Hnutie Sme rodina vylúčilo z klubu troch poslancov

„Boris Kollár je neurotik, ktorý sa nedokáže ovládať. Ako politik je absolútne neschopný,“ citoval komentár zo sociálnej siete na adresu predsedu hnutia Sme rodina Peter Marček. Spolu s Martinou Šimkovičovou a Rastislavom Holúbekom ich vylúčili z poslaneckého klubu Sme rodina. Dvojicu poslancov zároveň vylúčili aj z hnutia. Šimkovičová jeho členkou nebola.

08.06.2016 11:18 , aktualizované: 15:00
debata (118)

Podľa trojice poslancov stojí za ich vylúčením z klubu skutočnosť, že majú iný názor na niektoré témy ako Kollár. Programové nezhody medzi nimi vraj neboli. Výhrady však majú k jeho vulgárnemu vyjadrovaniu sa. „Jeho expresívny slovník prekračuje slušnosť,“ dodal Marček. Do kategórie vulgárností Kollára zaradil vyjadrenie, že rád bude mať ďalšie dieťa s Rómkou, či to, že úradníkov z Bruselu označil za „hajzlov“.

Kollár je podľa jeho slov len maskotom hnutia, ktoré ideologicky riadi Milan Krajniak. „Krajniak má na rozdiel od Kollára bohaté skúsenosti v politike. Vladimír Palko si ho pri kandidatúre za predsedu Kresťanskodemo­kratického hnutia vybral za podpredsedu. Keď to nevyšlo, Krajniak s Danielom Lipšicom založil Novú väčšinu. Na internete sa prezentuje ako kresťanský fundametlaista, ale vybral si Kollára, ktorý sa prikázaniami neriadi,“ vyhlásil Marček s tým, že ho sklamal Kollár i Krajniak, ktorí sa nedokázali zmieriť s tým, že nezdieľajú ich videnie politiky.

Poslanci upozornili aj na to, že opoziční partneri zo SaS a OĽaNO nepozvali hnutie Sme rodina k podpisu opozičnej dohody, čím ukázali, že do budúcna s hnutím nepočítajú. Vedeniu nezaradení poslanci vytkli okrem iného aj nesystémovosť a to, že si nevytvára regionálne štruktúry.

Podľa Rastislava Holúbeka vylúčení poslanci budú v parlamente pôsobiť ako nezaradení. Priznal, že komunikujú aj s koaličnými poslancami, ale do žiadneho poslaneckého klubu ani strany nevstupujú. Trojica poslancov bude podporovať rozumné návrhy koalície i opozície.

Šimkovičová si sype popol na hlavu

Martina Šimkovičová priznala, že v máji hlasovala v pléne za svojho kolegu Rastislava Holúbeka. Ten uvádzal 24. mája hlasovanie ako spravodajca k novele zákona o podmienkach prevádzky vozidiel.

Šimkovičová sa však mandátu neplánuje vzdať. „Bola to nováčikovská chyba, že som v spontánnej reakcii stlačila gombík," povedala Šimkovičová. Podľa rokovacieho poriadku Šimkovičovej hrozí pokuta do výšky 1 000 eur. O postihu bude rozhodovať parlamentný mandátový a imunitný výbor. Svoj podiel viny priznáva aj Holúbek s tým, že on dal Šimkovičovej pokyn, aby za neho hlasovala, keďže si k rečníckemu pultu nezobral hlasovaciu kartu.

K tomu, aby sa vzdala poslaneckého mandátu Šimkovičovú vyzval poslanec hnutia Milan Krajniak.

Kollár vylúčil trojicu poslancov z klubu

„Od včera má poslanecký klub Sme rodina iba osem členov,“ povedal predseda hnutia Boris Kollár. Dôvodom má byť ich nezáujem o dianie v pléne či hnutí, neúčasť na spoločných stretnutiach a hlasovanie proti hlavnej politickej línii klubu. „Pred každým hlasovaním sa stretávame, aby sme vystupovali jednotne. Oni nechodia na zasadnutia. To ich charakterizuje. Ospravedlňujem sa našim voličom, že som dal na kandidátku takých ľudí,“ vyhlásil Kollár.

Podľa neho trojica poslancov hlasovala pri dôležitých hlasovaniach opačne ako väčšina členov klubu. Ako príklad uviedol schvaľovanie programového vyhlásenia vlády či odvolávanie ministra vnútra. „Ako môžeme našim voličom vysvetliť, prečo títo traja podporujú opačnú stranu. Ľudia s nami môžu súhlasiť alebo nesúhlasiť, ale vždy dodržíme, čo sľúbime,“ dodal.

Kollár si myslí, že trojica poslancov rokuje so stranou Sieť. „Rokujú s Radom Baranom, ktorý stojí za Sieťou a financuje túto stranu. On obsadil kompletne ministerstvo dopravy,“ povedal Kollár.

Sieť s trojicou nerokuje, tvrdí Procházka

Koalícia a ani strana Sieť podľa jej predsedu Radoslava Procházku nerobí nábory poslancov medzi opozíciou. Tvrdí, že Sieť nemá najmenší dôvod riešiť problémy Sme rodina. „Sú to ich vnútorné veci. Koalícia je stabilná v zostave, v akej funguje, preto nábory nerobí. Nepotrebujeme ich,“ povedal.

Apriori sa však podľa Procházku do budúcna nedá vylúčiť, že do klubu pribudnú nejakí poslanci. „Nábor nepotrebujeme robiť. Sme stabilní,“ povedal s tým, že s Martinou Šimkovičovou a Rastislavom Holúbekom sa nikdy nerozprával. S Petrom Marčekom sa raz rozprával o športe.

Šimkovičová sa mandátu neplánuje vzdať

V roku 2009 hlasovala za svoju kolegyňu Tatianu Rosovú vtedajšia opozičná poslankyňa Iveta Radičová. Jej hlasovaním sa mal zaoberať parlamentný mandátový a imunitný výbor. „Urobila som chybu a jediný spôsob, ako sa môžem očistiť, je vzdať sa poslaneckého mandátu," vyhlásila vtedy Radičová. Zároveň dodala, že pri hlasovaní za kolegyňu sa síce dopustila chyby, ale nie podvodu. Poslaneckého mandátu sa vzdal aj Ladislav Košťa, ktorý na jar v roku 1991 hlasoval za dvoch svojich kolegov.

118 debata chyba
Viac na túto tému: #Sme rodina