Pomoc pre chudobných začnú rozvážať v júli

Chudobným by sa opäť malo dostať pomoci z Európskej únie. S distribúciou potravinových balíčkov s trvanlivými cestovinami, cukrom, so sušeným mliekom, strukovinami, s instantnými polievkami či mäsovými konzervami začne štát už o niekoľko týždňov. Na jeseň k nim pribudnú balíčky s hygienickými potrebami a v zime aj rozvoz teplých jedál.

05.06.2016 15:00
potravinová pomoc Foto: ,
Potravinová pomoc z Európskej únie sa na Slovensku distribuovala aj v období od mája 2011 do februára 2012.
debata (140)

„Predpokladáme, že v tomto roku sa pomoc bude realizovať vo dvoch etapách, pričom v každej sa rozdá okolo 90-tisíc potravinových balíčkov,“ informovala hovorkyňa Ústredia práce Jana Lukáčová. Spresnila, že prvá etapa by mala prebehnúť od polovice júla do polovice augusta, druhá od polovice októbra do polovice novembra. „V druhej by sa navyše mali rozdávať už aj hygienické balíčky – so zubnou kefkou a s pastou, mydlom či so šampónom na vlasy,“ doplnila.

Na balíčky odklepla Európska únia Slovensku v rámci operačného programu potravinovej a základnej materiálnej pomoci už predvlani v decembri 55 miliónov eur. Ďalších 10 miliónov na ne zabezpečí slovenský rozpočet. Tender na dodávku potravinových a hygienických balíčkov vyhralo s ponukou 40,4 milióna eur konzorcium dodávateľov Italmarket Slovakia, a.¤s., a KON-RAD, s.¤r.¤o. „Ich úlohou bude doručiť túto pomoc na úroveň okresov. Tam si ju prevezmú naši partneri, aby ju nasmerovali priamo ku konečným užívateľom,“ vysvetlila Lukáčová.

Partnerskými organizáciami ústredia, ktorých úlohou bude rozviezť pomoc až na úroveň konkrétnych užívateľov, sú Slovenský Červený kríž, Slovenská katolícka charita a Charita svätej Alžbety. Aj včera sa konalo ďalšie z radu stretnutí, na ktorom preberali proces a konkrétnu logistiku distribúcie po celom území republiky.

„Áno, podujali sme sa na spoluprácu, už sa aj intenzívne pripravujeme a urobíme všetko, čo je v našich silách,“ potvrdila Jana Petrová zo Slovenského Červeného kríža, ktorý zastrešuje 38 samostatných spolkov fungujúcich v krajine. „My sme len malá nezisková organizácia so sídlom vo Zvolene. Zaviazali sme sa však, že okrem okresu Zvolen obslúžime aj susedný okres Krupina,“ vymedzila okruh pôsobnosti Charity svätej Alžbety jej štatutárka, rádová sestra Patrícia Margita Perátová. Sociálne balíčky sa mali dostať asi do 55-tisíc rodín, ktoré poberajú dávky v hmotnej núdzi, ale aj k tisícom nízkopríjmových starobných či invalidných dôchodcov, sociálne odkázaných jednotlivcov a podobne. „Údaje o počtoch ľudí s nárokom budeme ešte aktualizovať. Isté však je, že oproti minulosti dostane pomoc menšia skupina obyvateľstva, na druhej strane však vo vyššej hodnote,“ poznamenala Lukáčová.

Po novom by sa tento rok mali začať európske zdroje využívať aj na pravidelné rozdávanie teplých jedál pre sociálne slabých. Ako uviedla hovorkyňa, ústredie už vydalo výzvu pre organizácie, ktoré by sa tejto činnosti chceli venovať. „Zatiaľ sa prihlásila len jedna. Výzva je však stále otvorená. Oča­kávame, že v lete a na jeseň, teda pred hlavnou zimnou sezónou podávania teplého jedla, pribudnú ďalšie,“ zdôraznila Lukáčová.

Potravinová pomoc z Európskej únie, vtedy len vo forme 20 kg múky a 20 kg cestovín na jednotlivca, sa na Slovensku distribuovala aj za vlády Ivety Radičovej, v období od mája 2011 do februára 2012. Mali na ňu vtedy nárok osoby na hranici životného minima, deti žijúce v detských domovoch či náhradných rodinách, dôchodcovia s príjmom do 305 eur či poberatelia dávok v hmotnej núdzi. Dokopy sa mala týkať takmer pol milióna ľudí.

Takmer 90-tisíc chudobných sa však sľúbeného potravinového prídelu napokon vôbec nedočkalo. Zodpovední, tak zo štátnych inštitúcií, ako aj zo spolupracujúcich dobrovoľníckych organizácií, sa navzájom obviňovali a vyhovárali na neskúsenosť, problémy so skladovými priestormi či s dopravou k cieľovým užívateľom. Celá kauza postupne dospela k tichému odloženiu.

Škandál okolo stratených 3¤500 ton potravín, ktoré by zaplnili pomyselný dva kilometre dlhý vlak so 175 vagónmi, navyše spôsobil, že nasledujúce roky sa z tejto európskej pomoci neušlo už vôbec nikomu. V roku 2012 sa totiž Slovenská republika do ďalšieho ročníka programu nezapojila, o rok neskôr zase jej žiadosť zamietla Európska komisia práve pre predchádzajúce fiasko.

Podľa údajov medzinárodného zisťovania EU SILC 2015 je u nás chudobou ohrozených asi 640-tisíc ľudí. Najhoršie sú na tom neúplné rodiny s deťmi či viacdetné rodiny.

Chudoba na Slovensku

  • rizikom chudoby bolo vlani ohrozených 12,3 percenta obyvateľov Slovenska, teda zhruba 640-tisíc osôb, čo je v provnaní s rokom 2014 pokles o 0,3 percentu­álneho bodu
  • hranica rizika chudoby jednočlennej domácnosti bola 4¤158 eur ročne, teda asi 346,5 eura mesačne
  • najohrozenejšími skupinami boli nezamestnaní (45,7 %), z hľadiska typu domácnosti rodiny s tromi a viac deťmi (32,9 %), osamelí rodičia s deťmi (29,7 %)

Zdroj: Štatistický úrad SR (výsledky medzinárodného zisťovania EU SILC 2015)

© Autorské práva vyhradené

140 debata chyba
Viac na túto tému: #EÚ #chudoba #potravinová pomoc