Lekárnikom sa vidiek neoplatí

Z menších dedín a odľahlých regiónov miznú lekárne. Dôvodmi sú nízke obraty. Vo veľkých mestách je situácia úplne opačná. Nie je výnimkou, ak ich je na jednej ulici vedľa seba hneď niekoľko. Lekárnici si preto myslia, že by sa sieť mala regulovať.

25.05.2016 13:00
lekáreň, lieky, lekárnictvo, farmaceutička, Foto:
Zatiaľ čo na dedinách lekárne miznú, vo veľkých mestách pribúdajú.
debata (3)

Podľa predsedu regionálnej komory v Trenčíne Tomislava Jurika stav lekárnictva sa začal zhoršovať po zavedení liberalizácie pred desiatimi rokmi. Zmeny v zákonoch umožnili, aby licenciu na prevádzku lekárne dostal aj nefarmaceut, zrušila sa aj geografická regulácia lekárni, čo malo priniesť lepšiu dostupnosť, no stal sa opak.

„Pribudli stovky nových lekární, ale len v mestách, a stali sa z nich obchody. Menšie lekárne ničia nízke obraty, aj také marketingové prvky ako odmeňovanie eurami za recept či rôzne vernostné programy väčších reťazcov. Vytratila sa odbornosť a kvalita poskytovaných lekárnických služieb,“ kritizoval Jurik. Poukázal na to, že za posledných desať rokov zaniklo v rôznych regiónoch do 30 lekární. Ide prevažne o obce s počtom obyvateľov do dvetisíc. Za liekmi sú tak pacienti nútení cestovať.

Daniel Juráček, starosta Bošáce v okrese Nové Mesto nad Váhom, hovorí, že kedysi v obci mali lekáreň. „Pani lekárnička odtiaľto odišla, pretože tu nemala veľký obrat a nemala peniaze na to, aby držala lieky na sklade,“ povedal starosta dediny s 1400 obyvateľmi. A tak si ľudia začali lieky kupovať v okresnom meste, ktoré je od obce vzdialené jedenásť kilometrov.

Juráček sa snaží situáciu napraviť. „V súčasnosti sa rysujú nejaké možnosti, ako by sme tu mohli lekáreň oživiť, zatiaľ je to v štádiu vyjednávania,“ dodal. Štát by podľa neho mohol vytvoriť lepšie podmienky pre lekárnikov na vidieku, inak zohnať niekoho do menších regiónov bude čoraz väčším problémom.

Lekárnička Vladimíra Gromová zo Stupavy uviedla, že v minulosti bola vzdialenosť lekárni od seba určená legislatívou. „Ešte pred 15 rokmi bola vyhláškou stanovená minimálna vzdialenosť jednej lekárne od druhej, bolo to tuším 500 metrov. Liberalizáciou za ministra Rudolfa Zajaca sa tieto obmedzenia zrušili,“ spresnila Gromová.

Zdravotné poisťovne podľa nej majú povinnosť zazmluvniť každú lekáreň, a tak si ju môže zabezpečiť každý, kto má na to peniaze. Kvôli lepšej predajnosti si ich otvárajú na lukratívnejších miestach či v bizniscentrách. „Prídete do menšieho mesta, kde sú len tri lekárne, a tie sú otvorené do pol štvrtej. Ak niekto pracuje dlhšie, nemá šancu dostať sa k lieku,“ poukázala s tým, že preto súhlasí, aby boli postavené nejaké kritériá, pretože trh sa nedá nafukovať. „Do istej miery už je regulovaný, čo sa týka marží a cenotvorby, tak prečo by nemohol byť regulovaný aj minimálnou sieťou lekárni?“ pýta sa lekárnička.

Minimálna sieť lekární by mala byť usporiadaná podobne ako pri ambulanciách všeobecných lekárov aj špecialistov. Ich minimálny počet v kraji určuje nariadenie vlády a zdravotné poisťovne musia tento počet zazmluvniť. V prípade lekární musia uzatvoriť zmluvu s každou.

„Povolenie lekárňam vydáva vyšší územný celok a poisťovňa je povinná uzatvoriť s lekárňou zmluvu,“ spresnila hovorkyňa zdravotnej poisťovne Union Judita Smatanová. Rozmiestnenie lekární tak určuje trh.

Trenčianski regionálni lekárnici ministerstvo v minulosti žiadali, aby lekárne vlastnili len farmaceuti, zakázali sa vernostné systémy, zaviedlo sa povinné členstvo v lekárnickej komore. Tieto opatrenia by preriedili počty vo veľkých mestách. Prezident Slovenskej lekárnickej komory Ondrej Sukeľ si myslí, že otázku nedostupnosti lekární v niektorých regiónoch by mali riešiť samosprávy, a to tým, že lekárnikovi ponúknu nejaké benefity, napríklad prenájom priestorov za jedno euro, prípadne dostupnejšie bývanie.

Sieť lekární Dr. Max, ktorá patrí do portfólia finančnej skupiny Penta, už dlhšie obhajuje vernostný systém. Ten je založený na tom, že pravidelní zákazníci dostanú kartičku, na ktorú si potom pri nákupoch uplatňujú zľavy, na recepte môžu ušetriť euro. „Zastávame názor, že pacienti vernostné systémy oceňujú a podľa svojho uváženia využívajú zľavy z doplatkov na lieky,“ reagovala spoločnosť v stanovisku. V roku 2012 bola otvorená otázka vernostných systémov aj v parlamente. „Na názor sme sa pýtali priamo pacientov, petíciu za zachovanie vernostných systémov vtedy podpísalo 65-tisíc pacientov,“ pripomenula firma.

Ministerstvo zdravotníctva k téme uviedlo, že požiadavky lekárnikov treba riešiť v kontexte všetkých zmien v rezorte zdravotníctva. Programové vyhlásenie vlády sa tejto téme špeciálne nevenuje.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #lekárne #vidiek #mesto