Kontrolórov by podľa Beblavého opozícia nemala nominovať stranícky

Rozdelenie postov v orgánoch Všeobecnej zdravotnej poisťovne ( VšZP) a Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) podľa straníckeho kľúča na základe dohody SaS a OĽaNO-NOVA s ministrom zdravotníctva Tomášom Druckerom a zákulisný výber zástupcov jednotlivými stranami považuje nezaradený poslanec Miroslav Beblavý za zlý signál pre verejnosť o tom, či by sa opozícia pri moci chovala inak ako terajšia vláda.

31.05.2016 12:53
Miroslav Beblavý Foto: ,
Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý.
debata (8)

„Zároveň na základe skúseností z minulosti vieme, že pri takomto rozhodovaní žiadna strana, vrátane SaS či OĽaNO-NOVA, nerobí len dobré rozhodnutia. Na každého Lopatku v Sociálnej poisťovni pripadá jeden Zich v Košickej teplárni, ktorý odišiel s 90-tisíc eurovým odstupným po niekoľkých týždňoch práce,“ povedal Beblavý.

Opozícia by mala podľa opozičného poslanca využiť túto možnosť, aby otvoreným výberom poslala do uvedených orgánov tých najlepších ľudí – odborne zdatných z hľadiska ekonomiky a dodržiavania princípov transparentnosti, aktívnych a nebojácnych, takých, ktorí túto pozíciu využijú na maximum. „Preto týmto navrhujem OĽaNO a SaS, aby sme v rámci opozície spoločne vytvorili komisiu, ktorá takýto otvorený výber vykoná. Zároveň, aby nevzniklo podozrenie z presadzovania osobných záujmov, chcem vyhlásiť, že sa vzdávam akejkoľvek ambície zastupovať opozíciu v týchto orgánoch,“ dodal Beblavý.

Rozdelili si miesta

Strany SaS a OĽaNO ohlásili podľa nezaradeného poslanca ako prvý záver z novozriadenej Opozičnej rady to, že si rozdelili miesta pre opozíciu v orgánoch VšZP a ÚDZS. SaS navrhne človeka do ÚDZS a OĽaNO do VŠZP. Beblavý napísal obom predsedom strán, aby svoj postup prehodnotili. „Môže sa zdať, že ide o niečo nepodstatné, veď pôjde len o jedného človeka v kolektívnom orgáne. Nie je to pravda. Ide pravdepodobne o najdôležitejšie personálne nominácie, ktoré môže opozícia v tomto volebnom období ovplyvniť. Dozorná rada nemá len kolektívne právomoci, ale každý člen má aj svoje individuálne, a je len na ňom, ako ich využije,“ pripomína Beblavý.

Dobre platené funkcie

V prípade VŠZP je podľa Obchodného zákonníka každý člen oprávnený „nahliadať do všetkých dokladov a záznamov týkajúcich sa činnosti spoločnosti“, ako aj kontrolovať, „či účtovné záznamy sú riadne vedené v súlade so skutočnosťou a či sa podnikateľská činnosť spoločnosti uskutočňuje v súlade s právnymi predpismi, stanovami a pokynmi valného zhromaždenia“. „Inými slovami, každý člen dozornej rady môže samostatne robiť to, na čo inak nestačí ani poslanecký prieskum a kontrolovať podrobne, ako tečú dve tretiny verejného zdravotného poistenia,“ poznamenáva opozičný poslanec. Platí to podľa neho aj v prípade ÚDZS, kde je podľa zákona člen dozornej rady oprávnený „zisťovať stav a spôsob hospodárenia úradu, najmä nazerať do dokladov a záznamov týkajúcich sa hospodárenia úradu a požadovať potrebné vysvetlenia od zamestnancov úradu a od členov správnej rady“. Zároveň ide podľa jeho slov o dobre platené funkcie – viac ako tisíc eur mesačne v oboch prípadoch.

Beblavý zároveň podporuje návrh liberálov a obyčajných ľudí na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka z funkcie. „Kaliňák je Paška novej vlády, je hlavou určitej chobotnice a aj jej symbolom. Za desať rokov v politike sa stal asi najsilnejším symbolom, že za vlády Fica a Kaliňáka sa nezmení spôsob vyšetrovania korupcie,“ uzavrel nezaradený poslanec.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #opozícia #Miroslav Beblavý #dozorná rada #opozičná rada