Lajčák vstupuje do hry o post šéfa OSN

Miroslav Lajčák sa pokúsi zasadnúť do najdôležitejšieho kresla v medzinárodných organizáciách. Slovenská vláda v stredu schválila nomináciu ministra zahraničných vecí na post generálneho tajomníka OSN. Ide o historickú vec, Slovensko ešte nikdy nenominovalo kandidáta do takejto medzinárodnej pozície, vyhlásil na brífingu po rokovaní vlády premiér Robert Fico.

25.05.2016 08:15 , aktualizované: 20:27
lajčák, miroslav lajčák, Foto: ,
Miroslav Lajčák.
debata (87)

Denník Pravda začiatkom tohto mesiaca napísal, že Lajčák oznámi kandidatúru v najbližšom čase. (Viac v článku: Lajčák oznámi, že chce byť šéfom OSN)

Materiál s týmto návrhom v stredu na vládu predložil Robert Fico. Ako sa zdôrazňuje v predkladacej správe, kandidát „Slovenskej republiky Miroslav Lajčák z hľadiska svojej odbornej kvalifikácie, politických, diplomatických a manažérskych skúseností spĺňa všetky kritériá pre kandidátov na post generálneho tajomníka OSN“.

Prečítajte si komentár Miroslava Čaploviča Cesta Lajčáka do OSN.

,,,Nomináciu prijímam s rešpektom a zodpovednosťou. Som si vedomý náročnosti súboja,“ povedal Lajčák. "Som oficiálny kandidát Slovenskej republiky a urobím všetko preto, aby sa za mňa Slovensko nemuselo hanbiť,“ vyhlásil minister zahraničných vecí.

Okrem kandidatúry sa Lajčák bude musieť venovať aj predsedníctvu Slovenska v EÚ, ktoré sa začína 1. júla. Minister tvrdí, že ho v žiadnom prípade nebude zanedbávať. "Svojej kandidatúre sa budem venovať popri výkone funkcie. Mojou prioritou zostáva dokončenie príprav Slovenska na predsedníctvo v Rade Európskej únie a kvalitný výkon počas predsedníctva,“ povedal Lajčák.

Lajčák pred rokovaním vlády povedal, že „neskáče do vody po hlave, aby som si neoveril, čo ho čaká“. Veľa času venoval tomu, aby si vyhodnotil situáciu a konzultoval to. „Ak by som si myslel, že nemám šancu, tak do toho nejdem,“ dodal. Rozhodnutie, ktoré by malo dnes padnúť na vláde, je odrazom konzultácií. Zdôraznil, že teraz je proces výberu generálneho tajomníka OSN úplne iný ako v minulosti.

"Faktom je, že generálny tajomník Organizácie Spojených národov sa nevolí každý deň. Tentoraz je situácia mimoriadna o to viac, že naozaj panuje presvedčenie, že pokiaľ náš región bude schopný ponúknuť kvalitného kandidáta, tak by sme mali mať nárok na obsadenie tejto funkcie. Považujem za normálne, logické a zákonité, že Slovensko je súčasťou tohto súboja,“ uviedol minister zahraničných vecí.

Verejné vypočutie, ktoré kandidáti po prvýkrát absolvujú, vnáša transparentnosť do celého procesu. Vysvetlil, že jedny volajú po tom, aby nový generálny tajomník bol z východoeurópskej regionálnej skupiny, druhý, aby to bola žena. Obe skupiny sa ale zhodujú v tom, že treba zvoliť najlepšieho kandidáta. „Uvidíme, čo vyhrá. Jeden z týchto dvoch faktorov, môže byť nápomocný,“ dodal.

Lajčák má šancu zabodovať. V rezorte diplomacie na kandidatúre pracujú viacerí skúsení diplomati, ktorí odhadujú Lajčákove šance na 50 ku 50. Vyzdvihujú fakt, že Lajčák má za sebou kariéru diplomata, ktorý najmä na Balkáne riešil konflikty.

Diplomaciu ukázal aj počas rusko-ukrajinského konfliktu. Do istej miery miernil vyjadrenia premiéra Fica, ktoré časť spojencov pokladala za ústretové voči Moskve.

"Nie je žena,“ vyhlásil jeden diplomat pod podmienkou zachovania anonymity na adresu Lajčáka, keď mal zhodnotiť jeho slabé stránky. Vo voľbe generálneho tajomníka OSN totiž tentoraz skutočne môže zavážiť rodová rovnosť. Tento post totiž žena ešte nikdy nezastávala.

"Viem, že má Lajčák záujem. Myslím si však, že je najvyšší čas, aby sme mali generálnu tajomníčku,“ reagoval pre Pravdu Daniel Serwer, expert na medzinárodné vzťahy z Univerzity Johnsa Hopkinsa. "Samozrejme, aj kandidátka musí splniť všeobecné kritériá. Mať skúsenosti z medzinárodných vzťahov vrátane kontaktov s piatimi stálymi členmi BR OSN a byť oddaná cieľom organizácie a zároveň byť diplomaticky zdatná, aby ich mohla napĺňať,“ uviedol Serwer.   Z doterajších kandidátov až sedem pochádza z východnej Európy, čo vyplýva zo skutočnosti, že tento región ešte nikdy neobsadil hlavné kreslo Spojených národov, a tak sa predpokladá, že teraz prišiel rad naň. Nie je to však nárok, len značné očakávanie.

