Kollár posúva hranice v politike do suterénu

Jedna urážka a nadávka horšia od druhej, Boris Kollár využíva sociálne siete na agresívne slovné útoky voči kolegom v politike, Rómom či EÚ. Kollár tak podľa sociológov posúva hranice v spoločnosti a v politike do suterénu.

24.05.2016 13:00
Boris Kollár, Adriana Pčolinská, Petra Krištúfková Foto: ,
Boris Kollár so svojimi spolustraníčkami a poslankyňami Adrianou Pčolinskou (v strede) a Petrou Krištúfkovou.
debata (275)

Politici majú pritom imunitu iba na výroky v parlamente, o to viac je nepochopiteľné, že jeho vyjadrenia zostávajú nepovšimnuté. Okrem hanlivých výrokov Kollár zatiaľ na seba upozornil fotkami s mafiánmi na dovolenke na Kube. Tie sa dostali von krátko po voľbách. Kontroverzný podnikateľ Marián Kočner prišiel tiež s informáciami, že Kollár mal čulé styky dnes už s nebohým mafiánom Petrom Steinhübelom. Dokonca povedal, že Kollár sedel so Steinhübelom v aute, na ktoré v máji 1999 v Bratislave strieľal neznámy páchateľ.

„Politik má kultivovať myslenie spoločnosti ako celku. Takýmito neprijateľnými výrokmi povyšuje egoizmus na hlavnú normu," uviedla sociologička Zuzana Kusá. Podľa nej sa od politikov očakáva, že majú prichádzať s takými opatreniami a konaním, aby negatívne dôsledky egoizmu boli čo najmenšie.

Ďalší sociológ Michal Vašečka povedal, že výroky politických lídrov majú zásadný vplyv, ako ľudia premýšľajú o svete. „Keď vidia, čo je dovolené politikom, samozrejme, že to reprodukujú,“ poznamenal. Podľa neho sa politici zamotávajú do bludného kruhu. „Povedia si, nemal by som to hovoriť, ale na toto mám objednávku od voličov a začnú tak formovať verejnú mienku,“ dodal sociológ.

„Eurohajzli nám vyčíslili pokutu za každého neprijatého privandrovalca! To je už len obohatenie frau Merkel, kedy túto bosorku už Nemci odstránia,“ napísal Kollár na facebooku. Nepáčila sa mu ani kritika Európskej komisie, že v špeciálnych školách je priveľa detí rómskeho pôvodu a že tieto školy by sa mali zlúčiť s bežnými školami. „Karavána ide rýchlosťou najpomalšieho. Ak toto nejaký idiot schváli, tak mu želám, aby jeho deti s tými zaostalými veľakrát dementnými cigánskymi deťmi chodili do triedy,“ tvrdil s dovetkom, že „normálne šikovné a nadané cigánske deti nesmú byť segregované“. Kollár si pritom nedávno robil reklamu v najväčšej rómskej osade v Jarovniciach, kde sa nechal nasnímať televíznymi kamerami. Tvrdil, že začne riešiť rómsky problém, zatiaľ však žiadne návrhy nepredstavil.

Hanlivo sa tiež vyjadril na adresu liberálneho poslanca SaS Martina Poliačika, ktorý presadzuje tolerantnú agendu voči osobám rovnakého pohlavia. „Budem sa stále zdržiavať v parlamente a umožním tým ku prospechu ostatným poslancom chrániť ich duševné zdravie pred intelektuálno­liberálno LGBT zvratkov od tohto z drog pomotaného šialenca,“ povedal Kollár.

Poslanec Poliačik hovorí, že ide o vizitku Kollára. S jeho výrokmi nebude robiť nič. „Keby som sa mal zaoberať každým takýmto výkukom na facebookoch, tak nič iné nerobím. Ja by som s takým človekom v strane nebol, nech si to každý z jeho kolegov obháji sám,“ uviedol Poliačik.

Šéf parlamentného výboru pre európske záležitosti Ľuboš Blaha zo Smeru vidí malý rozdiel medzi neonacistami z Kotlebovej strany a Kollárovou stranou. "Z politologického hľadiska je to jedna fašistická a druhá krajne pravicová strana. Kollár sa očividne snaží bojovať s Kotlebom o toho istého voliča, xenofóbneho a homofóbneho fašistu,“ zhodnotil Blaha.

Podľa právničky Lucie Kurilovskej pri vyjadrení Kollára na adresu kolegu v parlamente môže ísť o trestný čin ohovárania. „Pri ohováraní stačí, že nepravdivé vyjadrenia, ktoré úmyselne uvádza, by mohli spôsobiť určitú ujmu v rodine či v zamestnaní. Všetko je však otázkou dokazovania v trestnom konaní," uviedla Kurilovská. Pokiaľ ide o ďalšie výroky podľa právničky v globále by zrejme nespĺňali znaky skutkovej podstaty trestného činu, ale opäť by to bolo vecou dokazovania.

Samotný Kollár povedal, že jeho kolegom neprekáža, ako hovorí. „Ďaleko prehnanejšie je, keď človek zavádza, klame, keď rozpráva politik svojim žargónom pol hodiny o ničom. Každému je jasné, aké mám stanovisko. To je môj systém komunikácie a budem to naďalej robiť tak,“ uviedol. Obhajoval sa tiež tvrdením, že jeho voliči ho kvôli tomu volili. Kollárova kolegyňa zo strany poslankyňa Martina Šimkovičová by však bola opatrnejšia. „Z môjho pohľadu môžem povedať, že ja by som sa až tak expresívne nevyjadrovala,“ poznamenala.

Podľa politológa Michala Horského Kollár je ďalší populista v poradí. „Tak ako europoslanec SaS Richard Sulík vystúpil v nemeckých médiách s invektívami voči nemeckej kancelárke, tak Boris Kollár ju priamo nazval bosorkou. Vrcholom všetkého je, že otvára rómsku tému zrejme preto, aby odlákal voličov Kotlebovej ĽS NS. Takýto postoj politika je možný vtedy, keď reprezentuje stranu, ktorá nemá ani program, ani členov a ani hodnoty. Ním vyslovené názory však žiadnemu občanovi slúžiť nemôžu,“ uzavrel politológ.

© Autorské práva vyhradené

275 debata chyba
Viac na túto tému: #Politika #útoky #Boris Kollár