Záplavy ako v Nemecku u nás nehrozia

Ničivé búrky, lokálne záplavy, zosuvy pôdy, to všetko spojené s ľudským nešťastím. Výčiny počasia v posledných dňoch sužujú obyvateľov západnej Európy, najmä Nemecka a Francúzska. Naši klimatológovia a hydrológovia tvrdia, že Slovensku nič podobné nehrozí.

04.06.2016 07:00
počasie, Dunaj Foto: ,
Hladina Dunaja v hlavnom meste sa po dažďoch dramaticky nezdvihla.
debata (3)

Intenzívne dažde, ktoré spôsobili povodne, si v Dolnom Bavorsku vyžiadali životy šiestich ľudí, viacerí ďalší sú stále nezvestní. Kritická situácia je aj v Paríži na rieke Seina, ktorej hladina dosiahla najvyššiu úroveň za posledných tridsať rokov. Klimatológ Pavol Faško vysvetľuje, že počasie, ktoré teraz ovplyvňuje životy ľudí v Nemecku a vo Francúzsku, má pôvod v oblasti Atlantického oceánu.

„Oblačné pásmo prichádzalo smerom k Nemecku od Atlantického oceánu juhovýchodným prúdením. Vzduchová hmota, ktorá sa týmto smerom presúvala, sa už v severnom Nemecku otáčala smerom na juh do Bavorska a do oblasti severného Francúzska. Tam sa v pohoriach, ako sú Alpy, vytvárali výdatné búrky, a pretože sa proces intenzívnych dažďov opakoval, vznikli povodňové situácie,“ zdôraznil Faško. Okrem toho sa tam vyskytovali aj tzv. bleskové povodne ako v Bavorsku či pohraničí medzi Nemeckom a Rakúskom, kde výdatný dážď spôsoboval zosuvy svahov. Klimatológ však zdôrazňuje, že Slovensko sa katastrof nemusí obávať. Búrky a lejaky, ktorých bolo tento týždeň dosť, nemali ničivý charakter. „Oblačné počasie, ktoré sa vyskytovalo u nás, k nám prichádzalo zo všetkých svetových strán, no nie od západu ako v prípade Nemecka či Francúzska. Síce u nás spadlo miestami pri daždi na niektorých miestach aj tridsať milimetrov zrážok, no tie nespôsobil výraznejšie škody,“ podčiarkol Faško.

Intenzívnejšie lejaky neobišli ani naše hlavné mesto. Veliteľ Hasičského a záchranného zboru v Bratislave Milan Bugár povedal, že dôsledkom búrok boli v Bratislave akurát zaliate pivnice a povyvracané stromy. „Vodu z pivníc bolo treba ťahať v Starom Meste, v okolí Pražskej ulice, v oblasti Kramárov. Popadané stromy boli na celom území Bratislavy. K zatopeniu územia, či už v oblasti rieky Dunaj, alebo Morava, nedošlo,“ poznamenal Bugár. Problém s veľkou vodou nemali ani v iných častiach Slovenska, kde sa v minulosti vyskytovali povodne. Napríklad v obci Prša v okrese Lučenec, kde vyliata rieka Suchá spôsobila pred niekoľkými rokmi veľkú lokálnu povodeň. „Tentoraz sa nič podobné nestalo. Jednak až toľko nepršalo a potom koryto Suchej je už vyčistené a upravené a prečistený a premostený bol aj melioračný kanál, ktorý nám v minulosti spôsoboval problémy,“ konštatovala starostka Prše Mária Nagyová.

Podľa informácií zverejnených na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu nie sú na tento víkend u nás vyhlásené žiadne meteorologické ani hydrologické výstrahy či stupne povodňovej aktivity. Peter Smrtník z ústavu povedal, že vzhľadom na vývoj počasia je predpoklad, že na Dunaji bude v najbližších dňoch pokračovať pokles hladiny. Na Morave, Nitre, Váhu, Hrone a ďalších riekach smerom na východ Slovenska budú vodné toky ustálené. „Počas víkendu ešte možno očakávať lokálne búrky, a preto nie je vylúčené, že napríklad na malých tokoch v horských oblastiach môže dôjsť k ich lokálnemu prechodnému vzostupu. To však neznamená, že by tam preto mala hroziť povodňová situácia,“ uviedol hydrológ Smrtník. Klimatológ Faško očakáva ešte počas tohto víkendu ojedinelý výskyt búrok v niektorých častiach Slovenska, no začiatkom budúceho týždňa zrážky ubudnú. Prechodne sa ešte môžu vyskytnúť v strede týždňa, keď bude v kalendári sláviť meniny Medard.

Začiatkom budúceho týždňa bude priam ideálne počasie, prehánky a búrky sa úplne vytratia, bude svietiť slnko a bude k nám prúdiť suchší vzduch. Teploty však ešte nebudú optimálne letné, v najteplejších častiach Slovenska dosiahnu maximálne 27 až 28 stupňov Celzia. „To bude ideálna príležitosť na aktivity ako kosenie trávy, sušenie sena, prekopávanie či pretrhávanie buriny v záhradách. Neodporúčal by som však ešte kúpanie na prírodných jazerách, podmienky na to ešte nebudú optimálne,“ radí Faško.

Zlom v počasí neprinesie ani Medard a jeho povestná kvapka, ktorá má štyridsať dní kvapkať. Už od piatka sa má na Slovensku opäť vyčasiť. „V posledných rokoch medardovská pranostika veľmi nevychádza. Je to cítiť aj pri príchode leta, keď už býva v ostatných rokoch oveľa menej zrážok, ako to bývalo v minulosti,“ poznamenal Faško.

Ako bude

Sobota - Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Denná teplota: 22 až 27 stupňov Celzia.
Nedeľa - Polooblačno až oblačno. Nočné teploty: 15 až 9, denné: 22 až 27 stupňov Celzia.
Pondelok - Jasno až polooblačno. Nočné teploty: 15 až 10, denné: 21 až 26 stupňov Celzia.
Utorok - Jasno až polooblačno. Nočné teploty: 11 až 6, denné: 21 až 26 stupňov Celzia.
Streda - Jasno až polooblačno, ojedinele prehánky. Nočné teploty: 12 až 6, denné: 22 až 28 stupňov Celzia.
Štvrtok - Polooblačno, miestami prehánky a búrky. Nočné teploty: 15 až 9, denné: 21 až 27 stupňov Celzia.
(zdroj: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #povodne #záplavy