Predsedníctvo v EÚ otvorí aj protest učiteľov

Prevzatie predsedníctva Slovenska v EÚ sa začne nielen návštevou celej Európskej komisie v Bratislave, ale aj protestom učiteľov. Pedagógovia združení v Iniciatíve slovenských učiteľov, ktorá ešte pred voľbami žiadala zvýšenie platov učiteľov, chcú svoje nesplnené požiadavky pripomenúť demonštráciou práve 1.júla.

06.06.2016 13:00
debata (38)

Na tento termín vychádza totiž sto dní od nástupu novej vlády. Sľúbený rast platov učiteľov a odborných zamestnancov o šesť percent považuje iniciatíva za nedostatočný.

„Zatiaľ nie je známy žiadny reálny krok, ktorý by deklaroval skutočný záujem vlády o splnenie našich požiadaviek. Preto sme sa na stý deň vlády, 1.júl 2016, ktorý je súčasne začiatkom slovenského predsedníctva v Rade EÚ, rozhodli zorganizovať v Bratislave demonštráciu a ďalšie protestné aktivity. Verejnosť a všetky naše a zahraničné médiá budeme intenzívne informovať o tom, že predsedajúca krajina ignoruje odporúčania Európskej komisie a OECD na zatraktívnenie učiteľského povolania a prelivu financií do školstva,“ uvádza sa vo vyhlásení Iniciatívy slovenských učiteľov po jej sobotňajšom rokovaní v Košiciach.

V deň prevzatia predsedníctva v EÚ učitelia chystajú pochod Bratislavou, pripravené budú mať aj transparenty v angličtine. Ak vláda do septembra nesplní ich požiadavky, na začiatku školského roka budú organizovať aj nátlakové akcie – začať chcú s postupným prerušovaním práce a pokračovať v stupňovanom štrajku.

Učitelia žiadali v tomto roku zvýšenie platov o 140 eur a ďalších 400 miliónov eur na dofinancovanie vybavenia škôl. Ministra financií a premiéra žiadajú o úpravu štátneho rozpočtu.

„Do septembra je ešte stále dosť času na úpravu štátneho rozpočtu s navýšením financií pre rezort školstva. Minister financií a premiér sú plne zodpovední za plynulý začiatok školského roka 2016/2017,“ upozorňujú učitelia.

Šéf najväčších školských odborov Pavel Ondek na pripravovanú akciu menšieho združenia učiteľov včera oficiálne nereagoval. Rezort školstva vo svojom stanovisku upozornil, že platy učiteľov a odborných zamestnancov sa od januára zvyšovali o štyri percentá, od septembra sa zvýšia o šesť percent. Vláda sa zároveň zaviazala k ďalšiemu zvyšovaniu platov v nasledujúcich rokoch.

Ministerstvo pripúšťa, že ani toto zvýšenie platov nezabezpečí priemernú úroveň platov učiteľov v EÚ, preto bude potrebné investície do školstva zvyšovať. „Na druhej strane však chápe, že vláda musí pri rozhodovaní rešpektovať ekonomickú realitu a zohľadňovať možnosti štátneho rozpočtu,“ uviedol rezort školstva.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #predsedníctvo EÚ #platy učiteľov #protest učiteľov