SaS a OĽaNO chcú odvolať Kaliňáka, navrhli nominantov do dozorných rád

Opozičné strany SaS a OĽaNO chcú v parlamente odvolávať ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Dohodli sa na tom na prvom rokovaní Opozičnej rady. Dôvodom na odvolávanie je kauza Ladislava Bašternáka.

30.05.2016 16:05 , aktualizované: 19:39
SaS, OĽaNO, opozičná rada, Foto: ,
Predseda SaS Richard Sulík a predseda OĽaNO Igor Matovič počas tlačovej konferencie v rámci informovania o záveroch prvého zasadnutia členov Opozičnej rady.
debata (75)

„Je to korupčná kauza, v ktorej sú zapletené najvyššie politické špičky,“ povedal dnes na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík. Kaliňák bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť v Národnej rade SR odvolávaniu.

Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča ide o kauzu, v ktorej blízky človek Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka zobral ľuďom osem miliónov eur na nadmernom podvodnom odpočte DPH. „Kaliňák je priamo zodpovedný za to, ako bola kauza vyšetrovaná.

Vyšetrovatelia povedali, že žiaden podvod sa nestal,“ upozornil Matovič s tým, že Kaliňák sa zároveň stal obhajcom tohto podvodníka, keď tvrdí, že pred štyrmi rokmi sa platilo v hotovosti.

„Kaliňák je priamo politicky zodpovedný za tento podvod tým, že nezabezpečil jeho vyšetrenie. Keďže Kaliňák nemá v tomto svedomie, navrhneme odvolanie Kaliňáka a v piatok predložíme návrh do NR SR,“ povedal Matovič, podľa ktorého v utorok opozičné strany predložia ďalšie dôkazy ku kauze. Predseda parlamentu musí takúto schôdzu na žiadosť minimálne 30 poslancov zvolať do siedmich dní.

Ako vo svojom stanovisku informuje ministerstvo vnútra SR, ktoré poskytla hovorkyňa Ministerstva vnútra SR Andrea Dobiášová, opozícia sa opäť vykreslila ako skupina ľudí, ktorá vie len hádzať špinu.

„Odvolávanie ministra vnútra vnímame čisto ako vytĺkanie politického kapitálu. Záverom prvej opozičnej vlády nie je pomoc a spôsob ako ľuďom uľahčiť život, ale snaha, ako sa mediálne zviditeľniť. Nedali nám ani štandardných sto dni na ukázanie, čo chceme a vieme priniesť tejto krajine, ale svojimi návrhmi nás len ukracujú o čas, ktorý potrebujeme na náročnú prípravu Slovenska na predsedníctvo,“ pripomína ministerstvo s tým, že táto pseudokauza vznikla pred štyrmi rokmi a teraz ju vytiahli, pretože okrem kydania špiny nevedia priniesť žiadny rozumný návrh na zveľadenie krajiny.

„Minister vnútra Robert Kaliňák nikdy nezasahoval a ani nezasahuje do vyšetrovania žiadneho prípadu, pretože by tým porušil Ústavu SR. Vyšetrovateľ je procesne samostatný a nad zákonnosťou drží ruku nezávislá prokuratúra. Opozičníci by sa mali konečne zamyslieť nad tým, kedy kauza vznikla, bolo to za ich vlády a nikto z nich nič neurobil, až kým s bojom proti daňovým podvodom začala vláda Roberta Fica,“ ukončilo ministerstvo svoje stanovisko.

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si Bašternákova firma uplatnila nadmerný odpočet DPH, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol pred časom poslanec za SaS Jozef Rajtár.

Navrhli svojich nominantov do dozorných rád

Opozičné strany SaS a OĽaNO obsadia kontrolné pozície vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a v Úrade na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Ako povedal dnes na tlačovej besede predseda SaS Richard Sulík, tieto pozície mu ponúkol pre opozíciu na stretnutí minister zdravotníctva Tomáš Drucker.

Obe strany sa dohodli, že člena dozornej rady Úradu na dohľad nad zdravotnou starostlivosťou nominuje SaS. OĽaNO zas navrhne člena dozornej rady vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni. Koaličné strany sa dohodli na ponúknutí niektorých postov opozícii v Koaličnej dohode.

SaS a OĽaNO v piatok podpísali opozičnú dohodu, na základe ktorej vznikla Opozičná rada. Cieľom podpisu zmluvy je prehĺbenie opozičnej spolupráce. Opozičná rada sa dnes stretla prvýkrát.

Opozičná rada sa bude stretávať podľa dohody spravidla raz do mesiaca. Na žiadosť predsedu jedného z klubov sa schádza bezodkladne. Na jej rokovaní budú prítomní zástupcovia poslaneckých klubov po troch za každú stranu.

Podľa dohody o vzniku Opozičnej rady sa budú SaS a OĽaNO informovať o predkladaní návrhov zákonov. Budú tiež koordinovať postup pri zvolávaní mimoriadnych schôdzí parlamentu či odvolávaní členov vlády. Koordinovať majú spoločne aj svoje mediálne výstupy, ktoré sa týkajú káuz. Spoločne vytvoria odborné tímy. Rozhodnutia Opozičná rada bude prijímať konsenzom.

75 debata chyba
Viac na túto tému: #VšZP #odvolanie #OĽaNO #Richard Sulík #Robert Kaliňák #Igor Matovič #Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou #Ladislav Bašternák #SASKA