Tabakové firmy už tlačia odstrašujúce obaly

Okrem písomných varovaní ako napríklad "Fajčenie môže zabíjať" aj obrázky operácie pľúc alebo nádorov. To bude od septembra realita na všetkých škatuľkách cigariet. Od minulého piatka totiž začala platiť novela zákona o výrobe, označovaní a predaji tabakových výrobkov, ktorá odstrašujúce ilustrácie zavádza.

23.05.2016 07:00
debata (28)

„Obrázkové zdravotné varovania na obaloch cigariet sa môžu v predajniach začať objavovať po 20. máji a najneskôr do 31. augusta tohto roka už musia byť na všetkých výrobkoch. Spotrebitelia by teda mali počítať s tým, že sa vzhľad cigariet bude postupne meniť,“ spresnil zmeny v novele, ktorá reaguje na európsku smernicu, manažér spoločnosti Philip Morris Slovakia Petr Šebek.

Na dopredaj pôvodných balení zostávajú ešte viac ako tri mesiace. Pri tabaku je prechodné obdobie ešte dlhšie, v obale bez varovaní ho zákazníci v predajniach môžu nájsť až do mája 2017. Obrázky na škatuľkách sa budú striedať. Existujú tri série a každá z nich obsahuje dvanásť ilustrácii.

V týchto dňoch sa už tlačí prvá skupina obrázkov, druhá bude nasledovať od januára 2018. Kombinácia slovného varovania a obrázku má pokrývať 65 percent prednej aj zadnej strany obalu cigariet. Pribudne aj telefónne číslo na Linku pomoci, na ktorej môžu ľudia získať informácie o odvykaní od fajčenia.

Pre výrobcov znamenala zmena výdavky najmä pri tlači, keďže museli nakúpiť nové hlavice, ktoré prenesú obrázky priamo na budúce škatuľky. Všetky obaly, ktoré idú do výroby od minulého piatka, obsahujú aj varovné ilustrácie. Na koľko nová tlač vyšla a či sa premietne do ceny, firmy prezradiť nechceli.

Spoločnosť Imperial Tobacco Slovakia sa podľa jej hovorkyne Kláry Priecelovej na toto pripravovala už od apríla minulého roka. „Jedným dňom musia splniť túto povinnosť všetky členské štáty Európskej únie. Tým, že naša spoločnosť je nadnárodná a vyrába pre všetky krajiny, ide pre nás o obrovský projekt a znamená to zmeniť všetky balenia či už na cigarety, alebo na tabaky,“ konštatovala Priecelová.

Hlavné zmeny pre fajčiarov podľa novej smernice Európskej únie

  • Väčšie a povinné obrazové výstrahy zdravotných rizík
  • Zákaz cigariet a tabaku s charakteris­tickými arómami
  • Nové označovanie obsahu dechtu, nikotínu a oxidu uhoľnatého na cigaretách a tabaku
  • Žiadne propagačné a zavádzajúce obaly
  • Povinné elektronické uvádzanie zložiek všetkých tabakových výrobkov
  • Bezpečnostné a kvalitatívne požiadavky na elektronické cigarety
  • Balenia elektronických cigariet so zdravotnými výstrahami a bez reklamy
  • Možnosť zakázať cezhraničný predaj tabakových výrobkov na diaľku

Ako rýchlo sa v predajniach objavia cigarety v nových obaloch, podľa nej závisí od dobehu zásob jednotlivých druhov. „Už máme niektoré výrobky na sklade s novými varovaniami a niektoré značky už začíname aj distribuovať. Ako rýchlo sa dostanú k zákazníkom, závisí jednak od našich zásob, zásob distribútorov a konkrétnych predajní,“ doplnila Priecelová.

V trafike, ktorú sme v Bratislave navštívili, ešte nemali cigarety v škatuľkách s varovaniami. O tom, že prídu na trh, zákazníci vedia. „Väčšina ľudí mi hovorí, že ich obrázky na škatuľkách neodradia a fajčiť budú ďalej. Jednoducho si ich nebudú všímať alebo si kúpia puzdrá,“ povedala predavačka.

Tie sa predávajú podľa nej už dlho, takže sa nijako zvlášť zásobovať neplánujú. Puzdrom na cigarety sa chce novej súčasti škatuliek vyhnúť fajčiarka Anna z Bratislavy. „Je to útok na moje estetické cítenie. Ale fajčiť ma to neodradí, asi si kúpim nejaký obal,“ uviedla Anna.

Podľa Evy z Detvy budú na ňu odrádzajúce obrázky určite mať účinok, aj keď fajčí iba príležitostne. „Myslím si, že istý výchovný efekt to bude mať aj na deti. Napríklad môj syn na takéto obrázky reaguje veľmi citlivo a chce, aby som prestala fajčiť,“ vysvetlila.

Uvedenie varovaní bude kontrolovať Slovenská obchodná inšpekcia (SOI). Ak kontrolóri zistia, že na obaloch chýbajú, môžu uložiť pokutu od 100 do 10-tisíc eur. „Sankcie je možné uložiť výrobcovi, dovozcovi a distribútorovi. Termíny kontrol ani iné podrobnosti SOI z dôvodov možného zmarenia samotného účelu kontrol nezverejňuje,“ ozrejmila jej hovorkyňa Danuša Krkošová.

Susedná Česká republika zatiaľ podobný zákon ako Slovensko ešte nemá schválený. Novelu zákona o potravinách, ktorá novinky priniesla, zatiaľ nepodpísal český prezident. Vláda zase neprerokovala novú vyhlášku ministerstva poľnohospodárstva, podľa ktorej by sa mali firmy pri výrobe riadiť. Výrobcovia tak stále nevedia, aké škatuľky majú tlačiť.

© Autorské práva vyhradené

28 debata chyba
Viac na túto tému: #elektronická cigareta #tabak #cigarety