Slovensko by malo zatraktívniť učiteľské povolanie, tvrdí EK

K lepším výsledkom vzdelávania žiakov by sme mali dospieť cez zatraktívnenie učiteľskej profesie. Rovnako by sme mali zvýšiť aj účasť rómskych detí v hlavnom vzdelávaní od útleho veku. Vyplýva to z konkrétnych odporúčaní, ktoré Európska komisia prijala tento týždeň pre Slovensko. Informovala o tom Ingrid Ludviková z tlačového oddelenia Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku.

22.05.2016 14:35
debata (35)

Vzdelávací systém na Slovensku je podľa Európskej komisie nedostatočne zameraný na zvyšovanie ekonomického potenciálu krajiny. Komisia tiež hodnotí, že výsledky vzdelávania sú na Slovensku v medzinárodnom porovnaní slabé a naďalej sa zhoršujú.

To je zapríčinené nedostatočným vzdelaním učiteľov a nízkou atraktivitou učiteľskej profesie. Napriek štvorpercentnému zvyšovaniu platov učiteľov na začiatku tohto roka patria nízke platy a nedostatočné praktické vzdelanie učiteľov medzi hlavné faktory, ktoré robia podľa komisie učiteľskú prácu neatraktívnou pre mladých ľudí.

Komisia sa vyjadruje aj k vzdelávaniu rómskych detí. Prijatú antisegregačnú legislatívu ešte podľa nej musíme implementovať, aby priniesla pozitívne zmeny a zvýšila účasť Rómov na hlavnom vzdelávaní vrátane predškolského vzdelávania.

35 debata chyba
Viac na túto tému: #Učitelia #školstvo #EK