Kaliňák zostáva vo funkcii, štvorkoalícia ho podržala

Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer), ktorý v utorok na pôde Národnej rady SR čelil opozičnému pokusu o odvolanie, zostáva vo funkcii. Lídri liberálov a Obyčajných ľudí predložili návrh na Kaliňákovo odvolanie do Národnej rady SR v piatok, podpísalo ho 34 zákonodarcov, okrem liberálov a Obyčajných ho podpísali aj nezaradení poslanci Zsolt Simon, Miroslav Beblavý a Simona Petrík.

07.06.2016 10:36 , aktualizované: 21:52
debata (508)

Informáciu zverejnil spravodajský portál teraz.sk. Za jeho zosadenie z vládneho postu pre daňovú kauzu Bašternák hlasovalo len 58 členov snemovne zo 138 prítomných.

Kaliňákovo odvolanie podporili všetci prítomní poslanci OĽaNO-NOVA, ĽSNS, z SaS sa zdržal len Alojz Baránik, za odvolanie bola aj väčšina klubu Sme rodina a traja nezaradení. Proti boli všetci prítomní koaliční poslanci Smeru, SNS, Mostu-Híd a Siete.

Schôdza je podľa Kaliňáka Matovičova pomsta

Aktuálna schôdza je podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka čistokrvná pomsta zo strany Igora Matoviča za to, že polícia vyšetruje jeho účtovníctvo. Poslanci dnes odvolávajú šéfa rezortu za kauzu Bašternák.

„Cieľom schôdze je pošpiniť súčasnú vládu a jej koaličných partnerov a vybaviť si so mnou osobné účty,“ povedal Kaliňák v rozprave. V sále sedí momentálne podľa neho 34 „prokurátorov a sudcov“, ktorí už všetko vyšetrili, čím narážal na navrhovateľov schôdze. „Matovič ma tu predstavil ako satana, k tomu sa ani nedá vyjadriť,“ poznamenal.

Minister môže podľa Kaliňáka robiť len to, čo mu ukladá zákon a trestné konanie sa riadi trestným poriadkom, ktorý jasne stanovuje, kto sú orgány činné v trestnom konaní. Dnes tak teda nejde podľa neho o skutočné problémy občanov, ale o čisté politikárčenie a vybavovanie si osobných účtov.

„Nemám informácie o kauzách a ani ich mať nechcem,“ povedal minister s tým, že má „eminentný záujem na tom, aby všetky výsledky vyšetrovania boli na záver zverejnené“. Opozícia ho chce podľa neho odvolať za to, že dodržiava zákon a nezasahuje do vyšetrovania. „Viazanie káuz na mňa je jasne vymyslené,“ povedal s tým, že sa nebude stavať do úlohy prokurátora a nikdy ho k tomu nedonútia.

Robert Kaliňák zároveň spochybnil vyjadrenia Daniela Lipšica o prepojení Ladislava Bašternáka na policajných funkcionárov. Má k dispozícii úradný záznam zo spisu, ktorý sa týka zastavenia Bašternáka policajnou hliadkou. Poprel, že by na zázname podpísanom oboma policajtmi z hliadky boli spomenuté informácie o nátlaku, telefonátoch či menovaní ľudí.

„Je to dôkazom toho, že sa neštítite ničoho, ani práce s falzifikovanými materiálmi,“ povedal minister vnútra s tým, že opozícia si nikdy nič nepreverí, nič sa nepýta a je presvedčená o tom, že ich pravda je jediná dobrá.

Poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic dnes upozornil na prepojenie Bašternáka s políciou, keď si vraj chcel cez svoje známosti vybaviť, aby nemusel platiť pokutu 150 eur za dopravný priestupok.

Pred rečnícky pult vysypali imitácie bankoviek za 12 mil. eur

Poslanci za OĽaNO-NOVA pred rečnícky pult v parlamente vysypali imitácie bankoviek v hodnote 12 miliónov eur, aby vládnym zákonodarcom ukázali, ako vyzeral balík, ktorý za sedem bytov v komplexe Five Star Residence zaplatil v hotovosti podnikateľ Ladislav Bašternák.

Predtým sa poslanci obyčajných postavili v sále vedľa seba s 24 červenými taškami, v každej z nich bolo 500-tisíc eur v imitovaných bankovkách. Spolu podľa poslanca za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča tieto imitácie bankoviek vážia necelých 120 kilogramov.

