Ruské lietadlá končia s preletmi nad Slovenskom

Slovensko a Česko mapujú tento týždeň z vtáčej perspektívy ruskí vojenskí experti. Prelety nad oboma krajinami sa uskutočňujú v rámci medzinárodnej dohody Otvorené nebo, ukončia ich dnes.

03.06.2016 07:00
debata (39)

„Ruská strana podľa našich informácií používa na tieto účely najčastejšie lietadlo Antonov AN-30B. Lietadlá môžu lietať nad celým územím Slovenskej republiky, avšak vzhľadom na to, že Rakúsko nie je účastníkom zmluvy o otvorenom nebi, k jeho hraniciam sa môžu priblížiť iba na vzdialenosť desať kilometrov," uviedla hovorkyňa slovenského ministerstva obrany Dana Capáková.

Lietadlá obyvatelia zo zeme nevidia ani nepočujú. Podľa Capákovej sa ľudia nemusia ničoho obávať.

Každý stroj je vybavený optickými, infračervenými a radarovými senzormi, pomocou ktorých získava snímky. Tie môžu využívať všetky krajiny, ktoré podpísali zmluvu. Slúžiť im môžu napríklad pri preverovaní dodržiavania dohôd o kontrole zbraní, na získanie informácií o pohybe armády a vojenských aktivitách.

Podobná letecká misia prebieha aj nad územím Ruskej federácie, kde monitorovacie lety robia odborníci z Veľkej Británie a Rumunska.

Ruské lietadlá v rámci monitoringu neleteli nad Slovenskom po prvý raz, podľa rezortu obrany tu boli v októbri 2013 aj vlani. Dohoda Otvorené nebo, ktorá bola podpísaná ešte v roku 1992, platí od januára 2002. Podpísalo ju 34 štátov, prelety sa uskutočňujú nad všetkými signatárskymi krajinami.

Podľa českého odborníka na otázky bezpečnosti Andora Šándora má táto dohoda napojenie na zmluvu o konvenčných zbraniach v Európe, ktorá bola podpísaná začiatkom deväťdesiatych rokov minulého storočia. „Na základe tohto dokumentu má každá zúčastnená strana právo robiť nad územím iného štátu vzdušný monitor po vopred ohlásenej trase," poznamenal Šándor.

Bezpečnostný analytik Milan Žitný podotkol, že dohoda o otvorenom nebi je dôležitá aj z hľadiska bezpečnosti, no v prvom rade z hľadiska dôvery medzi jednotlivými štátmi, ktoré ju podpísali. „Napríklad aby na seba nezazerali a nepodozrievali sa z nekalých úmyslov. Môžu sa pozrieť, čo je u nás, a my sa môžeme pozrieť, čo je u nich. Dohodu považujem za výborný nástroj na predchádzanie konfliktov," podčiarkol Žitný.

Žitný zároveň zdôraznil, že zmluva a aktivity v rámci nej nesúvisia s problematikou terorizmu. „Kto by chcel niekam pozerať a je na to dostatočne technologicky vybavený, nepotrebuje skúmať iných pomocou monitorovacích letov. Mohol by tak urobiť pomocou satelitov, ktoré vedia priblížiť terén až na hodinky na rukách," zhodnotil analytik.

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Otvorené nebo #prelety