Žitný: Anton Šafárik je amatér

Anton Šafárik je podľa bezpečnostného analytika Milana Žitného nevhodným kandidátom na post šéfa tajnej služby. "V každom prípade, keď tam príde amatér, neviem si teraz predstaviť, aký to bude mať dopad na štruktúry pod ním," povedal analytik k tomu, čo môže pre SIS znamenať takáto personálna výmena.

02.06.2016 13:30
Anton Šafárik Foto:
Anton Šafárik.
debata (87)

Je dôvod na zmenu šéfa SIS a odchod súčasného riaditeľa Jána Valka z funkcie?
Určite nie. Myslím si, že pokojne by tam mohol zostať. Nie je dôvod na výmenu. To, že výmena nastáva, je evidentne politický obchod. Politická strana si tam tlačí svojho nominanta.

Anton Šafárik je vhodným kandidátom?
Podľa mňa je to absolútne nevhodný kandidát. Už len preto, že nič o tom nevie, nikdy s týmto prostredím neprišiel do styku. Nemá ani skúsenosti so štátnou správou. Ide o politickú nomináciu, hovorí sa, že nomináciu SNS. Ale veď predseda SNS sa oháňal tým, že treba skončiť s politickými nomináciami a treba zaviesť kariérny systém. Predseda SNS je práve tým človekom, ktorý to porušuje. Takže nerobme si ilúzie.

Šafárik má blízko ku katolíckej cirkvi a pohybuje sa v jej štruktúrach ako laik. Čo to môže znamenať pre SIS?
V každom prípade, keď tam príde amatér, neviem si teraz predstaviť, aký to bude mať dopad na štruktúry pod ním. Či už si do služby naťahá ľudí z prostredia, v ktorom sa doteraz pohyboval, ktorí nebudú mať skúsenosti so spravodajčinou, alebo sa bude musieť spoľahnúť na niekoho, kto si z neho urobí pandrláčika. Ani jedno, ani druhé nie je dobré.

Aj katolícka cirkev má svoje záujmy v spoločnosti. Je na mieste obava, že môže pretláčať jej záujmy?
Neviem vyhodnotiť, kde má aké väzby a aké by mohli byť jej záujmy v konkrétnych prípadoch. Služba má byť službou štátu, a nie službou nejakej neziskovej alebo záujmovej organizácii, za čo ja cirkev považujem. Tým, že sa táto vláda neusiluje zmeniť stranícke nominácie na odborné a zmeniť tým pádom služobný zákon, tak sa tento problém raz a navždy nevyrieši. Do takýchto funkcií by mali ísť ľudia s príslušnou kvalifikáciou a odbornými kritériami. Tento človek takéto kritériá nespĺňa. Neviem, či sa treba báť väzby na katolícku cirkev, ale neviem si predstaviť, že katolícka cirkev bude prostredníctvom neho spravodajskú službu úkolovať.

Čo môže znamenať pre SIS, keď tam príde človek, ktorý nemá žiadnu skúsenosť z práce s tajnými službami?
Ľudia, ktorí sú odborne zdatní a skúsení v spravodajčine, v prvom rade nebudú voči nemu cítiť úctu, len povinný služobný rešpekt. Keď prichádza do prostredia definovaného konkrétnou odbornosťou človek, ktorý tomu nerozumie a nemá skúsenosť s riadením takej veľkej štruktúry, tak sa naňho budú buď upínať oči podriadených, čo na to náš šéf, alebo ho budú opíjať rožkami a budú si vymýšľať vlastné činnosti, či už budú v súlade so záujmami štátu, alebo nie. Môže to mať aj rozkladný psychologický dopad, že nám sem ide ďalší amatér.

Ako dlho bude trvať novému riaditeľovi, kým porozumie všetkým procesom v SIS?
To je proces, ktorý je veľmi dlhý. Za štyri roky, čo to pochopí, však spravodajcom ešte nebude. Dôležité je, aby vedel, čo má ako manažér ovládať zo spravodajského minima. Nejaké to minimum sa za štyri roky naučí, ale pokiaľ nemá pre takúto prácu cit a vlohy, tak jej neporozumie nikdy v živote.

Kandidáta na šéfa SIS navrhuje premiér, ale má to byť nominant, s ktorým prišla SNS. Aká dôvera potom bude medzi šéfom tajnej služby a predsedom vlády?
To je otázka na premiéra. Už len to, že pristúpil na takúto zmenu, svedčí o tom, že súčasný premiér nie je tým silným premiérom, ako býval v minulosti. Jednoducho musí pripúšťať diktát a je ochotný obetovať svojho človeka. Ako bude vyzerať jeho spolupráca so šéfom SIS? Neviem si predstaviť, že to bude niečo na úrovni.

Je predpoklad, že premiér bude teda chcieť aspoň za námestníka riaditeľa SIS blízkeho človeka?
Premiér by mal mať v SIS v prvom rade riaditeľa. To je jeho človek. Ide o pravidlo, ktoré sa prvýkrát poruší. Námestník bude vždy len námestník, môže ísť o štatutárneho zástupcu, ale pôjde už len o obchádzanie toho, kto stojí na čele služby. A to je ďalší rozkladný faktor.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #tajná služba #SIS #Milan Žitný #Anton Šafárik