Behana má hľadať takmer celá Európa

O väzňa Ľubomíra Behana, ktorý je v piatok druhý deň na úteku, sa už nezaujímajú len slovenskí policajti.

03.06.2016 12:28 , aktualizované: 20:00
Leopoldov, väzenie Foto: ,
Ľubomír Behan si odpykával trest v leopoldovskej väznici.
debata (38)
Pomôcť by im mali aj kolegovia zo schengenského priestoru, čo je 21 európskych štátov od Portugalska na juhu až po Fínsko a pobaltské štáty na severe.

Behan ušiel z leopoldovskej väznice vo štvrtok ráno. Ide o 24-ročného bývalého kickboxera z Piešťan, ktorý má za sebou aj kriminálnu minulosť. V Leopoldove mal za ozbrojenú lúpež sedieť do roku 2023. Pri úteku si mal vziať so sebou sekeru z kôlne. Keď sa dostal z areálu väznice, údajne nasadol na motorku, ktorú mal šoférovať jeho kamarát.

Polícia ho hľadala aj v noci zo štvrtka na piatok, posledný pracovný deň pokračovali kontroly na vytypovaných miestach. „Teraz sú do pátracej akcie zapojení policajti v rámci celého Slovenska a schengenského priestoru,“ informovala krajská policajná hovorkyňa v Trnave Mária Linkešová.

To, že po Behanovi polícia pátra aj v schengenskom priestore, znamená, že zadala o ňom údaje do Schengenského informačného systému, cez ktorý prebieha pátranie po osobách vo všetkých štátoch, v ktorých platí voľný pohyb osôb.

Odsúdený sa útekom z väznice dopustil marenia výkonu úradného rozhodnutia, za čo môže dostať navyše jeden až päť rokov k jeho viac ako osemročnému vymeranému trestu. Polícia upozorňuje, že sedel za lúpež, čo je násilný trestný čin. „Keďže už bol odsúdený, nemusí mať zábrany a mali by k nemu občania preto pristupovať s čo najväčším zreteľom. Každý kontakt s ním treba oznámiť policajtom,“ upozornila policajná hovorkyňa.

Klinický psychológ Jozef Daňovský si myslí, že odsúdený konal v skrate. „Uvidel možnosť utiecť a nerozmýšľal, že za útek mu hrozí ďalší trest,“ hovorí psychológ o možnom motíve väzňa. Podľa psychológa sa Behan bude správať na úteku nenápadne, pretože vie, že po ňom pátrajú desiatky policajtov. Predpokladá, že sa bude snažiť dostať zo Slovenska. „Pre verejnosť by nemal byť nebezpečný, pretože sa nebude chcieť zviditeľňovať,“ odhaduje psychológ.

Policajný zdroj, ktorý si neželá byť menovaný, tvrdí, že ak nemá utekajúci väzeň prostriedky, alebo komplica, ktorý mu pomáha, je len otázkou času, kedy sa obráti o pomoc u svojich najbližších, či už rodiny, alebo priateľov. Takto polícia chytila pred dvoma rokmi v rodičovskom dome bývalého policajta Jána Antošku, ktorý bol obvinený z lúpeží a unikal vyše roka.

Behan si za mrežami zatiaľ odpykal rok z takmer deväťročného trestu. Vo štvrtok ráno krátko po nástupe do práce, kde spolu s ďalšími odsúdenými opravoval strechu v strelnici patriacej ústavu v Leopoldove, utiekol. Ak ho polícia chytí, hrozí mu trestné stíhanie za prečin marenia výkonu úradného rozhodnutia, kde je sadzba 1 až 5 rokov väzenia. O treste a jeho výške však rozhodne až súd.

Ako pri tomto incidente pochybili dozorcovia, ktorí pracujúcich väzňov strážili, alebo či sa chyba stala niekde na strane väznice, to zbor justičnej a väzenskej stráže nechce prezradiť. Rovnako nie je známe, ako presne sa podarilo Behanovi prekonať bránu nadstavenú ostnatým pletivom.

Za posledných päť rokov sa pokúsilo z 18 slovenských väzníc utiecť 14 väzňov, podarilo sa to len štyrom. Najviac ich zmizlo v roku 2011, až traja.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #väzenie #útek #Leopoldov