Dovolenky Slovákov zmenila bezpečnostná situácia

Tohtoročnú letnú sezónu Slovákov ovplyvnia športové „sviatky" aj strach z destinácií poznačených útokmi či nepokojmi. Podľa cestovných kancelárií klesá záujem najmä o Egypt, Tunisko a Turecko. Ministerstvo zahraničných vecí radí pred cestou sledovať odporúčania na jeho stránke a zaregistrovať sa cez dobrovoľný formulár. Na európskom šampionáte vo futbale budú vo Francúzsku na bezpečnosť dohliadať aj naši policajti.

31.05.2016 13:00
chorvátsko, šibenik Foto: ,
Cestovné kancelárie očakávajú zvýšený záujem turistov o Chorvátsko. Na snímke prístavné mesto Šibenik.
debata

„Táto turistická sezóna bude pre pracovníkov ministerstva náročnejšia ako všetky doterajšie. A to z hľadiska viacerých akcií, ktoré sa toto leto konajú – majstrovstvá Európy vo futbale, letné olympijské hry v brazílskom Riu de Janeiro, ale aj Svetové dni mládeže v Krakove," konštatoval riaditeľ konzulárneho odboru ministerstva zahraničných vecí Igor Pokojný s tým, že vnímajú aj pokles záujmu našich turistov o niektoré turistické destinácie a orientáciu na iné.

Podľa Pokojného na toto všetko sa ministerstvo pripravuje a zároveň zlepšuje pomôcky pre slovenských turistov. Už klasickou súčasťou našich ciest sú privítacie esemesky, ktoré Slováci dostanú hneď po príchode do zahraničia. Obsahujú číslo na náš najbližší zastupiteľský úrad a kontakt na nonstop núdzovú linku. Od začiatku tohto roka funguje aj služba núdzovej správy. Ministerstvo ňou v prípade mimoriadnej udalosti informuje o tom, čo sa stalo, spolu s pokynmi a potrebnými kontaktmi. „To, na čo apelujeme práve v súvislosti so súčasnou situáciou vo svete, je dobrovoľná registrácia," zdôraznil Pokojný. Samozrejmou súčasťou všetkých ciest by malo byť aj cestovné poistenie.

Na majstrovstvá Európy vo futbale, ktoré sa začnú vo Francúzsku koncom budúceho týždňa, plánuje podľa odhadov vycestovať asi 10-tisíc slovenských fanúšikov. Na bezpečnosť počas šampionátu bude dohliadať aj osem našich policajtov. Podľa riaditeľa odboru poriadkovej polície policajného prezídia Jozefa Olekszyho zostanú dvaja muži zákona v medzinárodnom centre pri Paríži a ostatní budú spolu s francúzskymi kolegami hliadkovať v mestách Bordeaux, Lille a Saint-Etienne, kde naša reprezentácia odohrá zápasy.

„Na základe žiadosti francúzskej polície, po dobrej skúsenosti z majstrovstiev sveta v Juhoafrickej republike, budú robiť obchôdzkovú a hliadkovú službu. Majú byť nápomocní pri riešení problémov a poskytovaní informácií fanúšikom," spresnil Olekszy.

Aj ministerstvo zahraničných vecí posilní svoj konzulárny tím v Paríži, konzul bude priamo v mestách počas zápasov slovenskej reprezentácie.

V cestovných odporúčaniach rezortu diplomacie je momentálne udelený najviac druhý zo štyroch bezpečnostných stupňov. Patrí Turecku, Egyptu, Tunisku a Thajsku. To znamená, že do týchto štátov by ľudia mali zvážiť nevyhnutnosť cestovania. Dôvodom sú hrozby teroristických útokov a nepokoje. O tieto krajiny je podľa cestovných kancelárií aj oveľa nižší záujem slovenských turistov. V dejisku letnej olympiády navyše turistov straší vírus Zika.

„Ešte stále zaznamenávame pokles záujmu o Egypt, Tunisko aj Turecko, hoci minulý rok tam vycestovalo vyše 100-tisíc dovolenkujúcich Slovákov. Neviem to teraz percentuálne odhadnúť, ale určite bude nižší možno aj o polovicu," povedal Stanislav Macko, prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a agentúr.

Tieto tri dovolenkové destinácie už podľa neho v menšej miere ponúkajú aj cestovné kancelárie. Začínajú sa orientovať na iné ciele. Na prvom mieste bude pravdepodobne Chorvátsko, viac zájazdov cestovky zabezpečujú aj v Bulharsku, Taliansku či Grécku. Z väčšieho množstva našich turistov by sa mali tešiť aj Španieli.

„Do Brazílie veľa Slovákov pravdepodobne nepôjde, ale na futbalové majstrovstvá Európy viaceré cestovné kancelárie pripravujú cesty. Ide však najmä o jednodňové výlety, väčšinou letecké na otočku alebo s jedným prenocovaním, takže to nebude mať výrazný vplyv na štatistiku cestovného ruchu," zhodnotil Macko.

Turisti by sa podľa neho mali rozhodovať slobodne. Samozrejme, s tým, že o krajine, do ktorej sa plánujú vydať, si zistia všetky potrebné informácie či už sami, prostredníctvom cestoviek, alebo odporúčaní ministerstva zahraničných vecí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dovolenka #turisti #bezpečnosť