Kotlebovci napadli detský karneval, aby sa zviditeľnili

Z obyčajného školského karnevalu vytĺkal poslanec parlamentu z Kotlebovej strany politický kapitál. Ján Moro z ĽS NS spolu so zbrojárom Jaroslavom Kuracinom prišli za riaditeľkou školy, aby jej ukázali, že sú nespokojní s karnevalovým "Tematickým týždňom".

01.06.2016 07:00
debata (251)

Nepáčilo sa im, že v jeden deň sa chlapci mohli obliecť ako dievčatá a naopak. Podľa právničky Ireny Bihariovej poslanec Národnej rady v škole nemal čo robiť. Pseudokauza sa dostala na stôl zriaďovateľa školy mesta Banská Bystrica. To včera potvrdilo, že riaditeľka nepochybila.

Kuracina je mestským poslancom a otvorene sa hlási ku Kotlebovi. Proti karnevalovému dňu na Základnej škole Slobodného slovenského vysielača v Banskej Bystrici, kde chodí jeho syn, sa vyhranil minulý piatok na sociálnej sieti.

Podľa neho prezliekanie sa do šiat iného pohlavia je podprahové podsúvanie toho, že inakosť je akceptovateľná. Zábavný „Tematický týždeň“ sa v škole popritom koná každoročne a doteraz sa naň nikto nesťažoval. Riaditeľka nakoniec po stretnutí so zbrojárom a s poslancom Morom ustúpila a karnevalový deň zrušila.

„Karnevaly a iné voľnočasové aktivity sú dobrovoľné. Deti určite nikto nenútil, aký kostým a či vôbec musia mať. Zveličenie bežnej aktivity považujem za cielené zneužívanie a vytĺkanie politického kapitálu pre niektoré politické strany,“ reagoval na prípad Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv.

Podľa mesta Kuracinov status spustil konšpiračné teórie a výmysly v súvislosti s podujatím, následkom čoho bola séria urážlivých článkov na adresu jednej z najlepších banskobystrických škôl a vedenia samosprávy. Primátor Ján Nosko dokonca poveril vedúceho školského úradu prešetrením celého prípadu.

„Postup, ktorí zvolili iniciátori mediálnej kauzy, považujeme za neštandardný. V snahe riešiť situáciu včera mesto na pôde mestského úradu iniciovalo stretnutie, kde sme po sumarizácii všetkých faktov nenašli žiadne pochybenia v postupe riaditeľky Zuzany Sedláčekovej,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová.

Sekerešová dodala, že škola patrí dlhodobo medzi najlepšie hodnotené školy na Slovensku. Tematický týždeň patrí k pravidelným každoročným podujatiam a účasť na ňom je dobrovoľná.

Právnička a predsedníčka občianskeho združenia Ľudia proti rasizmu si myslí, že niektorí poslanci si osvojujú právomoci, ktoré im neprináležia, a spoločnosť poslanca ĽS NS pri riešení banalít v škole nebola potrebná ani vhodná.

„Celkovo si myslím, aj v kontexte tých vlakov, že je to znakom toho, že sa cítia posilnení, lebo sa dostali do parlamentu. Poslanec tam nemal čo robiť,“ hovorí Bihariová. Ako dodala, ich suverénne správanie a stavanie sa do pozície tých, ktorí robia všade poriadky, z ich strany považuje za drzosť.

Weisenbacher mieni, že takéto „riešenie“ pseudoproblémov nemá žiadny iný význam, ako otvorene vyvolávať rôzne nálady až hystériu v spoločnosti. „Možno je tým sledovaná aj predpríprava voči nejakým legislatívnym návrhom do budúcnosti, ktoré by mali "riešiť“ neexistujúce problémy a získavať takto popularitu populistických až extrémistických strán," domnieva sa riaditeľ inštitútu.

Pripomenul, že sú deti, ktoré nechcú nosiť prezuvky, nechcú kresliť fixkami a podobne. To sú podľa neho bežné triviálnosti, ktoré sa majú riešiť medzi rodičom a pedagógom. Ak sa nedohodnú, tak v každej základnej škole je k dispozícii výchovný poradca a ak by náhodou ani to neprinieslo výsledky, tak sa všetko dá posúvať ďalej.

„Určite nie je východiskom medializácia, lebo to môže v dieťati vyvolať traumu, situáciu iba skomplikovať a vytvoriť podhubie pre budúce problémy. Vzhľadom na to, v akom stave je momentálne školstvo, asi nie je na mieste riešiť takéto nezmyselnosti,“ uzavrel občiansky aktivista.

© Autorské práva vyhradené

251 debata chyba
Viac na túto tému: #ĽSNS #karneval