„Vláda má na sebe vred, vred menom Robert Kaliňák. Tento vred musí zo seba vytlačiť,“ povedal dnes v rozprave Matovič. Minister vnútra podľa jeho slov kryje kauzu nadmerného odpočtu DPH Ladislava Bašternáka, ktorého firma BL 202 za rok zinkasovala od štátu na vratkách DPH osem miliónov eur. Kaliňák je podľa Matoviča jeden z najbohatších Slovákov, ktorý má majetky písané na biele kone. Úlohou ministra vnútra podľa poslanca obyčajných ľudí nie je kryť zločin, ale bojovať s neprávosťou.

Lipšic: Kauza je čítankový príklad daňového podvodu

„Áno, sľúbili sme vláde sto dní na programové aktivity, ale kabinet nebude mať sto dní na rozkrádanie a zametanie korupčných káuz,“ povedal poslanec za OĽaNO-NOVA Daniel Lipšic. Pri Bašternákovi podľa jeho slov ide o čítankový príklad daňového podvodu, pri ktorom štát prišiel o osem miliónov eur. Bašternáka označil Lipšic za človeka blízkeho Kaliňákovi a exministrovi Jánovi Počiatkovi. „Na mimoriadnej schôdzi predložíme dôkazy, akým spôsobom je Bašternák prepojený aj s políciou,“ konštatoval Lipšic. Kaliňák bude prvým ministrom v tomto volebnom období, ktorý bude čeliť v Národnej rade SR odvolávaniu.

Podľa predsedu OĽaNO Igora Matoviča ide o kauzu, v ktorej blízky človek Roberta Fica, Roberta Kaliňáka a Jána Počiatka zobral ľuďom osem miliónov eur na nadmernom podvodnom odpočte DPH. „Kaliňák je priamo zodpovedný za to, ako bola kauza vyšetrovaná. Vyšetrovatelia povedali, že žiaden podvod sa nestal,“ upozornil Matovič s tým, že Kaliňák sa zároveň stal obhajcom Bašternáka, keď tvrdí, že pred štyrmi rokmi sa platilo v hotovosti.

Matovič opätovne vyzval premiéra Roberta Fica, aby sa vysťahoval z bytu v komplexe Bonaparte, ktorý si predseda vlády prenajal od podnikateľa Ladislava Bašternáka.

V kauze ide o bytový komplex Five Star Residence. Objekt stavala firma Real Štúdio K.F.A. podnikateľa Mariana Kočnera a firma Ladislava Bašternáka v ňom údajne kúpila sedem bytov za 12 miliónov eur. Následne si firma Bašternáka uplatnila nadmerný odpočet DPH vo výške dvoch miliónov eur, pričom to nikto neskúmal a suma bola vyplatená hneď, uviedol poslanec za SaS Jozef Rajtár. Bašternák vraj 12 miliónov eur za byty vyplatil v hotovosti. Rajtár pripomenul, že Bašternákova firma BL 202 okrem vrátenej DPH v hodnote dva milióny eur za kúpu siedmich bytov zinkasovala v danom roku na vratkách od štátu ďalších šesť miliónov.

Premiér by podľa podpredsedu SaS Ľubomíra Galka zároveň mal predložiť nájomnú zmluvu na byt a ukázať doklady o uhrádzaní nájomného. Predseda vlády by mal odvolať prezidenta finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý má podľa Galka leví podiel na ututlávaní kauzy nadmerného odpočtu DPH pri bytovom komplexe Five Star Residence.

Kaliňák: Obvinenia sú vymyslené

„Opozícia prvé, čo vyprodukovala, je návrh na odvolanie ministra. Majú na to právo, robili celé štyri roky deštrukčnú politiku. Očakával by som skôr, že skúsia nejaký návrh, ktorý by posunul Slovensko dopredu, ale asi toho nie sú schopní. Opakujem, obvinenia a prepojenia sú vymyslené vo všetkých prípadoch, o ktorých hovorili,“ reagoval Kaliňák.

Fico: Kaliňák má našu plnú dôveru

Nenávisť je veľmi zlý politický program a má aj škaredú tvár. V pléne Národnej rady SR to vyhlásil premiér Robert Fico. Kabinet Kaliňákovo odvolanie odmieta.

„Je mi ľúto, že tak krátko po vzniku vlády sa prejavuje toľko nenávisti a odporu ku kabinetu, ktorý je výsledkom demokratických volieb. Ani sme nečakali, že budeme mať sto dní, čo je tradícia, ale tiež som nečakal, že v čase príprav na Predsedníctvo v Rade EÚ budeme takto nezmyselne atakovaní. Je to nevídané, aby v stodňovej lehote bol podaný návrh na odvolanie člena vlády, a to na základe vymyslených faktov a skutočností, ktoré nemajú s realitou nič spoločné,“ povedal Fico.

