Dôchodky treba zvyšovať. Lipiansky a Švejna majú o tom odlišné predstavy

Ako sa v najbližších rokoch zmení prvý penzijný pilier? Dve odlišné predstavy ponúkli v rozhovoroch pre Pravdu štátny tajomník sociálneho rezortu Ivan Švejna (Most-Híd) a šéf Jednoty dôchodcov Slovenska Ján Lipiansky. Politik v porovnaní so zástupcom seniorov uvažuje značne skromnejšie.

24.05.2016 09:00
debata (122)

Švejna: Prvý pilier akútne opravujeme ako starú bytovku

Smer v roku 2012 presadil penzijnú reformu, ktorá mala deficitný prvý pilier stabilizovať. Súčasná koalícia v ňom už zas chystá korekcie. Čo sa bude meniť?

Ivan Švejna Foto: SITA, Robert Tappert
Ivan Švejna Ivan Švejna

Druhý Ficov kabinet urobil výrazné zmeny v prospech udržateľnosti priebežného piliera: automatické dvíhanie penzijného veku, nový model valorizácie, posilnenie solidarity a pod. Inšpiroval sa návrhmi, ktoré nestihla zrealizovať Radičovej vláda, preto viac-menej konal aj v zhode s opozíciou. Prax však priniesla najväčší otáznik okolo valorizácie. V čase prijímania zmien sotvakto čakal, ako zásadne ju ovplyvní nízka inflácia. Tohtoročný rast penzií najviac o 1,90 eura seniori kritizovali právom. Už teraz je rozhodnuté, že pre rok 2017 sa valorizačný vzorec zmení a pevná suma bude vyššia.

Zámerom rezortu práce je pridať dôchodcom valorizáciou minimálne štyri až osem eur, čiže jedno až dve percentá priemernej penzie. Opäť to nie je veľa.
Keby zostal súčasný vzorec pre rok 2017, penzie by v januári narástli zrejme ešte menej, napríklad starobné asi o 1,30 eura. Zdôrazňujem, týmto spôsobom chceme akútne vyriešiť iba budúcoročnú valorizáciu. Od roku 2018 sa podľa terajšieho zákona má opäť prejsť k percentuálnej valorizácii, závislej od tzv. dôchodcovskej inflácie. Keby jej hodnota bola zase blízka nule, rast dôchodkov by sa prakticky zastavil. Momentálne preto prebiehajú diskusie, ako systém nastaviť lepšie.

Ako?
Samotnú valorizáciu treba predovšetkým vidieť v kontexte iných opatrení: minimálny dôchodok, rozširovanie vianočného príspevku, automatické prepočítavanie penzií aktívnych penzistov, vyriešenie problému vdov a vdovcov, riešenie starodôchodcov – ale aj strojnásobenie výdavkov štátu na sociálne služby počas štyroch rokov, zvyšovanie príspevkov na opatrovateľov odkázaných rodinných príslušníkov… To všetko sú oblasti, v ktorých smerujeme k zvýšeniu príjmov, a, naopak, k zníženiu výdavkov našich seniorov.

Aký nový valorizačný systém budete preferovať vy? Hovorí sa aj o možnosti pokračovať v pevnej sume.
Všetko treba najprv prepočítať. A so všetkým musí súhlasiť aj rezort financií. Otázok je veľa. Máme valorizovať len podľa inflácie, ak mzdy oproti nej dlhodobo rastú rýchlejšie? Potom sa nám budú nezdravo otvárať nožnice medzi priemernou mzdou a priemernými dôchodkami. Ak by sme chceli valorizovať štedrejšie, treba zase zohľadniť, že prvý pilier je už dnes vysoko deficitný, vyrába stratu asi 700 miliónov eur ročne. Navyše je stále viac solidárny na úkor zásluhovosti. Mali by sme nájsť také optimum, ktoré neznechutí tých, ktorí právom očakávajú z prvého piliera viac, pretože doň aj viac prispievali. No zároveň by sme mali byť primerane solidárni k ostatným. Nikto by nemal nadobudnúť pocit, že ho štát nejakým spôsobom oklamal.

