Skončia sa predražené tendre v nemocniciach?

Ďalší krok, ktorý by mal zabrániť predraženým nákupom v nemocniciach. Ministerstvo zdravotníctva od apríla zvýšilo kontroly tendrov. Neposudzuje už len žiadosti o začatie verejného obstarávania na mamograf či cétečko, ale schvaľuje aj postupy pri príprave súťaže.

24.05.2016 12:00
Tomáš Drucker Foto: ,
Minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
debata

Či to pomôže zabrániť šafáreniu s verejnými peniazmi, ukáže až čas. Nákupy budú totiž aj naďalej v rukách nemocníc. Všetky ich obstarávania od roku 2011 už preveruje Najvyšší kontrolný úrad, výsledky by mali byť známe v auguste.

Na základe nariadenia ministra zdravotníctva Tomáša Druckera musia nemocnice, ktoré chcú nakupovať, najskôr zaslať rezortu technické požiadavky na prístroj. „Na ich základe ministerstvo stanoví priemernú cenu požadovanej zdravotníckej techniky a zašle ju nemocnici. Tá si urobí prieskum trhu a predloží ministerstvu žiadosť so všetkými zistenými detailmi. Ministerstvo ju posúdi, ešte raz porovná ceny, ktoré ponúkajú firmy s databázou, až potom vydá stanovisko,“ vysvetlila postup hovorkyňa rezortu Stanislava Pondelová. Až po týchto krokoch môže nemocnica vyhlásiť verejné obstarávanie.

Ceny zdravotníckych prístrojov začalo ministerstvo porovnávať pred pol rokom. Stalo sa tak po medializácii kauzy plánovaného nákupu piešťanského CT-čka. Aj ďalšie doteraz známe škandály sa udiali pred týmto krokom. Od decembra eviduje rezort 41 žiadostí z 13 nemocníc. Najčastejšie chcú porovnať ultrazvukové prístroje, videoendoskopické zostavy či operačné stoly.

Porovnávanie cien prístrojov podľa Pondelovej zabezpečuje trojčlenný tím. Dvaja sú z odboru verejného obstarávania a jeden z Inštitútu zdravotnej politiky. „Nový príkaz ministra nezmenil metodiku a systém porovnávania cien,“ doplnila.

Treba hodnotiť aj to, aký prístroj zariadenie potrebuje

Podľa šéfa Lekárskeho odborového združenia Petra Visolajského ceny a parametre sa mali porovnávať už dávno. Znížili by sa tak netransparentné nákupy. Pred dvoma rokmi mali odborári podozrenie, že pri obstarávaní dvoch operačných stolov v nitrianskej nemocnici bola zvýhodnená firma, ktorá ako jediná spĺňala podmienky a súťaž vyhrala. „Vedenie nemocnice si dalo technickú požiadavku na nosnosť, ktorú má stôl udržať. Tá bola 500 kilogramov a iba jediná firma na našom trhu ponúkala takéto operačné stoly, ostatní vyrábajú stoly do nosnosti 450 kilogramov," povedal s tým, že najťažší pacient, akého kedy nemocnica mala, vážil 170 kg.

Môžeme len veľmi orientačne odhadovať, že ak by vo všetkých jednoponukových tendroch súťažili dvaja uchádzači, výsledné ceny by mohli klesnúť takmer o 19 miliónov eur ročne.
Dušan Zachar, analytik Ineko

Škandál vyvolali nákupy štyroch ultrazvukov v košickej nemocnici, ktoré ešte v roku 2013 získala za 375-tisíc eur bez DPH. V porovnaní s nemocnicou v českom Vsetíne ich preplatila asi o 115-tisíc eur. Nemocnica stanovila také požiadavky, že sa na tendri zúčastnila len jedna spoločnosť, hoci sa o zákazku zaujímalo ďalších 13 firiem.

Visolajský tiež zdôraznil, že ministerstvo by malo okrem cien vyhodnotiť aj to, či daná nemocnica skutočne potrebuje prístroj s premrštenými technickými parametrami a potom by sa nestalo, že by bol v tendri len jeden uchádzač.