Premiér povedal, že Robert Kaliňák je najdlhšie slúžiacim ministrom vnútra v novodobých dejinách Slovenska. „Bol pri obrovskom množstve aktivít a činností. Je to minister na svojom mieste, má plnú podporu tejto vlády. Je to jedna z najťažších pozícií vo vláde,“ povedal šéf kabinetu. Podľa jeho slov Kaliňák zvládol procesy, kde sme už boli na hrane totálneho zlyhania, ako napr. vstup do Schengenu.

Bašternák má podľa Lipšica prepojenia na funkcionárov polície

Bašternák je prepojený na ľudí v polícii, povedal v rozprave Lipšic.

V rozprave poukázal na prípad z 29. júna 2012, keď policajná hliadka zastavila v Bratislave na ulici Jaskový rad auto. Za volantom sedel Ladislav Bašternák, ktorý obiehal cez plnú čiaru a nemal zapnutý bezpečnostný pás. Vodič bol počas kontroly nervózny, na policajtov kričal a niekomu telefonoval, pričom si pýtal mená policajtov a oddelenie, kam patria.

Za priestupok mal zaplatiť pokutu 150 eur, tvrdil, že nemá hotovosť. Členovi hliadky však podľa Lipšica zazvonil telefón, zavolal mu zástupca riaditeľa Obvodného oddelenia PZ Nové Mesto – západ, patriace pod okresné riaditeľstvo v Bratislave III. Pre tento prípad mu vraj volal niekto z krajského policajného riaditeľstva. Policajti ho mali pustiť, lebo je to „náš človek“, citoval Daniel Lipšic zo záznamu. Bašternák po tom, ako mu policajti chceli vziať vodičský preukaz, hotovosť našiel a pokutu zaplatil. Polícia podľa poslanca nevypočula ani len veliteľa hliadky, zamietla to celé pod koberec.

„Ak si Bašternák takto vybavoval cez známosti na ministerstve vnútra 150-eurovú pokutu, čo by robil, keby išlo o dvojmiliónovú vratku DPH a 12 rokov basy? Vtedy by komu volal a kde by si to vybavoval“? pýta sa Lipšic.

Poslanec OĽaNO-NOVA zároveň vyzval poslancov koaličných strán, aby v NR SR vystúpili a obhajovali ministra vnútra. „Zatiaľ vystupuje len pätica naspídovaných smerákov, no ostatní sú ticho,“ povedal v rozprave. Poslanec zároveň upozornil na vypracovanie sťažností, ktoré nikdy neboli odoslané. Preto vo forme uznesenia navrhol, aby šéf rezortu financií Peter Kažimír predložil poslancom informácie, „v koľkých prípadoch od roku 2010 do súčasnosti napísali a pripravili zamestnanci Kriminálneho úradu finančnej správy sťažnosť proti uzneseniu policajta, avšak takto pripravená sťažnosť nebola v zákonnej lehote podpísaná a odoslaná orgánom činným v trestnom konaní“.

Lipšic ako aj Igor Matovič sú pre poslanca za Sieť Eduarda Adamčíka nedôveryhodní, má s nimi vraj osobnú skúsenosť. „Chcete nahradiť spravodlivosť…, pôjdeme si vlastnou cestou, budeme si súdiť iných,““ reagoval na vystúpenie Lipšica. Podľa neho je škoda, že poslanci riešia tieto veci v parlamente a „zaťažujú tak verejnosť invektívami“.

Podľa Ľuboša Blahu zo Smeru trpí Lipšic stihomamom. „Stihomam označuje pocity prenasledovania, podozrievavosť, vzťahovačnosť a vytváranie predstáv, ktoré nezodpovedajú realite,“ vysvetlil poslanec s tým, že stihomam sa objavuje pri rôznych psychických ochoreniach, ale výnimočne aj u psychicky zdravého jedinca. „Napríklad pri veľkej vyčerpanosti alebo v náročnej životnej situácii. Pán kolega, oddýchnite si, prosím vás. Stihomam je nebezpečný a keď vidíte v každom policajtovi zločinca, je to stihomam. Ste obyčajný táraj a trpíte stihomamom,“ uzavrel Blaha.

Kaliňák podľa poslanca Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) vniesol do slovenskej politiky praktiky sicílskej mafie, „keďže povýšil policajta, ktorý mal zakryť Bašternákovu pokutu“.

508 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #odvolávanie #Robert Kaliňák