Súd vyhovel v kauze obvinených expolicajtov dovolaniam Boreca a Čižnára

Najvyšší súd SR dnes vyhovel v kauze expolicajtov obvinených z korupcie dovolaniu exministra spravodlivosti Tomáša Boreca a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára.

06.06.2016 20:11
najvyssi sud Foto: ,
Budova Najvyššieho súdu.
debata (8)

Najvyšší súd SR dnes vyhovel v kauze expolicajtov obvinených z korupcie dovolaniu exministra spravodlivosti Tomáša Boreca a generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Dovolací senát v celom rozsahu zrušil oslobodzujúci rozsudok senátu Štefana Harabina z mája minulého roka voči expolicajtom Marošovi P. a Jaroslavovi S. Harabinov senát odôvodnil svoje rozhodnutie nezákonnosťou policajnej inšpekcie, ktorá prípad vyšetrovala. Predseda dovolacieho senátu Peter Hatala dnes uviedol, že pri májovom rozsudku bol porušený zákon. V merite veci v prípade Maroša P. bude podľa dnešného rozhodnutia senátu rozhodovať iný odvolací senát ako ten, ktorý vec už raz rozhodol. V prípade Jaroslava S. platí dohoda o vine a treste, ktorú odsúhlasil Špecializovaný trestný súd a dostal podmienečný trest.

Maroš P. si v roku 2013 podľa obvinenia dal cez SMS prisľúbiť úplatok 50 eur. Jaroslav S. od neho chcel informáciu o zadržanej osobe a Maroš P. mu ju poskytol. Maroš P. sa dnes zúčastnil na verejnom zasadnutí. Zdôraznil, že sa cíti byť nevinný. „Nič som neporušil, nič som si nedal sľúbiť,“ vyhlásil. „Mal som položený telefón na stole, prišla mi sms a dostal som za to päť rokov,“ uviedol pre média. Dodal, že na sms nereagoval.

Štefan Harabin ako predseda senátu, ktorý vo veci rozhodoval v odvolacom konaní, pre médiá uviedol, že dvaja členovia dovolacieho senátu Juraj Kliment a Peter Szabo v ňom vôbec nemali sedieť. Obaja v inej kauze posudzovali aj kauzu expolicajta Maroša P. Podľa neho sa obaja dopustili trestného činu a zjavnej svojvôle a rozhodovali ako nezákonní sudcovia. Nemali sedieť v senáte a predsedníčka Najvyššieho súdu ich mala disciplinárne stíhať, dodal Harabin. Je jasné, že toto nie je konečné rozhodnutie. Pokiaľ toto rozhodnutie nezruší Ústavný súd SR, tak to skončí v Štrasburgu a som zvedavý, kto to bude platiť, uviedol. Agentúra SITA požiadala o reakciu cez tlačový odbor NS aj o reakciu dotknutých sudcov.

Harabinov senát rozhodoval vo veciach obvinených policajtov inak ako druhé senáty súdu, bolo potrebné zjednotiť ich rozhodovanie. V septembri minulého roka preto zasadalo trestnoprávne kolégium Najvyššieho súdu SR a zhodlo sa na „legálnosti pôsobenia inšpekcie policajného zboru“. Činnosť inšpekcie nie je dôvodom na zrušenie rozsudku v odvolacom alebo dovolacom konaní, prezentoval v septembri názor kolégia vedúci kancelárie predsedníčky Najvyššieho súdu SR Ivan Solej. Pre oslobodenie skorumpovaných policajtov podala predsedníčka súdu Daniela Švecová na Harabina disciplinárny návrh. Vo veci nie je zatiaľ vytýčené pojednávanie. Napriek rozhodnutiu kolégia sa nová vládna koalícia zaviazala v programovom vyhlásení vlády k zmenám v súvislosti s inšpekciou ministerstva vnútra a kontrolou jej činnosti.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #Najvyšší súd #expolicajt