Rezort zdravotníctva chystá centrálne nákupy a novelu o liekoch

Ministerstvo zdravotníctva SR sa v najbližšom období zameria na centrálne verejné obstarávania a prípravu návrhu novely zákona o liekoch, ktorá by riešila problém s reexportom liekov.

26.05.2016 14:02
Fico, Drucker Foto: ,
Predseda vlády Robert Fico a minister zdravotníctva Tomáš Drucker.
debata (7)

Po stretnutí s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom k napĺňaniu programového vyhlásenia vlády v oblasti zdravotníctva o tom informoval premiér Robert Fico. "Ministerstvo chce veľmi tvrdo reagovať na rôzne prípady reexportu liekov, čo je jav, ktorý nemôžeme akceptovať a myslím si, že to, čo bolo predstavené, má svoje vlastné rácio a významnou mierou to pomôže,“ povedal Fico.

Ako predsedu vlády doplnil minister zdravotníctva Tomáš Drucker, návrh legislatívnej úpravy zákona o liekoch by malo ministerstvo predložiť do dvoch týždňov. "Malo by dôjsť k zásadným úpravám, ktoré zamedzia ekonomickým špekuláciám v oblasti vývozu liekov zo Slovenska,“ povedal. Zámerom ministerstva je podľa Druckera vytvoriť pravidlá na definovanie verejného záujmu a povinnosti dodávať lieky predovšetkým do verejných a nemocničných lekární. "Chceme vytvoriť aj zmenu v oblasti možnosti predávania liekov komukoľvek, takisto pravidlá pri kategorizovaných liekoch a možnosti požadovať vývoz takýchto liekov,“ povedal minister.

Do jedného mesiaca chce minister zdravotníctva vyhlásiť verejné obstarávanie na nákup CT-prístrojov pre všetky nemocnice, ktoré sú podriadené ministerstvu zdravotníctva a umožniť prístup k takýmto zmluvám aj nemocniciam, ktoré sú v pôsobnosti vyšších územných celkov. Do konca tohto roka má tiež rezort pripraviť zmeny v pravidlách platenia poplatkov u lekárov.

Premiér Robert Fico vyjadril s menovaním Tomáša Druckera za ministra zdravotníctva spokojnosť. "Zdá sa, že rozhodnutie nominovať manažéra a dať mu voľné ruky bolo správne,“ povedal. Požiadal médiá, aby nenálepkovali ľudí, ktorých minister vyberá na rôzne pozície. "V tomto okamihu vôbec nie je dôležité, či má niekto srdce naľavo alebo napravo. Dôležité je, aby tu boli prijímané racionálne rozhodnutia, ktoré budú rešpektovať pacienta,“ zdôraznil Fico. Rozumie tomu, že pri manažérskom riadení rezortu sa musia hľadať kompromisy "medzi naším politickým pohľadom a racionálnym riadením komplikovaného rezortu“.

U ministra zdravotníctva predseda vlády ocenil, že nastúpil do rezortu "s chladnou hlavou“ a rešpektovaním kontinuity. "Rešpektuje, že boli v zdravotníctve vykonané mnohé pozitívne kroky, na ktoré treba nadviazať,“ povedal. V rezorte sú však podľa Fica aj procesy, na ktoré je treba reagovať razantnejšie. "Vítam všetky prvé oznamy, ktoré hovoria o absolútnom zužovaní priestoru pre akékoľvek netransparentné konanie,“ tvrdí premiér.

Predseda vlády tiež avizoval vytvorenie priestoru pre opozíciu a tretí sektor na obsadenie pozícii v štruktúrach slovenského zdravotníctva. V prípade Všeobecnej zdravotnej poisťovne a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou podľa Fica prebieha komunikácia s opozíciou. "Rovnako sa hľadá priestor pre tretí sektor, ktorý by mohol nazerať na procedúry,“ povedal Fico. Ako dodal, takéto stretnutia predsedu vlády s ministrom zdravotníctva by sa mali konať každé tri mesiace.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #lieky #ministerstvo zdravotníctva #Tomáš Drucker