Lajčák dostal najvyššie štátne vyznamenanie Čiernej Hory

Prezident Čiernej Hory Filip Vujanović udelil najvyššie štátne vyznamenanie ministrovi zahraničných vecí a európskych záležitostí Miroslavovi Lajčákovi. Urobil tak pri príležitosti 10. výročia nezávislosti Čiernej Hory.

21.05.2016 14:53
debata (21)

Lajčák sa tak stal prvým zahraničným nositeľom vyznamenania Rádu čiernohorskej veľkej hviezdy. V hlavnom meste Čiernej Hory Podgorica zároveň pri rovnakej príležitosti po Slovensku slávnostne pomenovali ulicu a nachádza sa teda v ňom Slovenská ulica (Slovačka ulica). Informoval o tom tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí.

"Pri vzniku Čiernej Hory by málokto povedal, kde bude krajina dnes – a to tak z hľadiska demokratických štandardov a politickej vyspelosti ako aj pokroku v integrácii do EÚ a NATO. V krátkom čase dokázala svoju životaschopnosť, úspešne sa etablovala na medzinárodnej scéne a dosiahla značný pokrok vo všetkých oblastiach života,“ konštatoval Lajčák.

Najnovšie to podľa neho dokazuje tohtotýždňový podpis prístupového protokolu so Severoatlantickou alianciou a čerstvá vnútropolitická dohoda o vstupe opozície do vlády v záujme prípravy férových a demokratických volieb v októbri tohto roka. Lajčák pritom zohral dôležitú úlohu v procese obnovenia nezávislosti Čiernej Hory, keď v roku 2006 z poverenia EÚ zorganizoval referendum o nezávislosti a dozeral na jeho priebeh.

Konkrétnym výrazom spolupráce Slovenska a Čiernej Hory je tiež Dohoda o sociálnom zabezpečení, ktorú Lajčák podpísal s ministrom práce a sociálnych vecí Čiernej Hory Borisom Marićom. "Čiernu Horu navštevuje čoraz viac slovenských občanov. Ide o veľmi praktickú dohodu, ktorá občanom našich krajín v prípade potreby zabezpečí bezplatnú zdravotnú starostlivosť,“ konštatoval Lajčák.

S čiernohorskými partnermi diskutoval aj o prístupovom procese krajiny do Európskej únie. Informoval ich, že jednou z priorít nastávajúceho slovenského predsedníctva v Rade EÚ bude politika rozširovania.

V rámci pomoci Čiernej Hore v prístupovom procese minister Lajčák zároveň odovzdal v Podgorici hraničnej polícii štyri terénne autá a štyri georadary na lepšie stráženie hraníc a prípravu na splnenie schengenských štandardov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #Čierna Hora #Miroslav Lajčák #štátne vyznamenanie