Polícia začala stíhanie pre útok na Lorenza a pre poškodzovanie veci

V prípade sobotňajšieho napadnutia výtvarníka Ľuboša Lorenza vo Veľkom Lipníku (okres Stará Ľubovňa), ktorý sa pokúsil farbou natrieť pamätnú tabuľu bývalému generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi (1925), už bolo začaté trestné stíhanie. Starosta obce Peter Labant mu v tom chcel zabrániť a Lorenz skončil v nemocnici v Starej Ľubovni.

30.05.2016 11:32 , aktualizované: 12:39
Lubos Lorenz Foto: ,
Výtvarník Ľuboš Lorenz.
debata (78)

„Máme tam trestné stíhanie v dvoch veciach a jednu priestupkovú vec. Polícia začala trestné stíhanie za ublíženie na zdraví a prečin výtržníctva. Samotné poškodenie tabule je riešené ako priestupok proti majetku,“ uviedla prešovská policajná hovorkyňa Jana Migaľová.

Podľa videa, ktoré v sobotu na mieste natočili aktivisti a zverejnili ho na sociálnej sieti, Lorenz vyliezol na kontajner, aby sa dostal k pamätnej tabuli a zatrel ju, následne k nemu pribehol muž v montérkach, ktorý zhodil na zem kontajner spolu s Lorenzom. „Prišli sme na miesto, starosta, vtedy sme nevedeli, že je to starosta, si nás všimol, obzeral a vošiel do obecného úradu. Bolo nám jasné, že nás pozoruje zvnútra, že musíme konať rýchlo, rýchlo som priniesol debnu, ktorá stála asi 30 metrov ďalej. (…) Vybehol nejaký blázon, kričal na nás a rútil sa na nás, vyskočil som na debnu, zobral som si farbu na ruku, nie na rukavicu, natiahol som sa po tabuli, aby som ju stihol zamazať, na to som už letel dole,“ uviedol Lorenz vo videonahrávke dostupnej na internete. Starosta obce Peter Labant uviedol, že sa k prípadu vyjadrovať nebude.

K prípadu sa na sociálnej sieti vyjadrila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. „So znepokojením vnímam odhaľovanie pamätníkov rôznym politikom z dôb totality, považujem to za relativizáciu histórie. Úctu si zaslúžia predovšetkým obete režimov a nie ich predstavitelia. Ľuboš Lorenz, ktorý poukázal na nemorálnosť pamätnej tabule venovanej komunistickému prokurátorovi Jánovi Pješčakovi v obci Veľký Lipník, bol surovo napadnutý starostom obce. Pánovi Lorenzovi prajem skoré uzdravenie a nám všetkým dôsledné vyšetrenie tohto poľutovaniahodného incidentu,“ uviedla ministerka na sociálnej sieti.

ÚPN: Pamätníky pre komunistických funkcionárov sú hyenizmus

Predseda Správnej rady Ústavu pamäti národa (ÚPN) Ondrej Krajňák s poľutovaním prijal správu o odhalení pamätnej tabule ďalšiemu bývalému funkcionárovi z obdobia komunistického totalitného režimu Jánovi Pješčakovi v jeho rodnej obci Veľký Lipník.

Ako povedal Krajňák, 25 rokov po páde železnej opony sa tak opäť stávame svedkami relativizovania pravdy o našej minulosti. „Dôkazom toho je, že príslušníci bývalej Štátnej bezpečnosti (ŠtB) aj naďalej poberajú vysoké výsluhové dôchodky a po postavení pamätníka vysokému komunistickému funkcionárovi Vasiľovi Biľakovi už odhalili pamätnú tabuľu aj bývalému komunistickému prokurátorovi, ministrovi spravodlivosti SSR a neskôr generálnemu prokurátorovi ČSSR Jánovi Pješčakovi, čím de facto aj jeho rehabilitovali,“ vyhlásil Krajňák.

Krajňák nepopiera zásluhy Jána Pješčaka pre rodnú obec Veľký Lipník v období, keď patril k vrcholným predstaviteľom komunistického režimu. „Ale odhalenie pamätnej tabule osobe, ktorá má na svedomí kontroverzné uzavretie kauzy Cervanová, zametenie trestného stíhania Vasila Biľaka za vlastizradu počas prípravy okupácie Československa v roku 1968, ale hlavne rozsudok smrti a následnú popravu dnes už rehabilitovaného čatára Aloisa Jeřábka, ktorý sa v roku 1953 pokúsil ujsť zo socialistického Československa, považujeme za vrchol hyenizmu a totálny výsmech obetiam komunistického totalitného režimu, ktorý sme tu mali v rokoch 1948–1989, a súčasne aj ako provokáciu pre všetkých demokraticky zmýšľajúcich občanov,“ zdôraznil predseda ÚPN s tým, že z hľadiska vyrovnávania sa s obdobím neslobody považuje toto konanie za rovnako nebezpečné, ako pokusy neonacistov ospravedlňovať nacistické zločiny.

ÚPN protestuje

ÚPN prejavuje podľa Krajňáka úctu účastníkom a veteránom protikomunistického odboja a tisíckam spoluobčanov, ktorí akýmkoľvek spôsobom trpeli počas komunistickej totality. „Odmietame sa nečinne prizerať, ako zásluhou akejsi straty pamäte mnohých našich spoluobčanov sa z bývalých prenasledovateľov stávajú hrdinovia národa,“ povedal.

Krajňák v mene ÚPN aj v mene všetkých obetí totalitného komunistického režimu vyjadruje ostrý protest proti tomu, aby sa na Slovensku, 26 rokov po skončení komunistickej totality začali stavať pamätníky nepotrestaným členom a exponentom zločineckých organizácií, akou zjavne boli aj KSČ a KSS. „Vyzývam všetky demokratické sily na Slovensku, aby sa pripojili k protestu a odsúdili takúto a podobne zvrátené iniciatívy, ktoré sú znevážením pamiatky obetí komunistickej totality. Žiadny kultúrny dom v obci Veľký Lipník, či iné zásluhy Jána Pješčaka v prospech jeho rodákov nemôžu ospravedlniť zlo a zločiny, ktoré boli vďaka KSČ a KSS počas viac ako 40 rokov a aj za jeho pôsobenia vo vrcholných straníckych a justičných funkciách spáchané,“ vyhlásil Krajňák, ktorý vyzval orgány činné v trestnom konaní, aby dôsledne konali aj vo veci brutálneho fyzického napadnutia výtvarníka Ľuboša Lorenza starostom obce Veľký Lipník, ale aj v doteraz zamietnutých podnetoch ÚPN za vraždy na štátnej hranici počas komunistického totalitného režimu.

78 debata chyba
Viac na túto tému: #komunizmus #ÚPN #totalita #Ján Pješčak