Slovenskí a maďarskí policajti odhalili skupinu 19 prevádzačov

Spoločný vyšetrovací tím slovenských a maďarskej policajtov odhalil skupinu 19 prevádzačov, ktorí v rokoch 2014 a 2015 prepravili 95 migrantov z Grécka cez Maďarsko ďalej do západnej Európy. Informovali o tom zástupcovia bezpečnostných zložiek oboch krajín.

02.06.2016 16:07 , aktualizované: 16:20
debata (2)

Riaditeľ jednotky proti nelegálnej migrácii maďarskej polície Zoltán Boross povedal, že gang sa skladal zo 16 Slovákov a troch Afgancov. Hlavným organizátorom bol podľa polície Afganec Azimi S. s pobytom v Maďarsku, ktorému pomáhali dvaja Slováci. Tí naverbovali 14 osôb ako vodičov na prevoz migrantov.

Zabezpečovanie vodičov mali na starosti Ivan K. a Marcel M. Afganci Abdullah H. a Lahoo S. zase pre migrantov zabezpečovali prechodné ubytovanie.

Záťah proti podozrivým policajti uskutočnili už v apríli. Ďalší dvaja Afganci podľa vyšetrovateľov zabezpečovali ubytovanie migrantov pôvodom z Afganistanu, Sýrie či Iraku.

„Slovenská strana (gangu) zabezpečovala logistiku tejto zločineckej skupiny a poskytovala vodičov, ale jadro páchania tejto trestnej činnosti sa odohrávalo na maďarsko-rakúskej hranici. Riešili sme situáciu, keď slovenskí prevádzači páchali trestnú činnosť na území cudzieho štátu,“ uviedol riaditeľ slovenskej policajnej jednotky zameranej na boj proti nelegálnej migrácii Adrián Begáň. Dodal, že skupina prepravovala migrantov do západnej Európy, najmä do Nemecka, aj cez Slovensko a Česko.

Celkový finančný zisk prevádzačskej skupiny bol približne 57-tisíc eur. Podľa polície gang od každého utečenca inkasoval za prevoz 400 až 600 eur, samotní vodiči potom ako odmenu dostali od 50 do 200 eur za osobu.

Na akcii sa podieľalo 110 policajtov zo Slovenska aj Maďarska, pričom na Slovenskom území zadržali sedem osôb.

Trestné stíhanie v kauze vedú úrady na Slovensku aj v Maďarsku. Obvineným na Slovensku, ktorí sa radia k nižšie postaveným členom gangu, hrozí v prípade preukázania viny osem rokov väzenia. Prísnejšie tresty by mohli dostať obvinení členovia skupiny v Maďarsku a to od dvoch do 16 rokov. Šéf skupiny Azimi S. je momentálne vo väzbe v Maďarsku.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Slovensko #utečenci #prevádzači