Marcov príbeh otvoril Pandorinu skrinku

Prípad prváčika Marca, ktorého v škole proti jeho vôli odovzdali do rúk matky, otvoril Pandorinu skrinku. Len niekoľko dní po medializácii prípadu, ktorý šokoval Slovensko, sa objavilo ďalšie video. Ukazuje traumu, ktorú prežíva dievčatko pri jeho odovzdávaní otcovi. Ten žije vo Švajčiarsku.

20.05.2016 20:00
Barbie, bábika, dieťa, dievča, hra, ružová, hračka Foto:
Po zverejnení prípadu malého Marca sa objavilo video zachytávajúce necitlivé odobratie dievčatka do rúk otca. (Ilustračné foto)
debata (49)

Okolnosti, ktoré predchádzali odovzdávaniu dieťaťa od matky k otcovi, nie sú jasné. Údajne sa malo uskutočniť pred materskou školou, pri výkone súdneho rozhodnutia tentoraz asistovala aj polícia. Dievčatko na túto situáciu nebolo zjavne psychicky pripravené, nevedno, či sa jej a rodine predtým venoval nejaký psychológ. Vydaniu do rúk otca sa dieťa bránilo, kričalo, že nechce ísť do Švajčiarska, neskôr, že sa bojí. Výrazne rozrušený bol priateľ matky, ktorého sociálna pracovníčka neskôr upozorňovala, že dieťa reaguje na jeho stav úzkosti a tým mu v danom stave nepomáha. Dievčatko pri odovzdaní do rúk otca zúfalo kričalo.

Podľa poslankyne Lucie Nicholsonovej (SaS) aj tento prípad je dôkazom systémového zlyhania a chýb, ktoré sa pri odovzdávaní detí robia. Nesúhlasí ani s tým, že v predchádzajúcom medializovanom prípade Marca šlo, ako tvrdil minister práce Ján Richter, o zlyhanie jednotlivca – vyššieho súdneho úradníka. Ten necitlivo postupoval, keď bral chlapca zo školskej triedy, aby ho dal do rúk matky. Vyšší súdny úradník na súde už nepracuje. Sociálnu pracovníčku, ktorá mu asistovala, ale do jeho výkonu nezasiahla, však Richter obhajoval. Sociálni pracovníci podľa ministra nemajú právomoc výkon rozhodnutia súdu zastaviť a aj preto žiada o zvýšenie ich právomocí.

V sociálnom výbore parlamentu, ktorý sa v piatok zaoberal Marcovým prípadom, iniciovala Nicholsonová poslanecký prieskum. Chcela by nahliadnuť do spisov k jednotlivým prípadom a pozrieť sa na videonahrávky výkonov rozhodnutia súdu, na základe toho by mali poslanci zistiť, či išlo o individuálne alebo systémové zlyhanie. Poslankyňa za SaS Natália Blahová má totiž podľa nej informácie o ďalších desiatich podobných prípadoch po celom Slovensku.

Štátna tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská (Smer) ju však upozornila, že to pre ochranu osobných údajov nebude možné. Vyzvala ju, aby jej dokumenty o prípadoch poskytla a rezort ich začne vyšetrovať. Štátnu tajomníčku zároveň prekvapilo, že poslankyne majú informácie o iných prípadoch a aj to, že ľudia sa neobrátili priamo na ministerstvo spravodlivosti. „Budem rada, keď dáte údaje ministerstvu, všetky prípady prešetríme, či došlo k zlyhaniu. Nemôžeme ísť do merita veci, keďže rozhodnutie je právoplatné a vykonateľné, no odborníci sú schopní z nahrávok posúdiť zásah,“ vysvetlila štátna tajomníčka. Výkon rozhodnutia je podľa Jankovskej vždy nejakým spôsobom násilný, keďže ide o výkon, ktorý niekto nechce rešpektovať. Má sa však uskutočniť vždy s ohľadom na dieťa.

O návrhu na poslanecký prieskum bude výbor rokovať na budúci utorok. Mimovládky združené v Koalícii pre deti už v prípade Marca zdôraznili, že zákrok bol v rozpore s najlepším záujmom dieťaťa. Zároveň však upozornili, že je neetické a pre dieťa škodlivé zverejňovať na verejných sieťach osobné údaje, ktoré sa ho týkajú. „To, že medializácia je často jediným účinným nástrojom na to, aby nekompetentný prístup zodpovedných neostal nepovšimnutý, neospravedlňuje takýto zásah do intimity dieťaťa,“ pripomínajú neziskové organizácie.

© Autorské práva vyhradené

49 debata chyba
Viac na túto tému: #dieťa #Marco