Viaceré zahraničné médiá tvrdia, že nikto spomedzi uchádzačov, ktorí sa dosiaľ predstavili na pôde OSN, výrazne nepresvedčil o schopnosti riadiť túto celosvetovú organizáciu. Prvé hlasovanie o kandidátoch sa očakáva na newyorskej pôde OSN začiatkom júla.

Lajčák, ktorý má 53 rokov, je kariérny diplomat. Mal iba 31 rokov, keď sa stal slovenským veľvyslancom v Japonsku. V medzinárodných službách sa prvý raz výrazne predstavil v roku 2006, keď bol osobitným vyslancom EÚ pre organizáciu referenda o nezávislosti Čiernej Hory.

V júni 2007 prevzal funkciu vysokého predstaviteľa medzinárodného spoločenstva a osobitného predstaviteľa EÚ v Bosne a Hercegovine. Ohlas na jeho prácu bol v oboch prípadoch výborný.

Zo Sarajeva sa Lajčák vrátil do Bratislavy v januári 2009, aby nastúpil do kresla šéfa slovenskej diplomacie v prvej vláde Roberta Fica. Do rovnakej funkcie sa vrátil na jar 2012, keď Smer vytvoril jednofarebnú vládu po politickom páde niekdajšej premiérky Ivety Radičovej.

Ministerstvo si udržal aj v súčasnej vláde, v ktorej naďalej pôsobí ako nestraník nominovaný Smerom. Nedá sa vylúčiť, že o kreslo šéfa OSN prejaví záujem ešte ďalší Slovák. Niekdajší šéf diplomacie Ján Kubiš nedávno pre Pravdu povedal, že sa pravdepodobne rozhodne do konca mája.

Budúci generálny tajomník OSN sa posadí do kresla v New Yorku 1. januára 2017. Nahradí dosluhujúceho Pan Ki-muna, Juhokórejčana, ktorému sa blíži koniec druhého funkčného obdobia. Tretíkrát už nemôže kandidovať.

Fico: Lajčákova nominácia je historickou vecou pre Slovensko

Fico hneď po zasadnutí vlády zaslal nominačný list do New Yorku, kde by kandidatúru mali prijať a informovať o nej ostatné členské štáty OSN. Slovenský minister zahraničných vecí by sa tak mal stať 11 oficiálnym kandidátom uchádzajúcim sa o tento post.

Premiér zároveň dodal, že nech súťaž o post šéfa OSN dopadne akokoľvek, Lajčákova účasť v nej zvýši renomé Slovenska, ale aj jeho osobné renomé. Je zároveň potvrdením faktu, že Slovensko vychovalo celú generáciu vynikajúcich diplomatov, ktorí pôsobia na rôznych úrovniach a nepochybne na vrchole tejto pyramídy diplomatov je minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák.

„Má obrovské renomé nielen na Slovensku, ale aj v zahraničí,“ zdôraznil Fico. Premiér uviedol, že hneď, ako sa začalo hovoriť o novom generálnom tajomníkovi, prirodzene sa v medzinárodných kruhoch začalo objavovať Lajčákovo meno. Keďže by tento post mal prvýkrát v histórii obsadiť kandidát východoeurópskej skupiny, Lajčákove šance „sú nie teoretické, ale skutočné a praktické“. Aj keď sa hovorí o tom, že novým generálnym tajomníkom by mala byť žena, v prvom rade musí platiť kritérium kvality, podčiarkol slovenský premiér.

Kiska: Minister Lajčák je obrovskou reklamou pre Slovensko

Lajčák je podľa prezidenta Andreja Kisku obrovskou reklamou pre Slovensko. Tento post patrí podľa hlavy štátu k najprestížnejším, no zároveň k najnáročnejším.

„Riadiť 193 hláv štátov a riadiť nie jednoduchú diskusiu si vyžaduje človeka s výnimočnými schopnosťami, a som presvedčený, že minister Lajčák všetky tieto podmienky spĺňa,“ povedal prezident vo svojom vyhlásení v Prezidentskom paláci v Bratislave.

Šéf rezortu diplomacie má podľa Kisku na celom svete veľmi dobré renomé, partneri ho pozorne počúvajú a vážia si jeho názor. „Jednou z tém, o ktorých sa s Miroslavom Lajčákom často rozprávame, je to, že treba Slovensku ukázať, že máme fantastických ľudí, ktorí sa dokážu uplatniť v zahraničí. No niekedy zabudnem na to, že aj on sám je fantastickou reklamou našej krajiny a je potvrdením toho, že na Slovensku máme odborníkov, ktorí patria k absolútnej svetovej špičke,“ povedala hlava štátu.

Miroslav Lajčák si uvedomuje, že to, že dostal formálnu podporu vlády a následne mu verejne vyjadrili podporu aj dvaja najvyšší ústavní predstavitelia, nie je ani zďaleka samozrejmosťou. „Už dnes je to obrovský záväzok, čoho som si vedomý a budem sa snažiť, aby som ho nesklamal,“ povedal vo svojom vyhlásení. Jedno miesto pre sedem miliárd ľudí na tejto planéte je podľa neho „strmý kopec, do ktorého sa bude škriabať“.

Andreja Kisku však zároveň ubezpečil, že urobí všetko pre to, aby jeho účinkovanie, bez ohľadu na výsledok, bolo dobrou reklamou pre Slovensko. „A samozrejme, tou najlepšou reklamou by bolo, keby sa nám to podarilo doviesť do úspešného konca. S dôverou, ktorú cítim, sa budem do toho kopca škriabať určite ľahšie a rýchlejšie,“ dodal.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #OSN #Miroslav Lajčák