Do Francúzska pôjde osem policajtov pre bezpečnosť na EURO 2016

Na majstrovstvách Európy vo Francúzsku vo futbale (EURO 2016) budú pracovníci rezortu zahraničných vecí poskytovať asistenciu slovenským občanom spolu so slovenskými policajtmi.

30.05.2016 12:06
debata (8)

Ako uviedol Riaditeľ odboru poriadkovej polície PPZ Jozef Olekszy, Slovensko pošle do Francúzska osem policajtov, pričom dvaja budú v medzinárodnom centre pri Paríži a ostatní šiesti budú hliadkovať spolu s francúzskou políciou v mestách, kde odohrá slovenská reprezentácia zápasy, teda v Bordeaux, Lille a Saint-Etienne. Podľa riaditeľa Konzulárneho odboru MZV Igora Pokojného sa na EURO 2016 chystá vycestovať desaťtisíc fanúšikov nielen zo Slovenska, ale aj občania SR, ktorí žijú vo Veľkej Británii, Írsku či iných krajinách.

Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí zároveň posilní aj svoj konzulárny tím v Paríži, konzul bude priamo v mestách počas zápasov slovenskej reprezentácie. V spolupráci s miestnymi orgánmi, príslušníkmi polície, ako aj zástupcami Slovenského futbalového zväzu budú poskytovať občanov SR pomoc.

Vo Francúzsku platí výnimočný stav

Pokiaľ ide o bezpečnostnú situáciu, na území celého Francúzska do konca júla platí výnimočný stav. Na celom území krajiny galského kohúta tak budú zvýšené bezpečnostné opatrenia, predovšetkým na miestach s vysokou koncentráciou turistov, teda na letiskách, vlakových staniciach, funzónach či priamo na štadiónoch. Ministerstvo pripomína, že Slováci cestujúci do Francúzska potrebujú platný cestovný doklad – občiansky preukaz alebo cestovný pas. Ten potrebujú aj všetky deti, ktoré ešte nemajú občiansky preukaz. V súvislosti s konaním EURO 2016 francúzske orgány zavedú hraničné kontroly na vnútorných hraniciach schengenského priestoru.

Pokojný uviedol, že momentálne nemajú žiadne informácie o hroziacom teroristickom útoku, ak by však našim občanom hrozilo nebezpečenstvo, hneď o tom budú informovať a využijú na to systém núdzovej SMS. Rezort diplomacie takisto všetkým občanom odporúča vybaviť si cestovné poistenie a využiť systém dobrovoľnej registrácie na webstránke ministerstva. Občanom odporúča aj nainštalovať si mobilnú aplikáciu Svetobežka.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #bezpečnosť #Francúzsko #EURO 2016