Štátna dotácia postačí festivalu v Terchovej len na strážnu službu

Tento ročník bude pre folklórny festival v Terchovej ťažší. Jánošíkove dni štát podporí nižšou sumou ako v minulosti. Festival dostane asi tretinu z toho, čo žiadali organizátori. Či sa to odrazí napríklad na vyššom vstupnom, to rozhodnuté nie je. Dedina ešte vidí nádej v sponzoroch.

23.05.2016 12:00
Jánošíkove dni, kone, Terchova Foto: ,
Konský vozový sprievod, ktorý je súčasťou Jánošíkových dní v Terchovej, chcú organizátori zapísať do zoznamu UNESCO.
debata (39)

Viac ako osem hodín trvalo rozhodovanie komisie o tom, ktoré kultúrne akcie podporí zo štátnych peňazí. Dotáciu už druhýkrát žiadal aj folklórny festival v Terchovej. Po prvý raz jeho organizátori neuspeli vôbec, minulý štvrtok im päť ľudí z fondu prikleplo 11-tisíc eur, žiadali o 29 900 eur.

Komisia ako dôvod uviedla fakt, že projekt nesplnil požadované kritériá. Exstarosta a jeden z členov organizačného tímu festivalu Milan Laurenčík je z celej situácie sklamaný. Čakal, že dostanú viac. Usporiadanie akcie zhltne každoročne viac ako stotisíc eur.

„Za každú sumu sme vďační, ale čakali sme viacej. Dva alebo tri roky sme dostávali okolo 20-tisíc. Neviem si vysvetliť, prečo nám pridelili takú nízku sumu. V prvom kole žiadostí povedali, že sme mali nekvalitný projekt. Do druhého kola sme okresali nejaké výdavky,“ povedal Laurenčík. Dodal, že z peňazí od štátu zaplatia tak najviac strážnu službu.

Suma je konečná a pomôcť sa nechystá ani ministerstvo kultúry, ktoré má nad akciou záštitu. Hovorca rezortu Jozef Bednár pre Pravdu uviedol, že minister Marek Maďarič rešpektuje rozhodnutie nezávislej odbornej komisie fondu a rovnako rešpektuje nezávislosť tohto fondu od politikov. „Považujeme preto za neprípustné, ak nejaký politik vyvíja, hoci aj nepriamo, nátlak na tento fond, aby podporil projekt, s ktorým je daný politik nejakým spôsobom spojený,“ reagoval Bednár.

Záštita ministra a finančná podpora z fondu sú podľa Bednára dve od seba nezávislé veci a jedna nemôže podmieňovať druhú.

Jedna z členov poroty Katarína Babčáková poukázala, že na Slovensku existuje pomerne veľký počet folklórnych festivalov, z ktorých väčšina si žiadala finančnú dotáciu z fondu. Komisia podľa nej pridelila Jánošíkovým dňom sumu porovnateľnú s dotáciami, aké získali folklórne festivaly obdobného rozsahu a zamerania. Spomenula napríklad Bystrickú folklórnu Haravaru v Banskej Bystrici či Medzinárodný akademický festival folklórnych súborov Akademická Nitra.

„Každá žiadosť sa hodnotí na základe nasledovných kritérií: kultúrny prínos a potenciál projektu, prínos projektu pre cieľovú skupinu, doterajšie kultúrne aktivity žiadateľa, rozpočet projektu a kvalita realizačného plánu,“ priblížila hodnotenie projektov Babčáková. Päť odborných hodnotiteľov prideľuje každej žiadosti anonymne a elektronicky istý počet bodov na základe týchto kritérií. Body sa nakoniec elektronicky spočítajú. Od jedného hodnotiteľa môže jeden projekt získať maximálne 100 bodov. Na to, aby dostal finančnú podporu, musí mať viac ako 250 bodov. „Podľa výsledného počtu bodov boli jednotlivým žiadostiam pridelené dotácie na základe relevantnosti rozpočtu a kvality projektu, reflektujúc i celkový počet projektov a finančný obnos určený pre príslušnú výzvu,“ dodala členka poroty. V mimoriadnej výzve bolo podporených 15 projektov z celkového počtu 57. Rozpočet na všetky bol asi 150-tisíc eur.

Ako budú chýbajúce peniaze riešiť v Terchovej, zatiaľ presne nevedia. Rozhodne budú potrebovať viac reklamných partnerov. Sponzoring napríklad z piva či alkoholických nápojov im už v prvej žiadosti Fond na podporu umenia vyčítal. V rámci šetrenia vypustili jeden detský program, snažia sa dohodnúť s účinkujúcimi na nižších honorároch, hoci ani doteraz nedostávali za svoje vystúpenia horibilné sumy.

„Väčšinou vystupujúci dostávajú minimum a zaplatené náklady na dopravu a stravu. Treba to jednoducho zmenežovať tak, aby to vyšlo a Jánošíkove dni mali svoju úroveň a zachované čaro. Čo však určite nebudeme robiť, tak zdražovať stánky pre remeselníkov. Vyššie ceny nájmu budú mať len predajcovia oblečenia či kolotočiari,“ pripomenul Laurenčík.

Jeden z členov komisie, ktorý si neželá uviesť svoje meno, pre Pravdu uviedol, že dramaturgia Jánošíkových dní sa porote zdala nejasná a netransparentná. „Niekedy si treba uznať aj vlastné pochybenia a zvažovať, čo do budúcna zlepšiť. Medzi členmi poroty boli dlhoroční autori, režiséri, účinkujúci na folklórnych festivaloch, takže v tomto prípade to určite vedeli porovnať. Veríme, že sa kvalita programu v Terchovej zlepší,“ myslí si člen komisie.

Laurenčík oponuje, že kompletný program doriešil organizačný štáb až minulý piatok, 54. ročník sa uskutoční od 4. do 7.¤augusta. „Nedá sa niekedy v januári povedať presný program. Pretože to je proces, ktorý sa vyvíja a mení. Máme tam stále programy, konský vozový sprievod, ktorý sa snažíme dostať do UNESCO. Neberiem ako argument, že by fond nevedel, čo v Terchovej robíme,“ doplnil.

V prvých dvoch výzvach so žiadosťou o dotáciu neuspeli ani Bratislavské kultúrne leto a Letné shakespearovské slávnosti. Janka Zednikovičová, ktorá Shakespearovské slávnosti organizuje, o podporu v mimoriadnej výzve nepožiadala. Ako tvrdí, o tejto možnosti ani nevedela. „Vôbec som o mimoriadnej výzve nevedela. Keďže grant nedostaneme, nebudeme robiť Sonety – nový titul, čo sme chceli robiť spolu so živou hudbou,“ spresnila Zednikovičová. Podľa našich informácií o peniaze v mimoriadnej výzve nežiadalo ani Bratislavské kultúrne leto.

Fond však tvrdí, že každému, komu nebola priznaná podpora v prvých dvoch výzvach, poslali oznámenie e-mailom, kde informovali aj o možnosti žiadať ešte raz o peniaze. „E-maily o tejto možnosti odchádzali 9.¤marca, máme to zaregistrované, takže z našej strany v tomto smere k chybe nedošlo,“ bráni sa Jozef Kovalčík, riaditeľ fondu.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Terchová #Jánošíkove dni #festivaly