbory. Chce to však nechať na odbornú komisiu.

K výsledkom okrúhleho stola sa vyjadrili aj predstavitelia vysokých škôl. Predseda Rady vysokých škôl Marin Putala ocenil diskusiu pri okrúhlom stole. Vo väčšine prípadov podľa neho našli správny kompromis. Ako však dodal, ďalej sa nepohnú bez finančných prostriedkov.

Ak sa to neodrazí v návrhu rozpočtu pre budúci rok, celý proces reforiem je podľa Putalu ohrozený. Treba nájsť celospoločenskú zhodu, kde nájsť prostriedky, ktoré školstvo potrebuje. Podpredseda odborového zväzu Miroslav Habán uviedol, s 26 bodmi je v prevažnej miere spokojný.

Nespokojný je však s finančným krytím reforiem. Potrebu dodatočných peňazí pre zvyšovanie kvality vysokoškolského prostredia potvrdil aj prezident Slovenskej rektorskej konferencie Rudolf Kropil.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo školstva #vysoké školy #financovanie školstva #Peter Plavčan