Súhlasí aj analytik ekonomického inštitútu Ineko Dušan Zachar. „Môžeme len veľmi orientačne odhadovať, že ak by vo všetkých jednoponukových tendroch súťažili dvaja uchádzači, výsledné ceny by mohli klesnúť takmer o 19 miliónov eur ročne,“ doplnil s tým, že nemocnice by tak mohli ušetriť až 11,6 percenta.

Bývalý dekan Lekárskej fakulty v Bratislave a prednosta chirurgickej kliniky Univerzitnej nemocnice Peter Labaš je zas za centrálny nákup prístrojov ministerstvom.

Tri nemocnice, ktoré denník Pravda oslovil, tvrdia, že postupujú v súlade so zákonom. „Nemocnica nakupuje prístroje a materiál formou verejného obstarávania, všetky nákupy v hodnote nad desaťtisíc eur schvaľuje náš zriaďovateľ – ministerstvo zdravotníctva,“ uviedla Zuzana Eliášová, hovorkyňa Univerzitnej nemocnice v Bratislave.

Podobne reagovali aj nemocnice v Banskej Bystrici a Martine. „Pri všetkých ostatných zákazkách je potrebný súhlas ministerstva zdravotníctva so začatím verejného obstarávania,“ uviedli zhodne s tým, že nemocnice postupujú aj podľa príkazu ministra zdravotníctva z apríla tohto roka. Podľa neho musia tiež každý rok do konca októbra predložiť ministerstvu plán obstarávania tovarov, stavebných prác a služieb na nasledujúci kalendárny rok. Ak by bolo zavedené centrálne nakupovanie, nemocnice by to uvítali.

Ministerstvo zdravotníctva potvrdilo, že posudzuje a odsúhlasuje len začatie verejného obstarávania v nemocniciach. „Samotný proces verejného obstarávania, použitý postup, ako aj uzavretie zmluvy s úspešným uchádzačom sú v kompetencii príslušnej nemocnice,“ uviedla hovorkyňa rezortu Pondelová. Za verejné obstarávanie zodpovedá jej štatutárny orgán.

Ak budú úradníci poctiví, Druckerovo opatrenie pomôže

Podľa analytika Zachara situácia so zlým hospodárením zdravotníckych zariadení sa tak ľahko nezmení. Problémom je slabá morálka v spoločnosti, nedostatočná vymožiteľnosť práva a žiaden trest, len sústavné oddlžovanie nemocníc a neúčinná štátna regulácia. „Ak tu máme štátne vlastníctvo nemocníc, je potrebné mať vo funkciách buď ľudí, ktorí sú zodpovední, alebo mať nastavené také automatické pravidlá a reguláciu, ktoré prinesú sankcie či postihy v prípade pochybení. A to absentuje,“ zdôraznil analytik. Namiesto toho prichádza odmena pre zle hospodáriacich – oddlženie. Všetko je podľa neho o zle nastavených motiváciách aktérov.

Dodal však, že „ak predpokladáme, že na ministerstve sedia poctiví analytici a úradníci, môže Druckerom navrhnutý postup obmedziť výrazne nehospodárne nákupy. Aby si mohla verejnosť vytvoriť názor, či je to naozaj tak, je potrebné, aby boli tieto informácie aj zverejnené“.

Všetky nákupy od roku 2011 až do roku 2015 už preveruje Najvyšší kontrolný úrad. Podľa predsedu Karola Mitríka kontrolu začali vykonávať vo februári tohto roka. „Zisťujeme, čo nemocnice obstarávali, ako obstarávali, za koľko nakupovali, zaujímajú nás tie vyššie čiastky, počet subjektov uchádzajúcich sa o účasť v súťaži, či bola reálna potreba, či to bol plánovaný proces,“ povedal Mitrík s tým, že kontrola by mala byť ukončená do konca júna, výsledky budú známe až na konci augusta. Zatiaľ preverujú deväť univerzitných a fakultných nemocníc, neskôr k nim pribudnú aj menšie regionálne a súkromné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #verejné obstarávanie #transparentnosť