Druckerovi radia, čo by mal spoplatniť

Neubehlo veľa času, čo minister zdravotníctva Tomáš Drucker pripustil, že pacienti si budú musieť priplácať viac a návrhy, ako to urobiť, sa začali hrnúť. Medzi prvými prišla holandská spoločnosť Achmea, vlastník zdravotnej poisťovne Union.

03.06.2016 13:00
terapeut Foto:
Minister Drucker by sa mohol inšpirovať systémom v Holandsku, kde si pacienti priplácajú aj za fyzioterapiu.
debata (54)

Ministrovi aj zástupcom zdravotníkov predstavila model pripoistenia, ktorý funguje v Holandsku. Či sa ním bude Drucker inšpirovať, to neprezradil.

„Vláda naznačila, že chce túto oblasť pripoistenia preveriť, a keďže máme v tomto smere skúsenosti, vieme k tomu povedať svoje, chceli by sme k tomu prispieť,“ povedal Boris Masloviec, člen predstavenstva zdravotnej poisťovne Union.

V Holandsku okrem verejného poistenia majú zavedené dobrovoľné pripoistenie. V rámci neho zdravotné poisťovne zostavujú rôzne typy balíkov, ktoré si poistenec vyberá sám podľa seba. Napríklad, ak má človek problémy s chrbticou, priplatí si kúpele. Do komerčného pripoistenia sa dostali tiež zuby a fyzioterapia. V Holandsku takéto balíky využíva 80 percent poistencov.

„Keďže dopyt po zdravotnej starostlivosti rastie a verejné zdroje sú obmedzené aj v Holandsku, presunula vláda do pripoistenia výkony, ktoré nie sú urgentné a v ktorých zároveň môžu zdravotné poisťovne a poskytovatelia súťažiť,“ priblížil expert spoločnosti Achmea Jan de Brujin.

Podľa Eleny Majekovej, členky predstavenstva Union ZP, by podobný systém mohol byť aj u nás. Treba len zadefinovať, čo bude v základnom poistení a čo by sa malo odtiaľ dostať von. „Začala by som niečím, čo už je zabehnuté, mohli by to byť zuby, fyzioterapia, masáže či kúpele, ktoré v Holandsku nemajú kryté v základnom poistení,“ dodala Majeková s tým, že balíčky by prispôsobovali podľa toho, o čo bude záujem. Napríklad starší ľudia majú iné zdravotné problémy a riziká ako mladšie vekové skupiny, a preto sú aj programy, ktoré sú „šité“ priamo pre seniorov. Ak sa človek lieči na vysoký krvný tlak a v budúcnosti mu môže hroziť riziko srdcového infarktu, tak si môže pripoistiť balíček napríklad s kúpeľnou liečbou.

Minister Drucker ešte nemá jasnú predstavu, aký by mal byť systém pripoistenia. „Najskôr je potrebné vytvoriť odborné tímy, ktoré to zanalyzujú a následne spracujú do jednotlivých projektov,“ reagoval Drucker. Neodpovedal na otázku, do akej miery je prijateľný holandský model a čo všetko z neho využije. Zavedenie viaczdrojového financovania a teda pripoistenia je jedným z bodov programového vyhlásenia vlády.

Vyňatie kúpeľnej liečby zo základného balíka, ktorú by si pacienti museli dokupovať, považuje predsedníčka Asociácie slovenských kúpeľov Janka Zálešáková za absurdné. „Už dnes zlyháva následná zdravotná starostlivosť po operáciách a vážnych chorobách, neviem si predstaviť, čo to bude znamenať potom,“ mieni Zálešáková.

V súčasnosti trvá aj pol roka, kým sa pacienti dostanú napríklad do Národného rehabilitačného centra v Kováčovej. „Ak my dáme kúpeľnú starostlivosť, ktorá vie pri určitých diagnózach pomôcť nahradiť takýto ústav, bokom ako nejaký nadštandard zdravotnej starostlivosti, čo si ľudia majú priplatiť, a pri takých príjmoch, aké sú na Slovensku, a pri priemernej mzde, tak to je absurdné,“ doplnila s tým, že kúpele patria k najlacnejšej zdravotnej starostlivosti. Za 30 eur na deň od zdravotnej poisťovne dostane pacient komplexnú starostlivosť, s ubytovaním, stravovaním, s liečbou, s 24-hodinovou pohotovosťou so špecialistami lekármi. „Je to jedna najlacnejšia zdravotná starostlivosť, tak tú chceme zlikvidovať?“ pýta sa.

Holandsko sa podľa nej vôbec nedá porovnávať so Slovenskom. Práve tam je veľmi rozvinutá rehabilitačná starostlivosť. „Ak sa vynaložia drahé prostriedky na drahé operácie, k čomu to je, keď by pacient nedostal rehabilitáciu?“ hovorí ďalej Zálešáková.

Denník Pravda oslovil aj fyzioterapeutov a stomatológov. K pripoisteniu sa zatiaľ nechceli vyjadrovať. „Treba si stanoviť, akým spôsobom bude hradená zdravotná starostlivosť a myslím si, že v zubnom lekárstve ako v jednom z mála odborov je systém pomerne vyhovujúci,“ zhodnotil prezident Slovenskej komory zubných lekárov Igor Moravčík. Podľa neho je dnes jasne dané, čo hradí poisťovňa, čo uhrádza čiastočne a akým spôsobom sa dopláca. Pripomenul, že to, čo inde funguje, u nás nemusí.

Hlavná odborníčka ministerstva zdravotníctva pre fyzioterapiu Eva Vaská pripomenula, že už dnes pacienti platia za fyzioterapiu súkromným ambulanciám. „Viem si predstaviť istú formu pripoistenia, ale chce to prekopať celý systém,“ myslí si Vaská.

Mesačné pripoistenie stojí v Holandsku od 3,95 eura do 33 eur. Balíčky každoročne poisťovne prehodnocujú. Na 17 miliónov ľudí je 9 zdravotných poisťovní, medzi najväčšie patria štyri poisťovne. Deti do 18 rokov a sociálne odkázaní obyvatelia sú krytí osobitnou legislatívou. Na pripoistenie im prispieva štát a o príspevok môžu požiadať aj obce.

© Autorské práva vyhradené

54 debata chyba
Viac na túto tému: #poistenie #Union #Achmea #Tomáš Drucker #minister zdravotníctva