Poslanec Žarnay podá odvolanie v kauze prepustenia

Okresný súd v Košiciach zamietol návrh prepusteného učiteľa Ota Žarnaya voči košickej Obchodnej akadémii Polárna, v ktorom sa domáhal neplatnosti zrušenia pracovného pomeru z organizačných dôvodov. Ako po skončení pojednávania v pondelok povedal Žarnay, proti rozsudku podá odvolanie a ak bude treba, využije aj ďalšie zákonné možnosti.

30.05.2016 14:41
debata (36)

Bývalý učiteľ Žarnay, v súčasnosti poslanec NR SR, podal na školu žalobu, pretože podľa jeho názoru ho neoprávnene prepustili zo zamestnania. Žarnay bol učiteľom školy do mája 2013. Žarnay školu a jej vedenie verejne kritizoval za nehospodárne vynakladanie finančných prostriedkov a podľa jeho mienky, preto dostal výpoveď a nie z organizačných dôvodov.

V krátkom odôvodnení rozsudku sudkyňa uviedla, že zamestnávateľ splnil všetky podmienky na rozviazanie pracovného pomeru z organizačných dôvodov, pretože na škole klesol počet žiakov. Podľa súdu zamestnávateľ má právo rozhodnúť sa, koho zo zamestnancov prepustí a koho si ponechá.

Podľa súdu nebolo preukázané listinnými dôkazmi či svedeckými výpoveďami, že zamestnávateľ sa chcel zbaviť zamestnanca z iných ako organizačných dôvodov. Ako uviedla sudkyňa, súd sa nezaoberal ostatnými vecami ako napríklad nehospodárnym nakladaním s finančnými prostriedkami, pretože sa tým zaoberali a zaoberajú iné štátne orgány.

Ako po skončení pojednávania uviedol riaditeľ Obchodnej akadémie Polárna Peter Ivan, táto kauza traumatizovala školu, rodičov i žiakov tri roky a neustály mediálny tlak poznamenal život školy.

Všetci zamestnanci školy i žiaci sa cítia dotknutí, že škola bola neoprávnene verejne pranierovaná. Pokiaľ ide o závery kontroly NKÚ uviedol, že škola podala žalobu na súd, pretože postup kontrolného orgánu nebol korektný a nesúhlasí s jej závermi.

36 debata chyba