Hlina oficiálne potvrdil kandidatúru na predsedu KDH

Exposlanec parlamentu Alojz Hlina vo štvrtok oficiálne oznámil kandidatúru na post predsedu Kresťanskodemokratického hnutia (KDH). Ako povedal novinárom, jeho kandidatúra je opodstatnená, pretože cíti podporu z regiónov. V poslednom období prešil 25 okresných snemov KDH, podporili ho na Orave, na východe Slovenska a z časti aj niektoré okresy v Bratislave.

26.05.2016 14:23
Alojz Hlina Foto: ,
Alojz Hlina.
debata (22)

„Chcem kandidovať za predsedu. Cítil som isté napätie medzi starými a mladými. Nezaujíma ma, čo bolo, ale čo je a bude,“ povedal s tým, že chce rozpory tlmiť a nie ich posilňovať. KDH je podľa Hlinu jedna z posledných poctivých strán.

O predsedovi nerozhodujú štyria ľudia, ale rozhodne o ňom približne 390 delegátov na sneme. Podľa Hlinu obnova KDH bude dlhodobý proces, pretože za 25 rokov sa mnohé pokazilo. „Bude to drina,“ zdôraznil. Chce sa však vysporiadať s vnútorným pnutím a cíti podporu členov.

Hlina je presvedčený, že na kresťanských základoch sa dá postaviť moderná konzervatívna strana ľudového typu. „Som presvedčený, že bude dopyt po takej strane,“ konštatoval. Ľuďom bude podľa neho treba predstaviť ponuku konzervatívnej strany.

„Budeme chrániť to, čo je normálne a zlepšovať, čo funguje,“ povedal s tým, že normálne napríklad je, keď v spálni spí muž a žena. Hlina chce, aby KDH malo tri, alebo štyri prioritné témy, v ktorých dokáže predstaviť aj konkrétne výsledky, aj keď je hnutie neparlamentnou stranou. Malo by ísť o témy ako sú úžera, nebankové subjekty, Rómovia, alebo poľnohospodárstvo. „Nás nikdy nebude voliť bratislavská kaviareň,“ vyhlásil.

Hlinovým hlavným protikandidátom má byť Eleonóra Porubcová, ktorá je mestskou poslankyňou v Prievidzi a poslankyňou Trenčianskeho samosprávneho kraja. „“Ona má podporu niektorých krajských predsedov, ja ju nemám,“ konštatoval.

Podľa neho však predseda strany musí bývať v Bratislave, musí funkciu vykonávať na plný úväzok. Hlina dnes tiež poprel, že ak nebude zvolený za predsedu, z KDH odíde. „Som, budem a bol som konzervatívec. KDH je konzervatívna strana,“ dodal.

KDH po neúspechu vo voľbách bude voliť nové vedenie na sneme, ktorý bude 11. júna v Ružomberku. Súčasné vedenie na čele s Jánom Figeľom ohlásilo po volebnom fiasku, keď sa KDH nedostalo do parlamentu, že sa vzdáva funkcií. KDH má približne 11 000 členov.

Kandidáta na predsedu môžu navrhnúť aj delegáti priamo na sneme. Okrem Hlinu a Porubcovej navrhli na snemoch na post predsedu aj Ladislava Štefanca, ktorý za vlády Ivety Radičovej vykonával funkciu vedúceho služobného úradu ministerstva zdravotníctva. V KDH pôsobil ako okresný predseda KDH v Žiline, neskôr ako krajský predseda hnutia v Žilinskom kraji.

V súčasnosti je členom predsedníctva KDH. Svojho kandidáta navrhol bratislavský kresťanskodemo­kratický klub Centrum. Za kandidáta navrhli člena Rady KDH Miroslava Kráľa, ktorý kandidatúru prijal. Miroslav Kráľ dlhodobo kritizuje neudržateľný stav vo vnútri KDH.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #KDH #Alojz Hlina #predseda strany