Mazurekovo popieranie holokaustu rieši prokuratúra

Polícia priznala, že vyšetrovateľ pochybil, keď výroky poslanca ĽS NS Milana Mazureka o popieraní holokaustu zmietol zo stola. Popieranie holokaustu je pritom trestným činom.

26.05.2016 15:08 , aktualizované: 20:00
parlament,Milan Mazurek Foto: ,
Poslanec ĽS NS Milan Mazurek.
debata (667)

Vo štvrtok došlo k zvratu v celej kauze. Postup vyšetrovateľa, ktorý odmietol stíhať Mazureka s odôvodnením, že ide len o slobodu prejavu, preverí krajská prokuratúra. Stalo sa tak na podnet samotnej polície, ktorej sa nezdalo rozhodnutie vyšetrovateľa a dala ho preskúmať.

Výsledkom je zistenie, že „vyšetrovateľ nepostupoval v súlade s trestným poriadkom a konal predčasne“. Úrad kriminálnej polície, ktorý prípad vyšetroval, konštatoval, že vyšetrovateľ neurobil všetky potrebné úkony.

Poslanec Mazurek sa minulý rok na facebooku vyjadril, že „o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách z židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá“. Po nepochopiteľnom postupe vyšetrovateľa je tak celá vec na stole prokuratúry. Obrátil sa na ňu policajný prezident Tibor Gašpar a prokurátor teraz rozhodne, či sa prípad Mazureka otvorí a začnú ho vyšetrovať pre podozrenie zo spáchania trestného činu popierania holokaustu. „Ja nemôžem zrušiť uznesenie vyšetrovateľa, to môže urobiť iba dozorový prokurátor. Tak som sa obrátil na Generálnu prokuratúru,“ povedal denníku Pravda policajný prezident Gašpar. Krajská prokuratúra v Prešove si vo štvrtok vyžiadala spisový materiál. „Krajská prokuratúra v Prešove bude po preskúmaní príslušného spisového materiálu informovať Generálnu prokuratúru SR. V prípade akýchkoľvek pochybností spis preskúma Generálna prokuratúra,“ uviedla jej hovorkyňa Andrea Predajňová.

Postup vyšetrovateľa vyvolal v uplynulých dňoch vlnu kritiky. Historik Ivan Kamenec pre Pravdu v stredu povedal, že ide o alibistické zametanie prípadu pod koberec. Vyšetrovateľ totiž argumentoval slobodným prejavením názoru. „Dospel som k záveru, že vo svojich vyjadreniach neurobil žiadne také vyhlásenie či výrok, ktoré by sa už dali označiť za prekročenie hraníc slobody prejavu,“ napísal v uznesení o odmietnutí trestného stíhania Mazureka. Jeho benevolentný postup však nebol jediný, rovnako k prípadu pristúpila aj dozorujúca prokurátorka. Podľa tejto okresnej prokurátorky z Kežmarku postupoval vyšetrovateľ správne.

Krátko po tomto rozhodnutí Mazurek reagoval na facebooku slovami: „No len nech to na mňa skúsia, ja som o svojej pravde presvedčený.“ Najnovší vývoj, keď sa krajská prokuratúra znovu zaoberá jeho prípadom, už vo štvrtok nekomentoval.

Právničku Irenu Bihariovú z mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu teší, že u nadriadených dozorujúcej prokurátorky a vyšetrovateľa nastali pochybnosti a majú záujem sa na Mazurekov prípad znovu pozrieť. „Tu naozaj vznikla pochybnosť o tom, či vyšetrovateľ správne kvalifikoval a posúdil skutok. Myslím si, že vytrhával vety z kontextu. Argumentoval tým, že treba posudzovať výrok v celku, ale sám si vyberal čerešničky a s nimi polemizoval,“ povedala Bihariová.

Pre verejnosť bude podľa Petra Weisenbachera z Inštitútu ľudských práv dôležitý výsledok tohto prípadu. Postoj vyšetrovateľa, že je to názor, ktorý sa má vydiskutovať v spoločnosti, je absolútne neakceptovateľný. Úloha vyšetrovateľa nie je vykladať zákon, ale postupovať podľa zákona. Dôležité je, aby poslanec Milan Mazurek bol za tento výrok stíhaný a postavený pred súd. Môj názor je, že tam bola naplnená skutková podstata trestného činu popierania holokaustu,“ uviedol Weisenbacher.

Počet obetí holokaustu počas druhej svetovej vojny sa odhaduje na 12 až 16 miliónov ľudí, z toho až šesť miliónov Židov. Na Slovensku je popieranie holokaustu trestné od roku 2001. Trestný zákon hovorí, že "kto verejne popiera, spochybňuje, schvaľuje, alebo sa snaží ospravedlniť holokaust, zločiny režimu založeného na fašistickej ideológii, zločiny režimu založeného na komunistickej ideológii alebo zločiny iného podobného hnutia, ktoré násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy smeruje k potlačeniu základných práv a slobôd osôb, potrestá sa odňatím slobody na šesť mesiacov až tri roky“.

© Autorské práva vyhradené

667 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Mazurek