Výkupcovia pozemkov pod Jaguarom nechodia na súdy

Veľkú časť pozemkov pod plánovaným závodom automobilky Jaguar Land Rover, ktoré špekulanti získali za smiešne ceny, už vrátili pôvodným vlastníkom. Štát s nimi uzatvára zmluvy. V občianskoprávnom spore medzi pôvodnými majiteľmi a špekulantmi však dosiaľ neprebehli žiadne pojednávania.

06.06.2016 12:00
nitra, stavenisko, stavba, výstavba, jaguar,... Foto: ,
Väčšina pôvodných majiteľov pozemkov pod plánovaným závodom automobilky Jaguar Land Rover, ktorí ju predali špekulantom, dostala už pozemky naspäť.
debata (3)

„Z nášho pohľadu je dôležité, že všetci slušní ľudia na konci dňa dostanú za svoje pozemky zaplatené a nezarobia na nich špekulanti,“ vyjadrilo sa ministerstvo dopravy, pod ktoré v súčasnosti spadá časť štátnej eseročky MH Invest, ktorá zabezpečuje prípravu strategického parku pri Nitre.

Väčšina pôvodných majiteľov pozemkov sa dočkala akej-takej spravodlivosti. Teraz však čakajú na výsledky dvoch rôznych sporov v súvislosti s výkupom pozemkov spoločnosťou Poľnohospodárska pôda a Paulou Miklášovou, družkou konateľa tejto spoločnosti. Na jednej strane sa teda s nimi sporí štát pre porušenie jeho predkupného práva k predmetným pozemkom.

Prokurátori podali desiatky protestov. Ďalší spor je občianskoprávny. Žaloby, v ktorých je namietaná platnosť zmlúv, podali takmer všetci vlastníci. Je ich viac ako 80 a advokátska kancelária Bizoň & Partners zastupuje 46 z nich s pozemkami od 300 štvorcových metrov.

Pokiaľ ide o cenu pozemkov, Poľnohospodárska pôda ponúkla smiešne ceny. V stanovisku na svojom webe spoločnosť uvádza ceny od 0,30 centa do päť eur, pričom štát ponúkol viac ako 15 eur za štvorcový meter za pozemky v Lužiankach a viac ako 17 eur v prípade pozemkov v Dražovciach. Ľudia tak prerobili tisíce až desaťtisíce eur.

Majiteľov pozemkov uviedli do omylu

Dôvodov pre žaloby je podľa právnika Juraja Bizoňa viac. Ide napríklad o úžeru z dôvodu hrubého nepomeru medzi hodnotou pozemku a kúpnou cenou, uvádzanie kupujúcich do omylu či porušovanie zákona o nadobúdaní vlastníctva poľnohospodárskeho pozemku.

Bizoň zároveň upozorňuje, že nie všetky pozemky dostali ľudia naspäť. „V siedmich prípadoch boli vyvlastnené a u niektorých stále prebieha vyvlastňovacie konanie,“ poznamenal. K vyvlastneniu došlo podľa neho po tom, čo prokurátori z Bratislavy nepodali protesty, ktorými by napadli porušenie predkupného práva štátu.

Ich kolegovia v Trnave a Nitre ich pritom podali dovedna 71. Okresný úrad v Nitre im vyhovel, a tak mohli byť pozemky prevedené späť do vlastníctva pôvodných majiteľov. Krajská prokuratúra v Bratislave zareagovala podľa Bizoňa neskôr, medzitým boli pozemky vyvlastnené v rámci prípravy územia parku pre Jaguar.

Ako ďalej právnik uviedol, z krajskej prokuratúry dostal odpoveď, že už nie verejný záujem na takomto postupe, keďže správne konania by mohli trvať dlho a Jaguar by sa tým zdržal.

„Rešpektujeme to, ale žiadame o preskúmanie tohto rozhodnutia Generálnou prokuratúrou SR, aby bol postup prokuratúr v tejto veci jednotný,“ dodal právnik. Odpovede bratislavskej krajskej prokuratúry na otázky Pravdy sa nepodarilo do uzávierky získať.

Ministerstvo dopravy však tvrdí, že protesty boli podané v každom jednom prípade s tým, že vyvlastnenie nastalo len v piatich prípadoch: „MH Invest k tomu musela pristúpiť vtedy, keď pôvodní vlastníci odmietli ponuku na uzatvorenie kúpnej zmluvy, respektíve účastníci v procese výkupu pozemkov zomreli a nemajú v súčasnej dobe začaté dedičské konanie, takže nie je možné uzatvoriť kúpne zmluvy s dedičmi.“ Majetkovoprávne vysporiadanie bolo súčasťou prípravy územia pre príchod automobilky.

Majitelia vyvlastnených pozemkov musia teraz počkať na záver občianskoprávneho sporu. Štát zatiaľ podľa zákona previedol peniaze za pozemky na Slovenský pozemkový fond, ktorý vyplatí až víťazov súdneho konania.

„To sa však môže ťahať aj desať rokov. Väčšina majiteľov má vek 60 až 80 rokov, spravodlivosti sa tak zväčša nedožijú,“ hovorí právnik, ktorý vychádza z toho, že od podania žalôb v septembri 2015 sa dosiaľ neuskutočnilo ani jedno súdne pojednávanie.

„Marek Noga a jeho družka Paula Miklášová sa im zatiaľ vyhýbajú. Na žiadnom sa nezúčastnili a stále podávajú obštrukčné návrhy, aby sa vo veci nekonalo,“ dodal Bizoň. Do spoločnosti Poľnohospodárska pôda sa nám nepodarilo dovolať, zaslané otázky sa dvakrát vrátili späť ako nedoručené.

Proti protestom prokurátorov, ktorým Okresný úrad v Nitre vyhovel, sa výkupcovia bránia. Okresný úrad evidoval k 30. máju celkovo 41 žalôb z ich strany, ktorými sa zaoberajú Krajský súd v Bratislave a Krajský súd v Nitre.

Únik informácií vyšetruje polícia

Poľnohospodárska pôda začala podľa Bizoňa s výkupom pozemkov v polovici júna minulého roka, V tom čase už boli medializované informácie, že Jaguar zvažuje pre svoj závod aj Slovensko. Neskôr, 8. júla, vydala vláda uznesenie, ktorým bol schválený návrh na vydanie osvedčenia o významnej investícii na realizáciu stavby pri Nitre.

Vtedy vzniklo aj predkupné právo štátu na pozemky. Ako právnik podotýka, do tohto dátumu neboli prevedené vlastnícke práva k pozemkom na spoločnosť: „To nastáva až vkladom do katastra nehnuteľností.“ Preto prokurátori úspešne namietali vo svojich protestoch porušenie predkupného práva štátu.

Možným únikom informácií, ktoré využili podnikavci na výkup pôdy, sa zaoberá polícia. „Vyšetrovanie stále prebieha. Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry bude môcť vo veci rozhodnúť až po vykonaní potrebných procesných úkonov,“ vyjadril sa hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Noga vlastní podiel aj v inej spoločnosti, kde je ďalším spoluvlastníkom osoba, ktorá zároveň pracuje na ministerstve hospodárstva. Ministerstvo však v minulosti odmietlo, že by jeho zamestnanec mohol disponovať dôvernými informáciami o vybudovaní automobilky Jaguar Land Rover.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Nitra #Jaguar Land Rover