Takže, na druhej strane, reálna nie je ani predstava o spravodlivom či férovom prvom pilieri.
Uvedomme si, že, obrazne, prvý pilier nestaviame ako novostavbu na zelenej lúke. Je tu už jestvujúca stará bytovka, na ktorej sa snažíme robiť najakútnejšie opravy. Každý má inú predstavu, čo treba opraviť ako prvé. Slová férovosť či spravodlivosť sú preto relatívne pojmy. Je to citlivé, uhol pohľadu má každý iný. Je systém férový voči starodôchodcom, federálnym dôchodcom, predčasným dôchodcom, voči ženám z pohľadu počtu detí, ktoré vychovali? Je správne, ako sa stanovila hranica minimálneho dôchodku? Prvý pilier je večná téma, na ktorú budú vždy rozdielne pohľady, preto akékoľvek zmeny v ňom treba robiť skutočne citlivo, maximálne

Lipiansky: Žiadame 13. dôchodok a valorizáciu o tri percentá ročne

Pred voľbami ste mali podporu jednofarebnej vlády pre váš zámer pretransformovať vianočný príspevok na 13. dôchodok. Platí to aj po nich?

Ján Lipiansky Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
Jan Lipiansky Ján Lipiansky

Je to teraz určite zložitejšie. Nestačí už nájsť podporu v Smere, každý návrh musí najprv prejsť koaličnou radou, musia sa na ňom zhodnúť všetci partneri. A tento náš tri nové vládne strany odmietli, nedostal sa ani do programového vyhlásenia. Napriek tomu zostáva našou prioritou, budeme sa k nemu pravidelne vracať. Tento rok by sme chceli dosiahnuť aspoň zvýšenie limitu pre nárok na vianočný príspevok z dôchodku vo výške 514 eur na 530 eur, čo by znamenalo, že by naň získalo nárok ďalších asi 30-tisíc penzistov.

Čo hovoríte na plánovanú zmenu valorizačného vzorca pre budúci rok?
Uvidíme, asi v polovici roka by mala prísť novela zákona, na základe ktorej by sa pevná suma v januári 2017 mala zvýšiť, vraj na štyri až osem eur. So štyrmi eurami by sme sa rozhodne neuspokojili. Tvrdíme, že valorizácia by sa mala pohybovať aspoň na úrovni sumy 11,20 eura, o ktorú si seniori prilepšili v roku 2013. Očakávame, že pri vyjednávaniach sa stretneme kdesi blízko našej predstavy.

Na budúci rok sa malo pevnou sumou valorizovať naposledy. Minister Ján Richter (Smer) však už naznačil, že tento model by mohol pokračovať aj v ďalších rokoch. Súhlasili by ste?
Nie, sme za návrat k percentám. Valorizáciu o pevnú sumu v prechodnom období piatich rokov sme chápali ako vnútornú solidaritu seniorov, ako istú formu pomoci pre nízkopríjmových penzistov, teda najmä starodôchodcov. Teraz sa však musíme venovať aj tým ostatným, aby sa im vyššie dôchodky príliš neznehodnocovali. Nesúhlasíme však ani s valorizáciou o percento dôchodcovskej inflácie, s akou od roku 2018 počíta terajší zákon. Ba odmietame toto percento nadviazať na akúkoľvek infláciu, aby, keď bude zase veľmi nízka, opäť nezrazila rast penzií na úplné minimum.

Problém starodôchodcov už teda považujete za vyriešený?
Isteže nie, túto traumu minulosti však konečne treba definitívne preklenúť. Ministerstvo práce sľúbilo pripraviť v budúcom roku osobitné riešenie tohto veľkého morálneho problému. Žiaľ, bude sa už týkať len okolo 70-tisíc dôchodcov.

A ako si teda predstavujete valorizáciu od roku 2018?
Valorizačné percento by sa jednoducho malo stanoviť napevno. Naša požiadavka je, že by sa všetky penzie každoročne dvíhali napríklad o tri percentá. Tento stav by mal platiť znovu päť rokov, teda v období 2018 až 2022. Potom by sa mal opäť prehodnotiť. Predpokladám, že v prvom polroku 2017 sa začnú rokovania o ďalšej zmene zákona, ktorá by mala riešiť nový mechanizmus valorizácie. Ak však bude v hre pokračovanie pevnej sumy, budeme proti.

© Autorské práva vyhradené

122 debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #valorizácia #penzie #I. pilier #starodôchodcovia